Tue blogiani lahjoittamalla!

7.9.10

Abloy Classic jyrsin 2

Tällä kertaa leikkuri on myös Abloyn Classic jyrsin, joka tosin sopii myös Profilelle avainkehtoa vaihtamalla. Malli on reilusti uudempi ja enemmän suojattu ja käyttää teränä reilusti suurempaa kuin edellinen malli. Tietääkseni tässä mallissa voidaan avainkehto poistaa terää irroittamatta.

FIN: Kuvat eivät ole omiani vaan ystävieni ottamia ympäri maailmaa. Nimiä en suostu kertomaan enkä myöskään maita, mutta kuvat ovat tekijänoikeudellisesti suojattuja. Itselläni lupa kuvien käyttöön on, mutta en voi tätä oikeutta antaa eteenpäin.

ENG: The pictures are not taken by me but my friends all over the globe. I will not disclose information about the photographers nor the countries from which these have been taken. All the images are copyrighted material to which I have a permission to use, but I can not relay this permission onwards.

Jyrsin on siististi rakennettu ja suht pienikokoinen. Moottori on 180 W:nen ellen väärin muista ja terä hihnavetoinen. Leikkuuterä on kokonaan koneen sisällä, joten lentelevät lastutkin jäävät koneen sisään. Alareunassa näkyykin pieni poistettava lastulaatikko, johon suuri osa lastuista kerääntyy. Koneen runko ja suojat ovat valettua alumiinia.


Avainkehto on samanlainen kuin aiemmissakin malleissa ja lukittu paikoilleen sen yläpuolella näkyvällä pienellä palalla, joka samalla toimii jyrsintänumeron osoittimena. Avainkehdon lukitsin ei ole jousikuormitteinen kuula, vaan jousikuormitteinen tappi. Avainkehtoa käännetään vetämällä tappi reiästään ylös tuosta mustasta pallonupista, kääntämällä kehto haluttuun jyrsintäkulmaan ja vapauttamalla tappi. Jyrsinnän tekeminen tapahtuu vetämällä avainkehtoa kohti laitteen etureunaa, eli käytännössä tuo etureunassa näkyvä musta kahva lepää peukalohangassa ja sormet vetävät avainkehtoa.

Jyrsimen vasemmalla sivulla on kelkan liikuttamiseen tarkoitettu kahva. Yläreunassa on numeroitu asteikko, joka näyttää käyttäjälle jyrsittävän kohdan. Kahvan oikealla puolella näkyy myös johdetangon pää.




Kun oikealta puolelta löytyvä suoja poistetaan, nähdään sisuskalujen toimintaa. Avainkehto on kiinni ylhäältä saranoidussa varressa, joka on jousikuormitettu terästä poispäin vasemmassa reunassa näkyvällä osalla. Jousikuorma on säädettävissä tuosta ruuvista löysäämällä kiristysmutteri. Tästä nähdään myös kuoreen asennettu pronssinen insertti, joka toimii liukujohteena tangon päällä.

Jyrsinterä on huomattavan suuri halkaijaltaan, kuvasta arvioiden 100 mm. Nykyiset Abloyn jyrsimet taitavat kaikki käyttää tätä kokoluokkaa ja tällä varmistetaan että leikattu pinta on riittävän suora, vaikka työstöliike ei lineaarisesti terän ohi kuljekaan, vaan suurella kaarella. Kuvasta nähdään myös avainkehdon puoliympyrämäinen muoto, joka on jälleen kerran tehty lankasahaamalla.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen blogi. Todella huolellisesti kirjoitettu sekä valokuvattu.
En ole mistään (muualtakaan) löytänyt selvitystä siitä, että millainen patentti Abloyn Sentolla oikein on? Itse Abloy ilmoittaa: "ABLOY SENTO -järjestelmän patentti on voimassa 2026". Kysymykseni on siis, että missä tuo patentti on voimassa"? Suomessa, EU:ssa, maailmanlaajuisesti vaiko vain Joensuussa? ;=))