Tue blogiani lahjoittamalla!

6.11.10

Rakkaudesta lukkoihin

Ulkomailla, etenkin Aasian suunnalla ilmenevä tapa on rantautunut Suomeenkin ja tein hiljattain pienen tutustumismatkan Tampereen lemmenlukkoihin. Nämä myös rakkauslukkoina tunnetut lukot symboloivat jättäjiensä rakkautta toisiinsa ja erottamattomuutta, tai rakkautta johonkin tapahtumaan. Viereinen kuva on Etelä-Koreasta, Soulin näköalatornista nimimerkin Jupu ottamana.

Ideana on kaivertaa omat nimikirjaimet, nimet, päivämäärä tai vastaavaa ja kiinnittää lukko julkiselle paikalle, yleensä sillankaiteeseen tai vastaavaan ja hävittää avain. Hyvin usein avain heitetään kyseiseltä sillalta mahdollisesti alla virtaavaan jokeen, ikään kuin sinettinä asialle. Tästäkin on useampaa koulukuntaa, osa pitää sitä roskaamisena ja toisten mielestä se on vain tippa meressä.

Tampereella ns. virallisena paikkana rakkauttaan julistaville lemmenlukkojen jättäjille toimii Tammerkosken patosilta, joka ylittää patoaltaan reunan aivan putouksen kohdalta. Autolla saapuessa helpoiten paikalle pääsee pysäköimällä Frenckellin aukiolle ja kävelemällä rakennusten välistä itään päin 100 metriä. Reitti menee vanhan höyrykoneen ohitse ja talon keskeltä kävelytunnelista, helpoiten pääsee kuuntelemalla kohinaa. Viereinen kuva on otettu tunnelin suulta.

Vierailin paikalla muutama viikko ennen näitä kuvia ja silloin lukkoja oli vain muutama siellä täällä, mutta nyt lukkojen määrä oli kasvanut moninkertaiseksi. Osittain tähän lienee syynä Aamulehdessä ollut artikkeli aiheesta. Aihe on saanut näkyvyyttä aiemminkin ja mm. Helsingin Sanomat artikkelissaan toi ilmi, että Helsingin kaupunki ainakin suhtautuu nuivasti ideaan. Päivitys 19.11.2010: Helsinki on muuttanut kantaansa ja sallii lukkojen kiinnittämisen siltoihin. Rakennusviraston mukaan suosituin paikka tuntuisi olevan Vanhankaupunginkosken ylittävä pieni kävelysilta.

Aiemmin lukoille ei ole ollut "virallista" paikkaa, joten niitä on saattanut löytää kaiteista ympäri kaupunkia ja tämä on harmittanut joitakin. Kaiteesta lähtevä maali ja hajanaisesti sijaitsevat lukot eivät näytä houkuttelevilta ja aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia kaiteen korjauksen yhteydessä. Tampereella patosillalla oleva kaide on oikeastaan verkkoaitaa, joka kestää paremmin kuin jäykkä teräskaide ja on hienoa nähdä monia lukkoja samassa yhteydessä. Voisin väittää, että nämä lemmenlukot toimivat myös hyvänä vetonaulana vierailla Tammerkoskella ja ovat eräänlainen nähtävyys ja tuovat pientä piristystä muuten ankeahkoon aitaan.

Satakunnankadun sillan pohjoispuolella olevasta kaiteesta löytyi yksinäinen lukko nimikaiverruksin ja on tällä hetkellä isoin/jykevin mitä olen nähnyt. Kyseessä on Abloy PL350C, eli siinä on pintakarkaistu teräsrunko ja Classic avainpesä. Melkein toivoisin, että jos omistaja tätä lukee, niin siirtäisi lukon patosillalle muiden joukkoon. Mikäli avainta ei enää ole tallessa, voin kyllä asiassa auttaa.

Erilaisia lukkoja aidasta löytyy laidasta laitaan ja paljon siltä väliltä. On pyöränlukkoja, messinkisiä, teräksisiä, peltisiä, muovisia, uusia, vanhoja, kaiverrettuja, tussilla kirjoitettuja ja merkkaamattomia. Edustettuina ovat Abloy, ABUS, Master Lock, monet ns. kiinalaislukot ja nimettömät messinkimöykyt. Jollain myös lienee hieman taiteellisiakin lahjoja, sillä yhteen lukkoon on kaiverrettu kasvokuva


Erikoisuutena mainittakoon alla olevissa kuvissa näkyvä Abloy PL330N, eli 8 mm:n sangalla varustettu purettavissa oleva riippulukko, jossa on Protec avainpesä. Sanoisin, että ikuista rakkautta, jos avain hukkui ;)
Toinen lemmenlukkojen sijaintipaikka Tampereelta löytyy Koskikeskuksen kohdalla olevalta Kehräsaaren kävelysillalta, joka ylittää Tammerkosken riippusillan ja viimeisen voimalapadon väliltä. Sieltä löytyi muutaman kymmenen lukkoa, mutta ne eivät ole hirveän näkyvillä johtuen kaiteen rakenteesta, vaan makaavat likipitäen maassa. Tästä ja tilanpuutteesta johtuen suosittelisin käyttämään lukoille sijaintina patosiltaa Finlaysonin lähellä, sillä se on myöskin kauniimpi näkymiltään ja siellä tilaa riittää. Alla olevissa kuvissa muutamia otoksia Kehräsaaren sillalta. Paikalle pääsee helpoiten jättämällä auton Laukontorille.

Huomioni kiinnitti Koskikeskuksen puoleisessa päässä siltaa sijainnut jykevä riippulukko, jossa ei ollut minkäänlaisia tunnisteita ja avainprofiili on sama kuin Abloy Classic lukossa. Jos jollakulla on tietoa tästä lukosta (valmistaja/malli), kuulisin siitä mielelläni joko kommenteissa tai sähköpostiini einstein@mbnet.fi lähetettynä. Alla kuvia.Päivitys 07.11.2010: Tulipa käytyä Laukonsillalla, joka lähtee Laukontorin tuntumasta etelään päin. Sillan vaijerikaiteet olisivat otollinen paikka lukoille ja näköalatkin upeat, mutta en löytänyt paikalta kuin kymmenisen lukkoa. Ehkä tämä paikka vain on turhan sivussa eikä voita patosiltaa keskustan tuntumassa. Tässä muutamia kännykkäkameran otoksia paikalta:Lukkoharrastajallehan tällainen aita tai kaide lukkoineen olisi oikea aarreaitta ja unelmien täyttymys, mutta on syytä pitäytyä vain niiden ihailemisessa - ne eivät ole sinun lukkoja, joten harrastuksen etiikan mukaan et saa niitä myöskään tiirikoida, puhumattakaan teon moraalittomuudesta. Tosin uskoisin että ei niitä kukaan tiirikoimaan ala sen kummemmin, sillä kaiverretun lukon jälleenmyyntiarvo lienee aika nollissa, etenkin ilman avainta.

Mikäli Tampereen kaupunki jossain vaiheessa kieltää lukkojen kiinnittelyn patosiltaan, toivoisin sitten rakennettavan erillisen paikan näitä varten. Hyvä olisi esimerkiksi ketjusta hitsattu "puu", johon niitä lukkoja voisi ripustaa ja joka olisi esimerkiksi Koskipuiston alueella tai vastaavalla paikalla.
Ja tottakai minunkin piti luopua yhdestä rakkaastani ja kiikuttaa se patosillalle pienen kaiverrustuokion jälkeen :)

13 kommenttia:

HF905 kirjoitti...

Taas jälleeen kerran erinomainen artikkeli. Mieltäni lämmitti haittalevyn oma lukko, mutta mieltäni kylmäsi: Tosin uskoisin että ei niitä kukaan tiirikoimaan ala sen kummemmin, sillä kaiverretun lukon jälleenmyyntiarvo lienee aika nollissa, etenkin ilman avainta. Eihän tiirikoinnin harrastajat lukkoja tiirikoi jälleenmyynti tarkoituksessa. Kyseessähän on harrastusvälineiden aarreaitta ei myyntilaari. Niin ja se etiikka ei anna periksi.

Venäjällä kaupunki siivoaa sillankaiteet lukoista koska siellä on varmaan lukkojen määrä aivan älytön. Siihen väliin jos pääsisi :) Täytyy viedä kaupungin "talkkareille" iso laatikko ja laittaa siihen oma osoite ja teksti: Kaikki lukot tähän"

http://englishrussia.com/index.php/2009/08/19/cutting-love-locks/

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

HF905, kiitoksia :)

Se mitä tuolla mieltäsi kylmänneellä tarkoitin on sitä, että aina löytyy joku riemuidiootti, joka ei välitä etiikasta/moraalista/säännöistä/laista hevonkukkua, mutta toisaalta taas en kyllä kutsuisi ko. henkilöä tiirikoinnin harrastajaksikaan...

Kiitokset tuosta linkistä, vaikkakin kauhulla katseli hyviä lukkoja rikottavan :D

Anonyymi kirjoitti...

"Koskikeskuksen puoleisessa päässä siltaa sijainnut jykevä riippulukko, jossa ei ollut minkäänlaisia tunnisteita ja avainprofiili on sama kuin Abloy Classic lukossa."

Lieneekö venäläinen? Malleja ja muotoja on sen miljoona erilaista, mm Abloy Classicin ja Zeiss Ikonin ristaivaimen tyyppisillä avaimilla. Samoin tuo ruskea röppöpinta viittaisi itään.

Abloy tasi myydä lukkotehtaankin silloiseen Neuvostoliittoon.

Anonyymi kirjoitti...

Eilisessä Ylen Puoli seitsemän lähetyksessä oli lukkoasiaa. Lähinnä niitä rikottiin tai yritettiin rikkoa.

Ohjelma tulee juuri nyt (14:46) uusintana , mutta löytyy varmaan yle areenasta seuraavan viikon ajan.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo lukot ovat loistava katukuvan ehostaja, mutta niiden kiinnittämiseen pitäisi osoittoo oikeat paikat. Silloin ne päsevät oikeuksiinsa. Yksittäiset lukot ovat rumia, mutta ns. lukkomeret kauniita.

Anonyymi kirjoitti...

Liekö Abloyn alkuperäinen tuo Tampella-stanssilla varustettu 3020.. Ei kuitenkaan kovinkaan uusi :)

Janne Paalijärvi kirjoitti...

Tervehdys,

Ilmoitan varmuuden vuoksi näin kommenteitse, että lähetin teille sähköpostia mbnet-osoitteeseenne.

vimppu kirjoitti...

Juuri tänään kävelin Tampereella ja kävin Tammerkosken lukkosillallakin, lukien kaikki lukot läpi. Sieltä tämän bloginkin bongasin :)
Hienoa olisi itsekin päästä joksus ripustamaan lukko sillankaiteeseen :D

Anonyymi kirjoitti...

Bongasin tampereelta lukon, jossa oli tän siu blogin mainos :D pakkoha tää oli sit tulla katsastaan. -Marjo-

Kopio kirjoitti...

Oliskohan tuo tunnisteeton lukko jonkun omatekemä?
Liityin lukemaan blogiasi, olen vasta-alkaja lukkojen parissa mutta tykkään puuhasta todella paljon, ostin oman tiirikkasettini dealextremen nettikaupasta. Oli hyvä muuten tuo vanhempoi juttu noista lakiin liittyvistä asioista, ei tullut aiemmin mieleen, että nuo välineet voi olla tosiaan epäilyttävät joten kiitos tiedoista:)
Ai niin, onko suomessa jotain tiirikka miittejä?

MAAHINE kirjoitti...

Seinäjoella on "lemmensiltana" tunnettu silta, Provinssi-rockista tutulla Törnävällä :) http://yle.fi/uutiset/rakkauden_lukko_lemmensillalla_symboloi_ikuista_rakkautta/5608799

Itseasiassa, tietääkseni niitä on kaks, toinen oli ennen vanhaa ja toinen on se "uus" vissiin tuli toinen täyteen tai jotain en tiiä o_O

Anonyymi kirjoitti...

Kävin viikonloppuna Tampereella, ja ihastuin oitis näkymään. Mahtava! oisin voinu jäädä vaikka kuinka kauan ihailemaan ja valokuvaan. Sitten yhtäkkiä näinkin juuri sun lukon jossa osoite. Oli pakko tulla morjestaa! :D mukavaa illanjatkoa!
// sussu

Commercial lock kirjoitti...

In Commercial Lock and Security we create your security our principal concern. We're fully licensed, insured, and packaged with a group of commercial lock who will be prepared at your doorstep when you provide us a phone.