Tue blogiani lahjoittamalla!

24.5.07

Tervetuloa!

Minun nimeni on Jaakko Fagerlund ja toivotan Sinut tervetulleeksi lukemaan blogiani!

Tarkoituksenani on kirjoitella tänne aikani puitteissa artikkeleita erilaisista lukoista, joita "kokoelmastani" löytyy, sekä omia arvioitani niiden tarjoamasta turvallisuudesta. Aiheet tulevat sivuamaan hieman suomalaista Abloyta, mutta myös suomalaisille tuntemattomiakin lukkoja, kuten Yale, Winkhaus, Kwikset, Weiser, Lockwood, Mekes, Abus ja toivottavasti tulevaisuudessa joukko muitakin. En siis varsinaisesti ole mikään lukkojen keräilijä, vaan enemmänkin lukkoharrastaja, jolle nyt vain sattuu kerääntymään nurkkiin lukkoja ja niihin liittyviä osia ja tarvikkeita.

Tähän onkin hyvä mainita, että jos omistat lukkoja tai avaimia, joita et tarvitse, voin ne ottaa vastaan joko lahjoituksena tai riippuen tilanteesta ja tarjonnasta, hieman vaivanpalkkaakin maksaa. Lukkojen ei tarvitse välttämättä olla toimivia tai täysin ehjiä, eikä niihin tarvitse olla avaimia, koska avaimia osaan itse tehdä.

Jos siellä lukijoiden joukossa on tiirikoinnista harrastuksena kiinnostuneita, voi minuun ottaa yhteyttä ja katsotaan, josko joskus saataisiin isompi porukka kerralla kokoon harrastamaan.

Jahka tästä ehdin, aloitan kirjoittelun artikkelilla, joka tullee käsittelemään suomalaista lukkokulttuuria ja samalla hieman tiirikointiin liittyvästä lainsäädännöstäkin asiaa.

16 kommenttia:

UWSDWF kirjoitti...

Snap! I have no clue what you're saying ut it seems pretty intense and like some sort of welcome message.... it's coool like that

HF905 kirjoitti...

Paljon tsemppiä notta jaksat / ehdit kirjoitella.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Kiitos kiitos :) Eiköhän tämä tästä, nyt pitäisi olla kesällä aikaa kirjoitella, mutta aiheita ei oikein vielä ole tarkkaan mietitty. Työkaluista yritän tälle viikkoa artikkelin saada ja samalla ajattelin turvallisesta työskentelystä ottaa pari sanaa :)

Aiheita saapi ehdotella, materiaalia lähettää ja tästä blogista kertoa eteenpäin, jos koette löytäneenne asiasta kiinnostuneita :) Eihän tänne nyt vielä mitään isompaa yleisöä tarvitse, kun hommatkin ovat alkutekijöissään, mutta silti...

Anonyymi kirjoitti...

Jos juttutoiveita tarvitset, niin itseäni kiinnostaisi jonkinlainen asiatieto Abloy-lukkojen tiirikoitavuudesta/tiirikoimattomuudesta. Legendoja liikkuu ties mistä vempeleistä, mutta mitään kovin luetettavaa tietoa ei ainakaan helposti tunnu löytyvän.

Omista kokemuksista sen verran, että tiirikoin aikoinaan Abuksen pienimmän kaupasta löytyvän riippulukon (65/20) kahdella paperinliittimellä. (Toki parempia työkaluja tuohon olisi ollut, mutta klemmareiden käyttö tuntui niin MacGyver-henkiseltä, että oli pakko kokeilla.)

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

anonyymille tiedoksi, että en aio Abloy-tiirikoista kertoa teknisiä yksityiskohtia, mutta voin vahvistaa, että Abloy Classicille tiedän ja osaan rakentaa ainakin neljä erilaista tiirikkaa. Näistä ainoastaan kaksi toimii kaikilla Classic-malleilla, loput toimii ainoastaan todella vanhoilla malleilla.

Yksi tunnettu Abloy Classic tiirikka makaa Keskusrikospoliisin tiloissa olevassa Rikosmuseossa. Kyseinen tiirikka kuului ns. "tiirikkaraiskaajalle". Muistaakseni Turun Sanomat hiljattain teki artikkelin kyseisestä museosta ja yhdessä kuvassa se tiirikka näkyykin. Tosin sellaisesta kulmasta, että ellei teknisiä yksityiskohtia tunne entuudestaan, ei kuvasta paljoa irti saa.

Abloyn Profilelle en ole tiirikkaa tehnyt enkä nähnyt, mutta toimintaperiaate olisi täysin sama kuin Classic-mallin tiirikoissakin.

Abloy Exec mallille on olemassa John Fallen suunnittelema ja valmistama dekooderi/tiirikka, mutta niiden saanti on äärimmäisen rajattua ja hinta tuhansissa. Ja ellen väärin muista, sama heppu on tehnyt myös Disclock-mallille tiirikan.

Protec-mallille ei tietääkseni tiirikkaa vielä ole, enkä usko että hetkeen tuleekaan.

Mutta kuten sanotaan, jos sulla on sorvi ja muuta koneistusmahdollisuutta käytettävissä ja lukko mittoja varten, niin kekseliäs kyllä vääntää sille dekooderin ja/tai tiirikan :)

Abloyhan 1900-luvun alussa mainosti Abloy Classic lukkoja "tiirikoitsemattomina", mutta eipä mainosta enää. Siinä sulle todiste tiirikan olemassaolosta ;)

Vaikka Abloy lukot eivät ole tiirikoitsemattomia, pidetään niitä ympäri maailman parhaimpina turvallisuuden tarjoajina ja äärimmäisen luotettavina toimintansa yksinkertaisuuden ansiosta.

Vaikken nyt aiokaan tehdä kirjoitusta Abloy-tiirikoiden valmistamisesta tai niiden yksityiskohdista, niin sinua varmaan kiinnostaa lukea tuleva artikkelini Abloysta. Käsittelen siinä suuren määrän lukkojen käyttökohteita, niiden sisäistä toimintaa sekä miten aikojen saatossa lukkosylinterin sisukset ovat muuttuneet enemmän tiirikointia haittaavaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Terve!
Juttua voisi hyvin tehdä vanhoista abloy-lukoista - tai lukoista ylipäänsä. Itse kaipaan etenkin kuvamateriaalia ja saattaisi itseltänikin joitakin kuvia liietä mukaan. Vanhojen lukkojen ajoitus olisi mielenkiintoista ja yksityiskohtien muutokset perinteisillä sarjatuotantomalleilla. Abloyn perinteinen messinkiriippulukkohan on ollut valmistuksessa 30-luvulta saakka lähes saman näköinen!

(Toivottavasti perinnemallin teko myös jatkuu!)

Terv: KOI

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Terve KOI!

Voisin tuon oman Abloy-läjäni käydä läpi ja valokuvata osineen kaikkineen ja keskustella noista rakenne-eroista ja muutoksista, joita lukkopesiin on tullut ja miten ne vaikuttavat tiirikoinnin kannalta.

Lisämateriaalin saaminen olisi kiva lisä, sillä itselläni ei ole noita riippulukkoja lähes ollenkaan, vain muutama vanha "kassimalli", eli nykyinen PL3020 parissa eri muodossaan.

Noista eri lukoista kun saisi kuvat näkyville, niin vamaan myös helpommin saisi noita ajoituksia tehtyä, sillä Abloylta itseltään saa aika nihkeästi tietoa eri aikakausien lukoista.

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Tosiaan onhan noita vanhoja riippulukkoja itselläni aika paljon kertynyt. Voisin koittaa lähiaikoina katsella ja keräillä erilaisia yhteen ja ottaa sitten kuvia. Kovin nopeasti se ei kuitenkaan onnistu, niitä on myös paljon käytössä ja ovia paljon eri puolilla. Parhaimmillaanhan lukot -ja vanhat etenkin- ovat käytössä ja näkyvillä, eikä vain laatikonpohjilla.... Katsotaan mitä löytyy.

Suomessa tosin kun ollaan, taitaa valtaosa maamme lukoista olla Abloyta ja niistä yleisintä 3020:aa! =)

-KOI

Anonyymi kirjoitti...

Laitatko muuten viestiä myös jos sinulta sattuu löytymään ylimääräisiä Björkbodan/Eskiltunan -mallisia kamarinovenlukkoja? Itselleni kelpaavat myös romut, sekä osat, etenkin ehjät irtojouset.

KOi

aikio.milgo kirjoitti...

Terve!
Joo, olisi kiinostavaa jos laittaisit ainakin jonkinlaista tietoa esim, abloy classicin tiirikoitavuudesta/tiirikomattomuudesta.
Itse tein viilalla tiirikat, mutta ne eivät ole kovin kestäviä. Kyllä ne ihan hyvin toimivat, mutta helposti ne
kyllä myös hajosivat.

aikio.milgo kirjoitti...

Siis lähinnä järkevistä työtavoista,
mutta ei tietenkään tarvitse välttämättä mitään teknisiä yksityiskohtia kertoa abloy-tiirikasta/tiirikoista.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Itselläni on ollut suunnitteilla pieni "historia" artikkeli vempeleestä ja sen toiminnasta, mutta lähteiden vähyys hieman harmittaa ja tietyistä yksityiskohdista ei löydy tietoa, joten en tiedä artikkelin tarkkuudest. Itse tiirikan toiminnassa ei niinkään ole epäselvyyttä ja aion sellaisen valmistaa ja kuvata sen blogia varten.

Nykyisiin Abloyn Clasic pesiin ja muihin Abloyn pesiin sopivista työkaluista kuitenkin olen ainakin näillä näkymin toistaiseksi hiljaa, valitan.

Anonyymi kirjoitti...

Katselin profiiliasi ja mainitsit että juokset myös keskellä metsiä GPS-paikantimen kanssa :)

Satutko olemaan geökätköilyä harrastava???

Anonyymi kirjoitti...

olen se sama heppu, joka kysyi kätköilystä: Google antoi vastauksen siihen.
Sorry turha tupla postaus :-)

Hieno harrastus eikö??

Tampereen seutu on kokonaan käymättä. Ehkä sieltä löytyy joku lukkomysteeri :-)

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Kyllä, vaikka viimeisen vuoden aikana ei ole oikein ollut aikaa, varsinkaan kätköjen loggaukseen, mutta silti tulee käytyä katselemassa uusia ja vanhojakin kätköjä :)

Anonyymi kirjoitti...

Moi!
Mistä olet oppinut tekemään itse avaimia/tiirikoimaan? Itse olen kiinnostunut