Tue blogiani lahjoittamalla!

25.5.07

Tiirikointi harrastuksena

28 luku, 12 a § (24.5.2002/400)
Murtovälineen hallussapito
Joka ilman hyväksyttävää syytä pitää hallussaan sellaista avainta toisen lukkoon taikka tiirikkaa tai muuta välinettä, jota voidaan perustellusti epäillä pääasiassa käytettävän tunkeutumiseen toisen hallinnassa olevaan suljettuun tilaan rikoksen tekemistä varten, on tuomittava murtovälineen hallussapidosta sakkoon.

Siinä on päällimmäinen sääntö, jonka mukaan pitää toimia tiirikointia harrastaessa. Tuo on siis suora lainaus Rikoslaista, joka tässä maassa on voimassa. Tuon lisäksi on olemassa joukko eettisiä, moraalisia ja hyviä ohjesääntöjä, jotka eivät ole itseni keksimiä, mutta joista on hyötyä itsellesi ja muille:

  1. Älä tiirikoi lukkoja, jotka eivät ole Sinun tai joihin Sinulla ei ole lukon omistajan kirjallista suostumusta. Näin et tule rikkoneeksi tuota aiemmin mainittua lakia, eikä myöskään lukon omistaja voi myöhemmin vaatia järjettömiä.
  2. Älä tiirikoi lukkoja, joihin Sinä tai joku muu luottaa tai jotka ovat käytössä. Tämä siksi, että tiirikointi aina kuluttaa lukon sisuksia ja saattaa heikentää lukon turvallisuutta tai rikkoa sen. Vaikka pystyisitkin tiirikoimaan oman kotiovesi lukon, kun avaimet ovat hukkuneet tai vastaavaa, niin parempi on soittaa lukkosepälle ja maksaa hänen ammattitaidosta. Muuten saattaa käydä niin, että Sinä pääset sisään ja myöhemmällä kerralla joudut kutsumaan lukkosepän, kun se lukko toimiikin hassusti tiirikoinnin jälkeen.
  3. Älä turhaan leuhki sillä, kuinka osaat tiirikoida lukon kuin lukon, sillä se kostautuu. Varsinkin kaverit saattavat yllyttää Sinua tyhmyyksiin tai harrastuksesta mitään tietämätön luulee Sinua varkaaksi. Pahimmillaan käy niin, että jos koulultasi, työpaikaltasi tai kotoasi häviää tavaraa, joka normaalisti on lukkojen takana, Sinua tullaan osoittelemaan sormella. Kyllä, tiedän, että ahdasmielisimmät "ihmiset" toimivat juuri näin, mutta muista ettei pelkkä epäily riitä, vaadi aina todisteet. Todistustaakka kun on hällä, joka jotakin väittää.
  4. Älä kanniskele tiirikoitasi julkisella paikalla. Sinulla ei ole mitään järkevää perustetta kantaa tiirikoitasi mukanasi, ellet ole menossa tiirikointitapamiseen tai tulossa sieltä. Silloinkin kannattaa kantaa niitä niille suunnitellussa tai tehdyssä laukussa tai pussukassa, eikä missään nimessä mahdollisimman piilossa. Se kielii Sinusta aivan vääränlaisia mielikuvia, että olet piilottanut tiirikkasi. Et myöskään voi perustella tiirikoiden mukana kantamista sillä, että "kaiken varalta". Kaiken varalta kantaisit mukanasi vaikka lompakossa vara-avainta kotiisi tai lukkoosi, jota varten "kaiken varalta" tiirikoitasi olisit kantamassa. Muiden lukkoja kuin omiasi varten on olemassa lukkoseppä. Ota myös huomioon, että kellonajalla on suora yhteys tiirikoiden murtovälinestatukseen. Jos Sinut pysäytetään aamulla tai iltapäivällä matkaltasi ja hallustasi löytyy tiirikkasetti, menee perustelut paremmin läpi kuin ne, mitä yrittäisit sönköttää keskellä yön pikkutunteja pankin takaovella parille konstaapelille.
  5. Jos olet alaikäinen tai muuten vain asut vanhempiesi luona, he arvostavat sitä, että kysyt ennen kuin teet. Tämä pätee yleisesti kaikkeen ja on omaa kokemusta siitä, että minkälainen haloo ja hulabaloo nousee siitä, etten ole kertonut tai kysynyt heiltä ensin mielipidettä. Perustelu omaa harrastustasi jotenkin, itselläni perusteina toimisi tällä hetkellä kiinnostus lukkojen toiminnasta, niiden mekaniikasta, metallityöskentely, luovuus, pulmanratkaisu, kiinnostus omasta ja tavaroideni turvallisuudesta sekä se onnistumisen tunne, kun se lukko ilman avainta aukeaa :)
Tiedän, että nämä pyynnöt, ohjeet, säännöt, suositukset ja rajoitukset saattavat kuulostaa latistavilta, mutta näinkin "kyseenalaisen" harrastuksen ollessa kyseessä ja ilmiön ollessa suht tuore Suomessa, olen mieluummin varovaisempi kuin mennä toitotan ihmisille ohjeita kuinka manipuloidaan kassakaappeja auki ynnä muuta. Ei, en osaa manipuloida kassakaappia auki, tiedän vain teorian sen takana.

Suomessa tiirikointi harrastuksena on lähinnä yksittäisten ihmisten toimia, eikä yhtään virallista organisaatiota tai ryhmää ole, joka toimisi jonkinlaisena "Suomen Tiirikointiliittona". Ulkomailtahan näitä harrasteryhmiä löytyy, Saksasta SSDeV (Sportsfreunde der Sperrtechnik - Deutschland e.V.), Hollannista TOOOL (The Open Organisation Of Locpickers), hiljattain Yhdysvaltoihin perustettu TOOOL.US ja varmasti muitakin, joista en edes tiedä.

Ehkä tämä puute johtuu siitä, että Suomessa ei oikein tiirikoitavia lukkomalleja ole, ellei lasketa kaikkia halpislukkoja (maksavat pari euroa kappale), Abuksen tuotteita ja Abloyn Classic mallia. Vähänkin rautakaupan tarjontaa eksoottisempaa saa hakea ulkomailta tai jos on tuttuja tai yhteyksiä, niin posti kulkee ja raha vaihtaa omistajaa. Käytettyjä ja joskus rikkinäisiä ulkomaalaisia lukkoja saattaa myös nähdä välillä esimerkiksi Huuto.netissä myynnissä, josta itsekin olen lukkoja hankkinut erilaisia.

Työkaluja, eli tiirikoita saa eri muotoisia, värisiä, painoisia ja pituisia ulkomailta tilaamalla helpoiten, mutta se vaatii joko luottokortin tai PayPal-tilin. Joitakin työkaluja ei sitten noin vain ostellakaan, esimerkiksi John Fallen tekemät/suunnittelemat tiirikat ja välineet, vaan niiden saatavuus on rajoitettu ammattilaisille. Helpoiten kuitenkin aloitteleva tiirikkaharrastaja tekee omat tiirikat yksinkertaisista tarpeista ja yksinkertaisin työkaluin.

Seuraavassa artikkelissa tarkoitukseni onkin esitellä erilaisia työkaluja ja materiaaleja, joiden avulla olen tiirikoitani tehnyt. Perus koukun tekemisestä voisin kirjoittaa pätkän, jota soveltamalla muidenkin tiirikoiden teko onnistuu yhtä hyvin. En ala kuitenkaan jakelemaan sen ihmeellisempiä ohjeita, niitä on netti jo pullollaan ja tiirikoinnista oikeasti kiinnostuneiden kannattaakin alkaa lukemaan ja rekisteröityä tänne.

6 kommenttia:

kukaan kirjoitti...

Kitisen päiväkirjasta löysin tieni tänne. Mä en ikinä ole tullut ajatelleeksi, että joku voisi harrastaa tiirikointia, mutta kun sitä tarkemmin ajattelee niin sehän on ihan loistavan mielenkiintoinen harrastus. Muistan kuinka pienenä löysin jonkun rasian joka oli lukossa, ja sinne lukkoon sitten tungin rautalankaa "tiirikoidakseni" sen. Kumma kyllä ei onnistunut. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tiirikointi on jo vanha harrastus tietyissä piireissä. Nyt se näköjään on tulossa jo mainstream harrastukseksi, kun jokainen joka lukkoon on joskus koskenut alkaa olemaan tiirikoinnin harrastaja.

HF905 kirjoitti...

Sydäntäni lämmitti suunnattomasti "Suomen tiirikointiliitto"

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelen että tiirikoita myydään tälläisiin tavaroihin painottuneessa liikkeessä, luulin että "kriminaalit" tekevät näitä ja myyvät pimeästi, mutta itse olen kovin kiinnostunu kyseisestä harrastuksesta

hannu kirjoitti...

Moi,

Minulla on vanha Jölin kaappi.
muodoiltaan hyvin pullea, tyynymäinen, pyöristetyt kulmat. Kromattu kahva ja musta pyörityskiekko, muuten mattaharmaa väriltään. Jaloissa toisella puolella sivuttaisliikettä varten pyörät. Mitat jotain puolenmetrin luokkaa joka suuntaan. valmistusnumero alkaa 802.. Kaappi on sijainnut Vammalassa pidemmän aikaa, mutta en tiedä onko omistaja sen itse ostanut tehtaalta. Haluaisin saada sen auki ilman että mekanismi tuhotaan. Onko se mahdollista ja mitä sellainen voisi maksaa?
Kiitos jos viitsit vastata sähköpostiin, jhannu@gmail.com.
-h

Anonyymi kirjoitti...

500kg kassakaappi tahdotaan auki anyone? Ideoita v Petteri_kapy@hotmail.fi