Muutama kuukausi sitten hankin ostoksillani ollessani 5.90€ maksaneen liipaisinlukon, jota myydään aika useassa tavaratalossa. Tuote on varsin painava ja tukevan tuntuinen, joskin sen tarjoama turvallisuus on luokkaa "onnettomuudet välttävä".
Tuotteen mukana tullut teksti oli ainoastaan englanniksi, mutta kuka tahansa hivenen maalaisjärkeä käyttämällä onnistuu tuotetta käyttämään. Avain sisään, kääntö ja puoliskot irtoavat toisistaan vetämällä. Liipaisinlukon asennus paikoilleen tapahtuu siten, että lukkopuoliskon tappi asennetaan liipaisinkaaren läpi mieluusti niin, että tappi jää liipaisimen taakse. Tämän jälkeen vastakappale painetaan paikoilleen ja varmistetaan ettei ei se pääse liikkumaan.
Jotta tämä liipaisinlukko olisi universaali, eli jotta se sopisi useaan eri aseeseen ja mukautuisi erilaisiin liipaisinkaariin, on liipaisinlukossa kuusi jousipainotteista tappia. Nämä tapit mukautuvat liipaisinkaaren muotoihin ja kumikappaleissa olevien nystyröiden välit tarjoavat myös useita muotomahdollisuuksia.
Kun nuo kumikappaleet nyppää irti, paljastuu itse lukon runkokappaleet ja niitit, jotka pitävät lukkopesää ja tappeja takanaan. Vastakappale on käytännössä vain kuori, mutta sen keskellä olevan levyn takana on hyvin vahva jousi, joka telkeä painaa. Niitit itsessään eivät ole vahvoja ja näyttävät haljenneen jo paikoilleen puristettaessa. Eihän noilla käytännössä merkitystä ole, mutta hieman kielii laadusta. Vaikuttaisi niitit siis olevan samaa pehmeää sinkkivalua kuin koko muu runko.
Itse lukkomekanismi toimii siis lukittaessa telkimäisesti, eli pieni jousipainotteinen hakanen napsuu pientä hammastankoa vasten, kun puoliskoita painetaan yhteen. Kun lukon kääntää auki, kääntyy tuo pieni hammastanko noin 90 astetta myötäpäivään, jolloin tangon sileä pinta on telkeä vasten ja täten puoliskot voi vetää irti, koska telki ei voi lukittua mihinkään.
Tässä kyseisessä hakasmekanismissa on vain yksi haittapuoli: mikäli työnnän sopivan metallitikun puoliskojen väliin ja painan tuota telkeä reunastaan ulospäin, telki irtoaa hammastangosta ja puoliskot saa irti toisistaan. Nopea korjaus olisi hioa tuon teljen pää matalemmaksi, sillä nyt se törröttää tuon kumipinnan yli, jolloin sitä on helppo operoida ulkopuolisin keinoin. Kaikkein paras olisi kokonaan sellainen mekanismi, jota voisi operoida vain avaimella, eli pakkotoiminen lukitus. Tällöin myös sulkemiseen tarvitaan avainta.
Toinen ongelma on itse lukko. Kyseessä on perus 5-haittainen levyhaittalukko tai ns. huonekalulukko, joita näkee huonekaluissa hyvin paljon käytettävän juurikin sen halpuuden takia. Avaimesta päätellen lukossa on siis viisi haittalevyä ja lukkoon katsoessa nämä messinkiset levyt näkyvätkin. Näitten lukkojen ongelmana on se, että niiden tiirikoitavuus on luokkaa äärimmäisen helppoa ja tämäkin lukko antautuu alle viiden sekunnin. Toinen perus "ominaisuus" näissä on tulkittavuus. Kun tuota yllä olevaa kirkkaampaa kuvaa katsoo, voi nähdä tuon etummaisen haittalevyn ja sen takaa pilkottaa hieman seuraava haittalevy. Tämä siis lepoasennossa. Tästä voimme päätellä, että toinen leikkaus avaimen kädensijasta lukien on korkeampi kuin ensimmäinen. Kun avainta katsoo ylemmistä kuvista, voi havaita näin olevankin.
Taitava henkilö siis voi pienen tikun avustuksella lukea eli tulkita lukon haitat yksi kerrallaan ja teettää näin lukkoon sopivan avaimen. Tällaisten lukkojen tulkintaan löytyy ihan asiaan suunniteltuja työkalujakin, jotka ovat kuin otoskooppeja pienen metallitikun kera. Tällä metallitikulla on tarkoitus painaa edeltävät levyt pois tieltä tulkitessa taaempia levyjä.
Yleensä tämänlaisissa halvoissa levyhaittalukoissa on ainoastaan neljää tai viittä erilaista haittaa, joten erilaisia avaimia olisi korkeintaan tähänkin lukkoon olemassa vain 1024 tai 3125 kappaletta. Lisäksi koska tämänlaisten lukkojen toleranssit ovat hyvin suuret, voi käyttää ns. puolikkaita avaimia, eli normaalien leikkausten 1, 2, 3 ja 4 sijaan olisikin käytetty vain leikkauksia 1.5 ja 3.5, tai sitten 1, 2, 3, 4 ja 5 leikkausten sijaan 1.5, 3 ja 4.5. Tällöin vaihtoehdot avaimille tippuvat radikaalisti lukemiin 32kpl tai 243kpl.
Lisäksi avain on hyvin tyypillistä profiilia oleva avain, jota löytää kaikesta mahdollisesta mikä maksaa luokkaa viisi euroa maksimissaan, eli avainaihioiden saatavuus on hyvä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että avainten kopiointiin ei tarvita mitään papereita tai muuta vastaavaa tunnistetta. Parhaimmillaan riittää pellinpalaseen viilalla nopeasti hutaistu kopio, johtuen juurikin helposta profiilista ja suurista toleransseista.
Kaiken kaikkiaan tämä 5.90€ maksanut liipaisinlukko on odotusarvoiltaan hintansa veroinen, mutta en suosittelisi sen käyttöä kuin ilmakivääriin. Tuliaseita varten suosittelisin hankkimaan kunnon asekaapin kunnollisella lukolla tai murtosuojaluokituksen saaneen kassakaapin, jonne voi aseen toiminnalliset osat piilottaa. Jos tämä ei ole mahdollista, niin sitten ohuella muovipinnoituksella varustettu niin paksu vaijeri kuin piipusta mahtuu läpi ja lukolla kiinni. Tämä estää aseen lataamisen ja käytön. Vaihtoehtoisesti voi joissain aseissa vetää luistin taakse ja lipas pois, jolloin tähän väliinkin voi laittaa muovipinnoitetun vaijerin tai pitkäsankaisen lukon.
20.4.08
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
8 kommenttia:
Ei ole mitään järkeä hankkia liipasinlukkoa, joka on helppo avata jos omistaa oikean aseen. Ei sitä välttämättä kannata tulkata kun se on niin helppo tiirikoida. Sinkkinen runko kielii lukon vahvuudesta.
Hei jyrge!
Olisiko sinulla suosituksia liipaisinlukoksi, joka on edes jollain tapaa hankala avata ilman oikeaa avainta?
Totta puhut, ettei tulkata kannata, ellei välttämättä uutta avainta halua tehdä tuolle, joka olisi kyllä tuotteen hinta huomioiden aika turhaa, ellei sitten halua harrastusmielessä näpräillä :)
En itse tiedä muita liipaisinlukkoja mutta varmaan kannattaisi laittaa metallitanko liipaisimen taakse ja lukita se riippulukolla kiinni. Liipaisinlukot eivät ole kovin luotettavia joten suosittelisin ennemmin kunnon asekaappeja kun mitään liipaisinlukkoja.
Jatkan edellistä: Kettingillä ja riippulukolla saa tehtyä omanlaisia viritelmiä jos aikoo liipaisinlukkoviritelmää tehdä.
Haluaisin jälleen huomauttaa, että blogin aiheeseen kuulumattomat viestit tulee osoittaa sähköpostiini einstein@mbnet.fi
Hei!
Olen nähnyt mainitsemasi lukon lisäksi kahta eri mallia. Toinen on Hoppesin valmistama, joka valmistaa muun muassa aseiden puhdistusaineita. Linkki alempana. Toinen taas liipaisinlukko joka käyttää numerokoodia avaimen sijasta. Näille en ole linkkiä löytänyt.
http://www.teraasekeskus.com/tuotteet.asp?osasto=muuttarvikkeet&ID=3767
No ei tuo ainakaan minun Margolin 22cal pistoolin oikein sovellu. Kun paksua tappia ei saa liipaisimen taakse, muutenkin liian isotekoinen "siroon" pistooliin. Liipasin kaari paljon ohuempi kuin aseen runko joten pienet jousikuormitteiset tapit hädintuskin yltävät kaaren sisälle.
No kun se triggerlock ei käynyt Margoliiniin niin päätin kokeilla miten käy rinnakkaispiipuisen Bajkalin kanssa.No eipä tietenkään käy, kun liipasin kaari ei ole tasapaksu, no voe helevata.
Tuossa on selkeesti ollut joku ase mallina kun tuo lukko on tehty olisiko ollut joku 1800-luvun kiinalainen musketti?...
Lähetä kommentti