Tue blogiani lahjoittamalla!

9.9.09

Abloy Sento

Abloy on julkaissut 04.09.2009 mediatiedotteen uudesta lukitusjärjestelmästään nimeltä Sento. Kuvista (viereisen kuvan lähde Abloy Oy:n nettisivut) ja esitteistä päätellen kyseessä on jatkaja Execille, sillä avain on ulkomuodoltaan lähes identtinen ja ainoa ero näyttäisi olevan erilainen profiili. Uutuutena kerrotaan myös lukon sisältävän AWS:n (Anti-Wear-System), jonka tarkoitus on ilmeisesti pienentää avainten kulumista, mutta tarkempaa tietoa asiasta ei itselläni toistaiseksi ole.

En ole vielä saanut uutta lukkoa tutkittavaksi mistään, mutta jahka saan niin lukko tullaan purkamaan osiin ja tutkimaan mitä se on syönyt. Erityisesti kiinnostaa tuo AWS sekä mahdolliset muut uudet yksityiskohdat, mutta epäilen ettei niitä paljoa ole. Abloy valtuutetuissa lukkoliikkeissä voisi lukkoon ilmeisesti tutustua, mutta epäilen että suostuvat sitä purkamaan siinä tiskillä.

Villi veikkaukseni on, että tämä on vain pikainen ns. patenttiuudistus, jolla saadaan uusi patentoitu avain markkinoille. Execin patentti on kohta umpeutumassa ja Kaba on kilpailijana toitottanut pExtra ja experT malliensa patentoitua ja täten "suojattua" avaintaan. Avaimen patentti tarkoittaa siis sitä, että valmistaja voi sanella ehdot sille, että kuka avainaihioita voi valmistaa ja myydä sekä leikata ja myydä avaimia laillisesti. Teknisestihän tuo patentti ei estä avainten kopiointia laillisesti omaan käyttöön tai laittomasti muiden käyttöön, se on lähinnä hankaloittamassa avainten helppoa saamista ja toimii hyvänä markkinointikikkana.

Jos jollakulla lukijalla on Abloy Sento avaimen kera ja voisi lainata sitä minulle purkamista, tutkimista ja valokuvausta varten, on hyvä ja ottaa minuun yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen einstein@mbnet.fi. Kiitos!

12 kommenttia:

Joona kirjoitti...

Olisi oikein mukavaa jos saisit käsiisi yhden, sillä kiinnostaa mitä on syönyt. :) Onnea etsintään, ja tervetuloa takaisin lomilta, jos olit.

Anonyymi kirjoitti...

Sento on kuulemma useimmissa abloy valtuutetuissa liikkeissä viikolla 41, joten täytynee silloin alkaa kysellä, ellei joku ole saanut etukäteen näytekappaleita käsiinsä.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Joona, kiitoksia toivotuksesta :) Loma oli ja loma meni, kesäloma siis oli ja loppui jo kuukausi sitten, mutta ollut hieman kiireitä.

Anonyymi, kiitokset tiedosta, täytyy kysellä hieman Tampereen tarjonnasta, että milloin Sento löytyy hyllystä.

Rossifumi kirjoitti...

Eikös Proteclla ole vielä patenttia voimassa suht pitkään?

Miten tämä sijoittuisi suhteessa Exec - Protec?

itse olen ainakin ollut uskossa, että protec on exec:n seuraaja. tyhmää saa (ja pitää) valaista. ;)

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Rossifumi:

Protecin patentti on vielä voimassa muistaakseni 2019 asti (täysin hatusta tempaistu muistikuva).

Sento vastaa tekniikaltaan Exec lukkoa, eli joko sen turvallisuus on samaa tasoa tai parempi (voi se huonompikin olla, mutta epäilen). Asia varmistuu kun näen lukon osissa ja saan hetken miettimisaikaa :)

Protec on Execin jälkeen julkaistu, mutta se on enemmänkin jatkava malli Disklock Pron jälkeen (aukeaa kahteen suuntaan).

Sento on jatkaja Execille, ts. on tehty teknisiä muutoksia/innovaatio siten, että on saatu uusi patentti läpi.

Eli jatkaja ja seuraaja on mielestäni kaksi eri asiaa :)

Maria kirjoitti...

Sento on hyvin samanlainen kuin exec. Hintaluokkakin sama. Uskon että Sento pärjää markkinoilla paremmin kuin protec, patentin voimassaolon ja hinnan vuoksi. Jos oikein katselin haittaluetteloa niin profiileja ei siinä ollut kuin kaksi, mutta varmasti niitä on useampia. Toki kalustelukoissa oli puutteita senton kohdalla. Ja yksi mihin kiinnitin huomiota.. hinnastossa ei ollut cy028 eli kevythelalla Sentoa ollenkaan,, vaikka siis toteutettavissa, liekkö sitten turvallisuuskysymys. Avaimen muotoilussa on otettu paremmin huomioon leimaukset ja oOOOO :) joka avaimessa värimerkki :D

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Maria, tarkoitat varmaankin että Sento pärjää Protecia paremmin Suomen markkinoilla? Protec kyllä tuntuu pärjäävän ulkomailla sen "tiirikoimattomuuden" puolesta (yksi turvallisuusongelma siinä kyllä on) todella hyvin, ainakin mitä tuttuja lukkoseppiä, harrastajia ja jälleenmyyjiä on uskominen :)

Vielä kun löytäisi tuon Senton ja avaimen jostakin lainaan tai omaksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäiset Sento avainpesät asensin jo kolme kuukautta sitten.Nyt olen asentanut paikalleen n.400kpl Sento-pesiä.
Sento sylinteri,haittalevy ja polvinasta ovat erillaisia kuin Execissä.Välilevy sama.

Anonyymi kirjoitti...

meille tulee 5.10 rivarii moiset..

Anonyymi kirjoitti...

heh heh...anonyymi sanoo asentaneensa satoja Sento avainpesiä ja väittää silti, että välilevy on sama vaikka asiahan ei ole näin. Senton välilevy on 0,1 milliä ohuempi kuin Execissä eikä niitä saa siis käyttää ristiin...

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäiset avaimet tehtaalle, avaimet ei kestäkkään!? 3 Päivää ja ohut kohta avaimesta taittunut siten, ettei mene avainpesään.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, haluaisin tietää, että mitä avainta suosittelisit kotitalouteen laitettavan? Mitä mieltä olet tuosta Sentosta?