Tue blogiani lahjoittamalla!

14.8.11

Avainjyrsinten korjausta

Viime aikoina on tullut korjailtua tuttujen ja tuntemattomien avainjyrsimiä tai avainkoneita. Jokaisessa on ollut jotain pikkuvikaa, esimerkiksi puuttuvia ruuveja, katkenneita pikkunippeleitä, kuluneita kahvoja tai koneen osissa on ollut liikaa välystä ja kone muutoinkin kaivannut pientä purkuhuoltoa.

Mikäli sinulla on avainkone, josta joko puuttuu jotakin tai on hajonnut jotakin tai on kulunut tai kaipaa parantelua, niin ota yhteyttä ja katsotaan miten voin auttaa. Minulla on mahdollisuus tehdä uusia osia ja osaamista taikoa eloa vanhoihin koneisiin. Yhteyttä saa sähköpostilla osoitteeseen jaakko.s.fagerlund@gmail.com tai soittamalla/tekstaamalla numeroon 044 346 3433. Soitot mieluiten arkisin kello 15:30 jälkeen tai viikonloppuisin.

Ensimmäisen avainjyrsinkorjauksen tein Abloyn vanhaan jyrsimeen, josta oli alkuperäinen jousi hajonnut ja kahvanreikä oli luistista kulunut liikaa ja koneen akselista oli lukitusmutterin kierre hävinnyt miltei kokonaan väärinkäytön takia. Koneistin akseliin uuden kierteen, tein ruuvien avulla säädettävän kahvanreiän luistiin ja korvasin alkuperäisen kiertojousen parilla vetojousella, kun ei ollut muuta saatavilla sillä hetkellä. Kone kävi muttereita myöten osissa ja samalla puhdistelin kaikki rasvakertymät ja leikkuujätteet osista. Koneessa oli muutakin pikkuvikaa, joita korjailin ja parantelin, niistä tarkemmin kuvien kera tuon aiemman linkin takana, joka vie aiempaan blogiartikkeliini.

Tästä kyseisestä jyrsimestä otin aikanaan mitat paperille ja koneistin koulussa ollessani vastaavat osat umpiteräksestä ja rakensin siten itselleni oman avainjyrsimen, joka on miltei tarkka kopio tuosta mainitusta koneesta. Jyrsin on valmis ja toimii, aikomuksena olisi aiheesta kirjoittaa artikkeli lähiaikoina.

Toisena korjaustyönä ilmestyi pöydälleni hyvinkin vanha Abloyn käsi-/moottorikäyttöinen avainkone, jonka veivin akseli oli hajonnut ja sokkareiät nuljaantuneet liian isoiksi. Koneistin tähän uuden akselin, korjailin sokanreiät kahvasta ja hammaspyörästä ja asensin uudet osat paikoilleen. Jyrsimen akselilta tarkistin painelaakerin kunnon ja rasvasin sen. Mielenkiintoinen kone ja varmastikin arvokas vaikkei ihan pakasta vedetty ollutkaan.

Kolmantena korjaustyönä palautin Silcan Abloy jyrsimen toimintakuntoiseksi. Kelkan siirtoruuvista oli mennyt klikkerin jousi poikki ja sen takia kelkka ei lukittunut paikoilleen. Kelkan päittäisvälys oli myös päässyt kasvamaan turhan paljon ja avainkehdon kääntäjän lukitustapeista oli alkuperäiset sorminupit hävinneet, tehden käytön sormille kipeäksi.

Tein uuden jousen ja korvasin alkuperäisen klikkerin pään teräskuulalla. Kelkka oli kokonaan osissa huoltoa varten ja samalla puhdistelin osat kaikesta roskasta ja rasvasta. Kasatessa säädin päittäisvälyksen oikein ja siirtoruuvin mutterin välyksen säädin myös kuntoon. Lukitustappien päihin sorvasin uudet pikkunappulat, jotka ovat paljon miellyttävämmät peukalolle ja helpottavat sekä nopeuttavat koneen käyttöä.

Mikäli sinulla tosiaan on pientä laittoa vaille oleva avainjyrsin, ota rohkeasti yhteyttä ja sovitaan mahdollisesta korjauksesta. Tarvittaessa voin tulla Pirkanmaan alueella konetta katsomaan paikan päälle korjauskeskustelua varten ja samalla noutaa koneen tai voit sopia kanssani päivän, jolloin koneen voi tuoda Pirkkalaan kotiini.

10 kommenttia:

HF905 kirjoitti...

Kiva että täällä taas tapahtuu!

Fizzl kirjoitti...

Näitä on kyllä jämerä aina lukea. Käden taito se on eri taito.

Anonyymi kirjoitti...

Joo kyllä on tullut odoteltua uutta kirjoittelua. Se on hatunnoston arvoista kun joku jaksaa jakaa tietämystään myös muille.

-Lazla- kirjoitti...

Paljon ottasit rahaa jos opettaisit käyttää tiirikkaa ja ehkä myös myisit yhden, lähinnä abloyn puolikuu lukkoja varten.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

HF905, Fizzl, anonyymi: Kiitokset kannustavista kommenteista, eiköhän tästä taas uuttaa saada aikaiseksi, ellei työ leikkaa liian pahasti väliin :)

-Lazla-, palkkioni on 50 euroa alkavalta tunnilta, mutta LockCon tapahtumassa opetan maksutta. Abloyn Classic lukkoon sopivan tiirikan saa kun maksaa toistaiseksi avoinna olevan summan rahaa ja omaa turvasuojaajakortin.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
tuli vähän nostalginen olo tuota veivattavaa Abloy-konetta katsellessa. Noita oli 1960-luvulla lähes jokaisessa helsinkiläisessä rautakaupassa. Oli toki sähkömoottorikoneitakin. Silloin rautakaupat olivat tavallisia kivijalkasellaisia eikä mitään nykyajan hehtaarihalleja kehäteiden varsilla (katso vaikka youtubesta hakusanalla spede+rautakauppa). Silloin suutarit pysyivät lestissään eivätkä tehneet avaimia, mutta rautakaupat tekivät.

Tuosta koneestasi näkyy puuttuvan terän yläpuolelta pleksi, joka suojaa ”roiskeilta” ja terän alapuolelta astia, johon nuo roiskeet keräytyvät. Muistelen, että ne olivat irrallisia, joten eipä niitä varmaan siitä syystä ole mukana tuossa sinun korjaamassasi.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno artikkeli.
@Lazlo: Classic (eli juuri tämä "puolikuu")- tiirikoita saa mm. HKlocksilta. Hinta on 120 euroa joten suosittelen rakentamaan oman itse. Säästät aikaa ja rahaa ja itse tehtyä on aina mukavampi käsitellä. :)
Itse en tiedä metallitöistä hölkäsen pöläystä mutta piirsin selvän kaavan minkälaisia osia tarvitsin ja annoin sen metallialan opiskelijaystävälleni. Päivän päästä oli tiirikka käsissäni ja maksuksi tarjosin kaljat. Mielestäni parempi vaihtoehto kuin 120 euroa, eikö? :)

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Tuo HKLocksin tiirikka tosin ei toimi aina, koska sillä voi haittoja käännellä vain järjestyksessä takaa eteen.

Jos tuon tiirikan joku teki kaljapalkalla, niin halvalla meni. Ei ole ihan yksinkertainen pikaisesti valmistettava härveli, ellei ole lankasahaa käytössä tai rakentele jigiä jyrsintää varten.

Mutta juu, itsetehtyä ei ikinä voita mikään :)

Anonyymi kirjoitti...

Nooh, en tosin väitä että tiirikka olisi täydellinen. Pikkuvikoja löytyy ja varmasti jos olisimme panostaneet molemmat vähän enemmän niin lopputulos olisi ollut lähempänä erinomaista.
Kyllä sillä pärjää silti vaikken Classicceja paljoakaan tiirikoi, nuo Execit kiinnostavat vähän enemmän ja minulla on suuria suunnitelmia (lue: suunnitelmia jotka eivät koskaan etene ja jäävät virumaan kovalevylleni iäisyydeksi :D)

jupu kirjoitti...

Hieno homma että olet palannut linjoille.