Tue blogiani lahjoittamalla!

25.1.08

Tulevat artikkelit ja aiheet

Tarkoituksena olisi tehdä pieni katsaus tulevaan ja samalla esittää toive siitä, että ihmiset ehdottaisivat aiheita artikkeleita varten tai vaihtoehtoisesti tukisivat artikkelien tekemistä, kuten nimimerkki Jupu teki kortti- ja magneettilukkoartikkeleiden osalta. Näihin sain idean ja lukot häneltä, kiitokset siis siitä. Toisena esimerkkinä toimikoon tuo Hollannin matkani, jota tuki monet tuntemani henkilöt ja monet tuntemattomatkin, sekä läheiseni.

Tähän artikkeliin taasen sain sysäyksen viimeisimmästä kommentista blogini Tervetuloa -tekstissä, jossa kysyttiin minulta, ties kuinka monennen kerran, Abloy Classic lukon tiirikoitavuudesta. Samalla aion tässä käydä muutkin ideani läpi eri artikkeleista, mutta ne eivät ole minkäälaisessa julkaisujärjestyksessä ja osaa en voi vielä edes toteuttaa rahanpuutteen vuoksi. Opiskelijana ei ylimääräistä ole ja 32.90€ yhdestä lukosta on aika paljon. Toivottavasti pääsisin kesätöihin ensi kesänä, niin saisi tilannetta hieman paranneltua.

Abloy Classic lyhyesti: Kyllä, se on tiirikoitavissa. Pidemmälti kerron aiheesta lisää tulevassa artikkelissa, jossa käsittelen ns. vempelettä / vempele-tiirikkaa, jota aikanaan on käytetty Abloy Classic lukkojen aukaisuun. Aion myös tehdä replikan tuosta kyseisestä laitteesta ja esitellä sen artikkelin yhteydessä. Toiminnallisesti ymmärrän kyseisen tiirikan, mutta sen kopioiminen tarkasti on mahdotonta puutteellisten kuvien tai kuvausten takia, joten kyseessä on oma versio aiheesta, kuitenkin pitäytyen samoissa materiaaleissa mistä se alkujaankin on tehty. Nykyiset Abloy Classic, saatika muutkaan pesät eivät aukea kyseisellä kapistuksella, joten sitä on turha pelätä.

Toinen aiheidea on kirjoittaa pienoinen tilaston tapainen artikkeli siitä, mitä ihmiset käyttävät varastojensa lukitsemiseen ns. kanahäkeissä. On nimittäin mielestäni huolestuttavaa tai välinpitämätöntä lukita tavaransa kahden euron lukon taakse ja odotella, että se suojelee arvokkaita (muisto)esineitä. KYllähän minkä tahansa lukon aina rikki saa, kun vain etsii sen isomman kiven, mutta halvoissa lukoissa riskin tuo se, että tavaraa saattaa hävitä, mutta lukko on edelleen siinä; lukittuna, ehjänä ja toimii.

Abloyn lukkojen purkamisesta on ollut useaan otteeseen kyselyitä sekä sähköpostitse, IRC-kanavilla, että täällä blogissa, joten ajattelin tehdä kuvallisen artikkelin ainakin kahden erilaisen lukon purkamisesta osiin huoltoa, puhdistusta tai uudelleensarjoitusta varten. Toinen lukoista on PL362, hieman harvinaisempi näky varsinkin Pertti Perustallaajalla, mutta muutakaan isompaa lukkoa ei itseltäni löydy. Toinen malli tulee olemaan PL330/25, joka on halvin purettava malli jonka tiedän, 32.90€ per kappale. Itselläni on yksi, mutta se on lukossa ja siihen ei ole avainta eikä avainkorttia (Disklock), joten täytyy etsiä tuo raha jostakin ja ostaa kyseinen lukko, ellei joku halua sponsoroida lukon ja vähintäänkin yhden toimivan avaimen siihen. Lukon ei tarvitse olla pakasta vedetty, mutta toimintakuntoinen. Sangan ei ole pakko olla ehjä, mutta olisi hyvä jos sen molemmat palat olisi silti tallessa vaikka poikki olisikin.

Abloyn avaimista tulee kattava katsaus, jossa käsittelen kaikkia erilaisia Abloy avaimia ja niiden ominaisuuksia ja speksejä. Tähän artikkeliin tulee monia käsin piirettyjä kuvia avainten halkileikkauksista, joista näkee erilaiset avainten leikkaukset mittasuhteissaan sekä avaimen muutkin mitat terän osalta. Samassa yhteydessä myös kerron kuinka avaimet valmistetaan ja mitä hyötyjä kyseisellä menetelmällä saavutetaan vaihtoehtoisiin menetelmiin nähden.

Avainartikkelille looginen jatko-osa on tietysti artikkeli erilaisista avainkoneista, joilla Abloyn avaimia leikataan avainaihioista käyttökelpoisiksi avaimiksi. Artikkeli kattaa niin Classic, Profile, Disklock (Pro) että Protec leikkurit ja Exec leikkurista kerron vain oman mielipiteeni, sillä siitä minulla ei ole kuvamateriaalia tarjota, mutta se ei eroa toisesta leikkurista kuin mitoiltaan.

Erilaisista kiekkohaittaisista lukoista kertovan artikkelin ajattelin myöskin kirjoittaa, jossa lähinnä käydään tarkemmin läpi kaksi lukkoa ja yleisesti käsitellään muita vastaavia. Lähemmässä tarkastelussa tulee olemaan yksi TM-TOOLS merkkinen lukko, yksi Pislan maahantuoma / valmistuttama / valmistama lukko, sekä yksi Abloy PL3020 riippulukon kopio. Kaikista tullaan käymään läpi hyvät ja huonot puolet.

Koska itseltäni löytyy yksi Abloyn kasaamaton riippulukko, sellainen pohjasta niitattavaa mallia oleva, ajattelin tehdä siitä artikkelin, jotta kiinnostuneet näkisi mitä sellainen on sisäänsä syönyt ilman hajoittamista. Yritän tätä artikkelia varten tehdä myös kasan teknisiä piirustuksia omilla rajallisilla taidoillani, sillä kyseessä on hyvin yksinkertainen lukko teknisestikin, etenkin valmistuksen suhteen.

Muutamasta tiirikointiin ja lukkoihin liittyvästä kirjasta aion kirjoittaa myös pienen katsauksen, jossa tarkoituksena on kertoa hieman, että onko kirja hinnan ja/tai lukemisen arvoinen.

Viimeisimpänä ideana olisi tehdä pieni tutkimus lukkopesien murtamiseen tarkoitetusta kiinalaisvalmisteisesta työkalusarjasta, jolla siis on ideana pakkovääntää lukko auki, mutta nähtyäni tämän sarjan "laadun" Hollannin reissulla ajattelin, että tämä täytyy testata. Eräältä tutultani tämä sarja löytyykin ja minulta läjä testilukkoja, joten testiä odotellessa.

Että tällaista tulossa. Toiveita ja ehdotuksia otan vastaan ilomielin ja jos on sponsoroida jotakin artikkeli-ideaa joko rahallisesti tai materiaalin osalta, olisin erittäin kiitollinen.

Ei kommentteja: