Tue blogiani lahjoittamalla!

11.12.07

Abloy avainten peitekoodit

Kaikki Abloyn lukkoja hankkineet varmasti tietävät, että lukon avainten kera tulee pieni paperilappunen tai avainkortti, johon on merkitty avainleikkausten peitekoodi. Tämä kymmennumeroinen koodi toimii epäsuorana referenssinä avainleikkauksiin. Kun haluat teettää avaimen, annat tämän koodin avainleikkaajalle ja hän ottaa esille oman taulukon, jossa on kymmenen saraketta ja kuusi riviä Classicin, Profile, High Profile ja Exec avaimille. Näistä tosin Exec-avaimia ei vielä saa teetettyä ns. pikasuutarilla, sillä avaimen mallisuoja on edelleen voimassa hetken aikaa.

Tämä kyseinen taulukko toimii vertailuperiaatteella, eli ensimmäinen avainleikkaus avaimen kärjestä alkaen luettuna on taulukon ensimmäisessä sarakkeessa, toinen toisessa ja niin edelleen. Rivit on numeroitu 0-5, nämä edustavat avainleikkauksia, eli nolla on leikkaamaton ja viisi on täysin leikattu.

Otetaan yksinkertainen esimerkki. Avaimen leikkauskoodi on 0123454321, eli tuo vieressä näkyvä avain (kuvassa myös kolme avainaihiota). Leikkauskoodi luetaan avaimen päästä alkaen ja Classic avaimilla on 3mm tyhjää tilaa avaimen päässä ennen ensimmäistä leikkausta. Ensimmäinen leikkaus on nolla ja tämän tunnistaa 5mm:n leikkaamattomasta päästä. Seuraava leikkaus on 1, eli avaimessa on 18 asteen kulmassa oleva leikkaus. Seuraava on numeron kaksi leikkaus, jossa siis 36 asteen leikkaus. Samaan tapaan loputkin leikkaukset. Itse avaimen leikkausten muotoa kutsun itse ns. malliavaimeksi, eli siinä on kaikki mahdolliset likkaukset progressiivisesti ja sen avulla on helppo silmämääräisesti vertailla toisiin avaimiin leikkauksia määritellessä, ellei avaintulkkia omista.

Jos menet Abloy valtuutettuun lukkoliikkeeseen ja ilmoitat haluavasi Abloy Classic avaimen leikkauskoodilla 0123454321, et tule sitä saamaan, sillä Abloy on kieltänyt sen valtuuttamia lukkoliikkeitä leikkaamasta ilman peitekoodia. Jotkin pikasuutarit saattavat suostua leikkaamaan avaimen sinulle pelkällä leikkuukoodillakin, mutta useimmat todennäköisesti myös haluavat peitekoodin, ihan vain sen takia, etteivät joudu vaikeuksiin.

Mutta katsotaanpa tuosta viereisestä taulukosta, josta ruksasin yli kaikki muut numerot. Kyseessä on siis ns. peitekooditaulukko, jonka mukaan avaimia saa oikein iloisesti ilman kyselyitä. Kun haluan jonkin tietyn avaimen, kuten tässä esimerkissä avaimen 0123454321, katson ensmmäistä numeroa nolla, se siis tarkoittaa ensimmäistä riviä ja koska kyseessä on ensimmäinen leikkaus, on kyse ensimmäisestä sarakkeesta, eli peitekoodi alkaa numerolla 6. Seuraava leikkaus on yksi, sarakkeesta kaksi saadaan peitteeksi 3. Kolmas leikkaus on kakkonen, kolmannesta sarakkeesta saadaan 5. Näin jatkaen, saadaan luettua peitteeksi 6354149137. Tuon kanssa kun menee Abloy valtuutettuun liikkeeseen tai pikasuutarille ja sanoo haluavansa Abloy Classicin, niin kohta on sellainen kourassa ja olet vitosta köyhempi.

Tämä sama taulukko siis pätee Classic, Profile, High Profile ja Exec avaimille, mutta on olemassa toinen taulukko, joka pätee Disklock, Disklock Pro ja Protec avaimille. Siinä on seitsemän riviä ja samaan tapaan kymmenen saraketta, mutta koodinumerot ovat täysin erilaiset. Tällä toisella taulukolla tosin ei tee käytännössä mitään, sillä Disklock (Pro) ja Protec aihioita ei saa mistään. Aina voi tietysti itse valmistaa omansa tai ostaa Easy Entrie koneen ja tehdä sillä, mutta eipä ole tarvetta toistaiseksi.

Miksi sitten hirveä pelko avainleikkaajilla, kun haluaisi avaimen leikattavan pelkän leikkuukoodin avulla? Se tulee siitä, että esimerkiksi pahantahtoinen ihminen voisi lukea/kuvata toisen avaimet vaikka kassajonossa ja käydä avainleikkuupalvelussa teettämässä avaimet ja täten olisi hänellä hallussaan avaimet jonkun toisen lukkoon, eli murtoväline lakiteknisesti. Eräältä avainpalvelutyöntekijältä kuulin, kuinka poliisi oli heiltä kysellyt, että ette kai vain ole tehneet ilman peitekoodia avaimia.

Minäpä tässä ihmettelen ääneen, että mikä laki tai asetus kieltää tekemästä avaimia, joiden mallisuoja raukesi vuonna nakki ja muusi (Abloy Classic ja Profile ja High Profile) ja mitä käytännön haittaa siitä muka olisi? Rikollinen kun voi aina tehdä oman avainkoneen (hyvinkin helppoa) tai mennä helpomman kautta ja hankkia käsiinsä peitekoodilistan. Hyvänä esimerkkinä tästä salamyhkäisyydestä on pitkän aikaa netistä löytynyt ABLOYKEY.EXE nimellä ollut ohjelma, joka näytti visuaalisesti avaimen muodon ja leikkuunumeron ja peitekoodin sille. Kuitenkin se mystisesti hävisi jakelusta, eikä sitä ole suostuttu laittamaan uudelleen jakoon. Kysynpä vain, että miksi.

Minä menin helpompaa reittiä ja otin kynän ja paperin mukaani ja lähdin kiertelemään kaikki rautakaupat ja supermarketit, joissa vain Abloy Classic riippulukkoja myydään. Kaupassa katsoin paketin muovin läpi avaimen leikkaukset, kirjoitin ne paperille ja johtuen pienistä epätarkkuuksista avainkoodilappua pakettiin liimatessa, lukon takaa piilottelevasta peitekoodilapusta kirjoitin talteen ne numerot, mitä vain pystyin pakettia avaamatta näkemään. Noin sata lukkopakettia tuli käytyä läpi ja hallussani oli täydelliset avainleikkausnumerot joiden rinnalla osittaisia peitekoodeja. Näistä pystyin kasaamaan itselleni peitekooditaulukon, jota nykyään käytän kun avainta johonkin Abloy Classic lukkooni tarvitsen.

Tosin, jossain vaiheessa teen artikkelin siitä, kuinka helppoa ja yksinkertaista on tehdä itselleen avainleikkuri Abloy Classic ja Profile ja High Profile avaimia varten, sekä manuaalinen että moottorilla varustettu. Periaatepiirokset tullee myös Disklock (Pro) ja Protec leikkureille.

26 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hittolainen, Itsekkin mietin että mihin tuo ABLOYKEY.EXE oikein hävisi. Nyt täytyy oikein kunnolla alkaa penkomaan wanhoja korppu ja lerppu arkistoja josko semmoinen joltain reikäkortilta löytyisi.

Anonyymi kirjoitti...

ABLOYKEY.EXE ohjelma löytynee p2p ohjelmalla tai torrentilla. Itse lataan juuri.

Anonyymi kirjoitti...

Ei löydy ihan helposti :/

Anonyymi kirjoitti...

mistä tuon peitekoodi taulukon löytäisi?

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Todennäköisesti lähimmältä lukkosepältä, tosin sen saaminen sitä kautta on aikalailla turha yritys.

Toinen vaihtoehto on kerätä se kooditaulukko itse, aivan kuten minä tein ja taisin tuossa artikkelissa sen kertoakin.

Kolmas vaihtoehto on etsiä eBaysta tai vastaavasta avaintulkki tai Abloy huolto/kasausmanuaaleja, näistä molemmista yleensä taulukon numerot löytyvät. Hinta tosin voi nousta korkeallekin, koska ovat suht haluttua tavaraa, etenkin harrastajien keskuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

YES! Löysin sen sittenkin. Softan nimi on Abloylaskin Versio 1.0 vuodelta 1993. Vierähtihän tuossa hetki aikaa. (11.12.2007 - 6.10.2008) Kävin kaikki wanhat korput läpi. Torrentilla varmaan löytyy nopeammin mutta tulipa vastaan kaikkea muutakin mukavaa.

:) Taulukko täynnä.

Anonyymi kirjoitti...

No paatkos johonkin jakoon tuota abloy-ohjelmaa?

Unknown kirjoitti...

Voisikohan joku laittaa sen abloylaskimen jakoon johonkin nettiin?

Anonyymi kirjoitti...

Niin tuo on aivan turha tuo "ohjelma" jolla saa avaimesta peite nro.n helpompi ottaa se malliavain ja käydä teettämässä. Toki jos hukkaa avaimensa niin sillä nro.lla saa uuden.
Niin ja tuolla Easy entrie koneella saa suhteellisen monta avainta tehdä ennen kun kustannukset on saatu takasin. 6500 euroa on aikas kova hinta.

Antikainen kirjoitti...

Mistäköhän lie löytyisi toi abloykey.exe kun ei tunnu mistään löytyvän, google on koluttu läpikohtaisin, torrentit jne...

Anonyymi kirjoitti...

Mistä peitekoodi avaimelle?
Pitäis leikata tämmöinen... 1542201402

Anonyymi kirjoitti...

googlettakaa "ABLOYKEY:SWF". Flash-versio on olemassa ja toimii vähintäänkin yhtä hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä olisi osoite flash-versioon ohjelmasta:

dl.dropbox.com/u/12087633/ABLOYKEY.swf

Kiitokset kuuluu Vernerille!

Anonyymi kirjoitti...

Jos joku haluaa, niin multa saa ton abloy.exen, toimii ainakin linuxilla ja winellä

Anonyymi kirjoitti...

depth 5Â 1 9 6 2 3 4 0 7 9 2
depth 4Â 8 2 4 3 1 2 9 6 5 8
depth 3Â 5 7 9 4 2 0 5 1 7 6
depth 2Â 4 1 5 6 7 1 2 9 3 0
depth 1Â 2 3 8 1 0 3 4 5 2 7
depth 0Â 6 0 2 7 9 6 8 4 1 1

Anonyymi kirjoitti...

Tuo 13.5.2013 päivätty on muuten oikein, mutta yleensä rivit luetaan toisinpäin. Siis:

Leikkaus 0 = 6027968411
Leikkaus 1 = 2381034527
Leikkaus 2 = 4156712930
Leikkaus 3 = 5794205176
Leikkaus 4 = 8243129658
Leikkaus 5 = 1962340792

Anonyymi kirjoitti...

Jännää miten vanha juttu tämä peitekoodi on. Purin 1967 asennetusta ulko-ovesta pois alkuperäisen abloy-lukon kun piti saada takalukittuva runko. Vanha pesä on saapaspesää isompi, haittalevyt myös isompia ja se lukittuu runkoon kiertämällä, jousikuormitteisella nastalla.

Ja pesän kylkeen on suoraan stanssattu peitekoodi: http://pinehill.homeip.net/pics/20170325_164529.jpg

Peitekoodia ei pääse näkemään kuin irroittamalla pesä rungosta sillä pesän ympärillä on normaalisti vielä vapaasti pyörivä suojaholkki joka piilottaa numerot ja haittaa pesän vääntämistä putkipihdeillä.

Anonyymi kirjoitti...

Kenelläkään tätä abloykey ohjelmaa enään?

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Mikä on peitekoodi jos avaimen kiinnipitopuolessa on nolla?

Anonyymi kirjoitti...

Onko esimerkiksi yleisavaimen tunnistamiseen vielä jotain erillisiä kikkoja ja valmistuskieltoja? Yritin hankkia suutarilta avainta peitekoodilla *****60***. Suutari yritti valmistusta kahdesti ja tuli sitten tiskille tutkimaan taulukkoaan kynän ja paperin kanssa ja totesi, että tässä kohdassa ei voi tulla kuutosen jälkeen nollaa. Onneksi sain tästä kohdasta keskeneräiseksi jääneen avaimen ja viilasin sitten itse loppuun. Avain toimi oikein. Peitekoodi oli sekä yllä olevan taulukon että abloykey.swf:n mukaan ihan oikea.

Anonyymi kirjoitti...

Tuolla malliesimerkkiä jos käyttää apunaan niin ihan sama mikä peitekoodi sulla on, tulee kaikista avaimista 0123454321. Eihän tuossa ole toisinsanoen mitään tolkkua.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen artikkeli näin pitkän ajan jälkeenkin. Nyt 3D-tulostinten aikana, aboy avaimet voi tulostaa myös itse. Thinversestä löytyy abloy classic avaimen scad-malli johon syötetään numerosarja jonka jälkeen se renderöi stl-mallin joka tulostetaan 3d-tulostimella.

Harmi ettei siellä ole vielä tulostettavaa avaintulkkia jolla saisi helposti selville oman avaimen numeron niin vara-avainten tulostaminen olisi helpompaa. Löysin tämän artikkelin kun etsin tapaa tulkita avaimen koloja.

Anonyymi kirjoitti...

Mites nuo koodit luetaan avaimista, joissa on erilevyisiä lovia?

Anonyymi kirjoitti...

https://ibb.co/k5Mdzz1

Niinku esim tässä. Urat eivät ole samanlevyisiä.

Anonyymi kirjoitti...

10.5. postatun avaimen jyrsintä luetaan samalla tavalla kuin minkä tahansa muun avaimen. Kuva voisi olla paremmastakin kulmasta, mutta tämän kuvan perusteella avain on joko 00501450150 tai 00501451250. Selviää tutustumalla 8. jyrsintään, eli onko se 0 vai 1.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä lisäyksenä ylempään. Avaimessa on siis 7, 9 tai 11 jyrsintää (10.5. kuvassa 11), joista Classicissa ensimmäinen ja viimeinen lähes järjestään aina nolla eli jyrsimätön, harvoissa tapauksissa toinen jyrsintä on muuta kuin nolla. Joten lukon sylinteristä löytyy vastaavasti 7, 9 tai 11 haittaa, tiedän yhden poikkeuksen, jossa 8 haittaa (ei tosin pitäisi Suomessa tulla vastaan).