Tue blogiani lahjoittamalla!

10.3.08

Parasta ennen: katso patentista

Kuningaskuluttajassa käsiteltiin 6. päivä maaliskuuta 2008 mielenkiintoista aihetta, johon tämä kirjoitus on eräänlainen vastauutinen ja samalla myös Abloyn suuntaan oleva kommentti. Kuningaskuluttajalle heti ohjelman aikana lähettämääni palautteeseen ei ole vieläkään vastattu millään tapaa. Kyseinen kommentti koski ns. pikasuutareiden käyttämien avainaihioiden kutsumista virheellisesti "piraattiaihioiksi".

Kuningaskuluttaja otti esille Abloyn avainten mallisuojan/patentin raukeamisen otsikolla "Ikuisesti turvallista avainta saakin kopioida". Ohjelmassa haastateltu talonomistaja kertoi ostaneensa 1992 Abloyn tupla-urajärjestelmän, eli Abloy Profile lukot. Järjestelmälle luvattiin lukkoseppätason turvallisuutta ja että uusia avaimia ei saa tehtyä kuin avainkorttia vastaan Abloyn valtuuttamalla lukkosepällä/-liikkeellä.

Kuitenkin vuonna 1996 Abloy Profile avainten mallisuoja päättyi ja täten kuka tahansa sai alkaa valmistamaan, myymään ja maahantuomaan kyseisiä avainaihioita. Mm. italialainen Silca ja espanjalainen JMA valmistavat molemmat Abloyn Classic ja Profile lukkoihin sopivia aihioita. Tästä avaimen kopiointisuojan raukeamisesta ei ollut mainittu Kuningaskuluttajan haastatteleman henkilön sopimuksessa eikä lukon mukana tulleissa papereissa. Voisi siis sanoa, että kuluttajalta oli pimitetty ilmiselvästi kauppaan vaikuttava tieto tai tekijä ja täten kauppa voitaisiin mitätöidä. Kuitenkaan näin pitkän ajan jälkeen mikään oikeusaste ei todennäköisesti tästä korvaansa lotkauttaisi, mutta tuoreena tapauksena saattaisi mennäkin läpi.

Kuningaskuluttajan haastatteleman Abloyn markkinointipäällikkö Jukka Jokisen mukaan "Ylipäätäänkään emme ole lähteneet kertomaan sellaisia oleellisia seikkoja, jotka on lainsäädännössä mainittu". Täytyy sanoa, että nyt on markkinointipäälliköllä kovien sijaan paukkupanokset piipussa; kova ääni mutta mitään se ei pidä sisällään. Pitäisikö autokoulussakin ajo-opettajan jättää kertomatta, että STOP-merkin kohdalla tulee pysäyttää auto ja että oikealta tulevaa väistetään, kun nämä asiathan on lainsäädännössä mainittu.

Jokisen mukaan "Abloylla ei ole minkäänlaista sopimus- tai edes keskustelusuhdetta" ns. pikasuutareihin. Tämä on joko tietämättömyyttä tai asian vähättelyä, sillä esimerkiksi täällä Tampereella on eräs ns. pikasuutari, joka käyttää Abloyn Classic aihioita, joita ei saa kuin Abloyn kautta, heillä myöskin on Abloyn valmistamat avainleikkurit, Abloyn valmistama avaintulkki ja Abloyn peitekooditaulukko. Kysyttyäni Abloy avainten leikkauksesta ilman peitekoodia, oli vastaus luokkaa "Abloy on kieltänyt leikkaamasta ilman peitekoodia". Ja kyseessä todellakin ns. pikasuutari, eikä mikään Abloy-valtuutettu liike. Tämän perusteella arvon herra markkinointipäällikkö on puhunut pehmeitä.

Kuningaskuluttajan kysyessä markkinointipäälliköltä Abloyn markkinaosuutta, yritti markkinointipäällikkö luistaa ilmiselvästä kysymyksestä ohjaamalla keskustelun avaimiin ja vetoamalla siihen, kuinka hankalaa sellaista on arvioida, "ainakaan näin julkisesti".

Risuja Kuningaskuluttaja saa itseltäni siitä, että uutisoinnista sai tavallinen tallaaja sen käsityksen, että nykyään Abloy Classic ja Profile lukot aukeavat kuin itsestään tai vähintään kuin vettä vaan. Tämän tiedon sain vanhemmiltani, kouluystävältäni, sekä eräältä tuttavaltani, jotka kaikki katsoivat ohjelman ja ovat lukitusasioista pihalla kuin lintulauta (ei millään pahalla). Itse kyllä ymmärsin, että ainoastaan nk. avainturvallisuus on laskenut, eli että avainkopioita saa teettää kuka vain ja ilman merkintöjä minnekään kortteihin.

Mainittakoon myös, että monet luulevat Abloyn eri lukkoversioiden olevan olemassa vain siksi, että halutaan uusi avain, uusi patentti ja uudestaan rahaa asiakkailta. Kyllä niissä on tähän mennessä jokaisessa turvallisuus kasvanut vaikeamman tiirikoitavuuden takia ja toistaiseksi minun tietojeni mukaan Abloy Protec esimerkiksi on tiirikoimaton.

Toisen risun Kuningaskuluttaja saa väitteestään "piraattiaihiot". Tätä termiä käytettiin, kun puhuttiin ns. pikasuutarien tekemistä avainkopioista Abloyn lukoille. Yleensä käytössä on JMA:n tai Silcan valmistamat avainaihiot ja ne eivät ole millään tapaa "piraattiaihioita", koska ovat täysin laillisia. Piraatteja ne olisi vain, jos ne olisi täsmälleen kuin Abloyn itsensä maahantuomat aihiot, joissa on Abloy teksti stanssattuna avaimen kädensijaan. Eli onnittelut Kuningaskuluttaja, olette onnistuneet loukkaamaan kaikkia avainpalveluita Suomessa, jotka eivät käytä (tai oikeastaan saa käyttää) Abloyn avainaihioita.

Lisäksi haluan ääneen ihmetellä termiä "lukkoseppätason turvallisuutta". Mitähän ihmettä tämä oikein tarkoittaa maassa, jossa kuka tahansa saa ryhtyä lukkosepäksi ilman sen kummempia tutkintoja tai opintoja? Omituista, hyvin omituista. Oletettavasti tällä on kai yritetty viitata Abloyn avainkontrolliin, vaikkakin termi on hieman lavea.

Lisäksi on omituista, ettei Abloyn kerro kotisivuillaan patenttien raukeamisesta mitään. Kuitenkin Abloyn ulkomaisilla sivuilla, kuten esimerkiksi Abloyn Kanadan sivuilla on tarkat päivämäärät mainittu, melkein vastaavalla sivulla kuin mitä suomalaiseltakin puolelta löytyy. Omituista, eikö?

Itselläni on ollut pitkään tiedossa avainten patenttien raukeamiset ja niistä seuraavat avainkopioinnit ns. pikasuutarilla. Tällä hetkellä pikasuutarilla voi teetättää Abloy Classic ja Abloy Profile avaimia, mikäli vain sopiva avainaihio ja leikkuri löytyy. Uskon vahvasti, että Silca ja JMA alkavat valmistaa kyseisiä leikkureita ja aihioita, kun patentti Execin osalta raukeaa 2013 (2014 joissakin muissa maissa, esimerkiksi Kanadassa) ja sama koskee Protec mallia 2019.

Kuningaskuluttajan vertailu Abloyn ja Kaban välillä on hinnallisesti huomioiden järkevä ja avainturvallisuuden kannalta myös, mutta missään ei mainita sitä seikkaa, että Kaban lukot voidaan tiirikoida helpommin auki, kuin Abloyn lukot. Lisäksi mainittakoon tässä uudelleen, että Abloy Protec on tiirikoimaton toistaiseksi, joten huomaamatta lukon ohi ei pääse.

Poikkean hieman blogin aiheesta tai ideasta ja kommentoin noita Kuningaskuluttajan artikkelin perässä olevia kommentteja. Muutamia hyviä ja ainakin yksi täysin päätön teksti.

PS:MIELUMMIN SUOSIN KOTIMAISTA TAVARA MERKKIÄ KUN ULKOMAISTA MERKKIÄ ONHAN SE SENTÄS SUOMESSA TEHTY!!
Onhan se tietty näin, että Abloy on suomalainen keksintö ja mieluusti itsekin tuen suomalaista osaamista. Saisi vain Abloy lopettaa sen osien tilaamisen Kiinasta ja tukea itsekin suomalaista osaamista.

totuus kuitenkin on se että jos vertaa esim. Abloy vs Kaba aura,expert,Assa jne .... niin abloy on lähinnä kiinalainen halpa lukko ..... Se on mielenkiintoista kuin Halpis lukko on vallannut noin 90% suomen markkinat... toisaalta normaali kuluttaja uskoo sen mitä heille tuputetaan kuinka hyvä abloy on ! ???
Täytyy sanoa, että vaikka alkuperäiskommentin kirjoittaja onkin suutari, niin on kyllä tietämys lukoista aika nollan ympäri pyörivä. Abloy on kaikkea muuta paitsi "kiinalainen halpa lukko" ja se todellakin on hyvä. Abloyn lukot ovat ympäri maailman tunnettu luotettavuudestaan (ei kuluvia osia lähellekään niin pahasti kuin kommentoijan mainitsemissa kilpailijoiden tuotteissa) ja siitä, että ne ovat äärimmäisen vaikeita tiirikoitavia, lukuunottamatta Classic ja Profile malleja.

Se miksi Abloy on vallannut "90%":ia Suomen lukkomarkkinoista johtunee A) suomalaisuudesta ja B) 100 vuotta vanhasta keksinnöstä ja C) siitä, että 100 vuotta sitten ei oikein muuta lähellekään yhtä hyvää ollut ja D) ovet toimitetaan yleensä Abloyn lukkorungoin.

Miksiköhän tällainen onneton lukkosysteemi on täällä Suomessa saanut näin korkean markkinaosuuden? Kun mennään Euroopan puolelle niin aika tuntematon Abloy on ja paljon parempiakin lukitussysteemejä löytyy.
Abloy ei ole tuntematon, kun puhutaan turvallisista lukoista ja sellaisista, joita ei noin vain tiirikoida. Löydäpä ulkomailta tiirikoimaton lukko (RKS:ää ei lasketa, koska ei ole tuotannossa vielä). Ei Abloyta samalla prosentilla kotiovista tosiaan löydy, mutta ei se tuntematonkaan ole.

Se että kuuntelevatko asiakkaat/ostajat asioita joita käsitellään ostohetkellä niin minun mielestä niistä asioista ei pitäisi ABLOY:tä syyttää suoralta kädeltä ja taasen huomataan että ei se lehmä muista olleensa vasikka. Joten olen todella tyytyväinen omiini ostoksiini, vaikkakin patentti lakkautuisikin ei se tarkoita sitä et lukitus olisi huono, riippuu aivan siitä onko ylimääräisiä avaimia teillä tietämättömillä. ja sehän ei minunmielestä ole ABLOY:n vika, ihan sama kuin maito purkin ostaisit kaupasta ja unohdat kaappiin ja meinaat käytää sitä niin huomaat sitten vasta että päiväys on vanhentunut, hmmm pitäisikö tästäkin nostaa meteli ja syytellä suotta valmistajaa, ETTÄ Menkää ihmiset pikkasen itteenne kun tuollaisia kirjoittelette ilman minkäänlaista ammatti tuntemusta.
Tästä sanoisin, että nyt meni analogia ketuilleen. Jos siinä maitopurkissa ei olisi parasta ennen päiväystä, niin aivan varmasti siitä nousisi haloo, kun valmistaja ei kerro, että sehän vanhenee ja suht nopeastikin.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hieno juttu. Kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Sellainen kysymys, että milloin Fagerlund teet sen oman avainleikkurin teko-ohjeen?

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

anonyymille vastauksena, että jahka tässä olen kirjoittanut ja julkaissut artikkelini Abloyn avainten mitoista/ominaisuuksista ja pienimuotoisn yleiskatsauksen Abloyn leikkureihin.

Tarkoituksena olisi koittaa rakentaa se ns. helposti, eli niin, että ainut isompi työkalu rakentamisessa olisi pylväsporakone ja isoin valmis kappale olisi sähkömoottori.

Hyvää kannattaa odottaa ;-)

Anonyymi kirjoitti...

aikio.milgo:
tosiaan hauska tuo "piraattiavaimet".
Eihän muitakaan avaimia kutsuta piraattiavaimiksi vaikka aihioita ei
olisi valmistanutkaan alkuperäisen lukon patentin haltija.

Anonyymi kirjoitti...

Tähän joudun pikkasen palaamaan kun omaa komenttia on käytetty täälläkin sivulla .....

Ehkä kirjoitin pikkasen hätäsesti aiheesta ja vertasin Abloyta Kiinalaiseen lukkoon...

Lähinnä Abloy voi olla vaikea tiirikoida mutta kaukana siitä
että olisi vaikea murtaa auki...
Jos aiheesta pikkasen on lukenut niin kansainvälisistä foorumeista löytyy paljon nopeita ohjeita mennä Abloyn pesästä sisään ja
sen suurempaa ääntä aiheuttamatta..


Ja mikä tulee lukkoista/avaimista
tietämiseen ei tästä maasta varmasti kovinmontaa Suutari ole joka tietää edes saman verran kuin itse tiedän asijasta

Muutama nopea kaivaminen Googlella toi linkkejä kuinka helppoa loppujen lopuksiitä Kuningas abloystä pääsee sisään

Esim... http://www.youtube.com/watch?v=uOacNkOgA5c
(eräs abloyn malli)

toinen aiheesta

http://www.youtube.com/watch?v=ShWHhBX5h7o

Tässä Abloy Classic menee aika nopeasti ....

http://www.homebusinessresearch.com/onlinemarketing/watch-video/9wZCO1bPOis/sochilons/pick-lock-of-abloy-900.html

Nämä muutan linkin hakuun meni se kaikki 2min .... ja totuus kuitenkin on että kansainvälisistä lockpicking foorumeista löytyy paljon lisää aiheesta olevaa viedeo kuvaa


Kiitos hienosta blogista
Jaakko Fagerlund



Juha siponen
Suutari Siponen
www.ajonesto.fi

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Kiitoksia asiallisesta kommentista, vaikka ehkä hieman liiankin kärkevästi kommentoin sanomisiasi, mutta joskus se on paras tapa saada huomio ;) Pahoitteluni, mikäli osui.

Eipä sitä oikein mikään lukko kestä, kun poralla ja kovametalliterällä hyökätään kohti ja usein parin millin teräslevykin muistuttaa enemmän paperia siinä vaihessa.

Kyllähän noihin Abloyn lukkoihinkin porausohjeita on, esimerkiksi tuo PL362 aukeaa tekemällä yksi hyvin helppo porareika (suht pienikin vielä) ja näin lukko aukeaa.

Mutta on tästä se etu, että sisään ei pääse hirveän ääneti eikä huomaamatta, eli jäljet jää.

Anonyymi kirjoitti...

Terve Jaakko!

Teeppä juttu siitä missä Abloyn lukko tai ts sen osat ovat oikeasti valmistettu! Vähänhän jo sivusitkin sitä ästeisessä tekstissä. Olisi varmasti mielenkiintoinen aihe, kuinka suuri osa niistä on tuontitavaraa ja kotimaista. Ja varmasti haastavaa selvittää! =)

Anonyymi kirjoitti...

100% varmuudella voin sanoa, että abloy on viemässä jo valuja kiinaan. Kohta tämä "suomalainen" lukko onkin vain suomessa koottu ja LCC maissa tehty kaikki osat. Sitten nämä lukot myydään suomessa huomattavasti kalliimmalla mitä ne maksavat ulkomailla!

Anonyymi kirjoitti...

Aika hyvä kannanotto tuosta Kuningaskuluttajan aiheesta.

Anonyymi kirjoitti...

Vai että "piraatti"... miten olisi "kloonivalmistaja"?

Suutari Varsinais-Suomesta kirjoitti...

Vähän myöhään otan osaa kommentointiin mutta asiaa kyllä blogissa on kirjoitettu.

Itse työskentelen markettisuutarissa (onneksi ei sentään käytetty termiä pikasuutari) ja meillä on myöskin avainpalvelu. Tarkennettakoon ettemme siis toimi Abloyn valtuuttamana lukkopalveluna.

Noista piraattiaihioista saa kuulla vähän väliä ja eipä sitä asiakas usko kun kerta televisiossa on sanottu että käyttämämme aihiot ovat piraatteja.

Classic-aihiot joita käytämme ovat Abloyn alkuperäisiä. Profile-avaimen aihiot ovat Silcan valmistamia ja ihan jo pelkästään hinnan takia niitä käytämme. Silcan aihioissa ei tosiaan mitään piraattia ole ja aihioiden luotettavuus on todella hyvä.

Kunkkukuluttaja on kyllä hyvällä asialla mutta faktojen tarkastaminen jää yleensä puolitiehen. Kiitos kunkkujen olemme useasti ohjelman esittämisen jälkeen joutuneet asiakkaillemme oikaisemaan asioita ja kyllä siinä on suutari altavastaajana televisiossa esitettävää ohjelmaa vastaan. "Kun kerta kunkun näin sanoi niin älä väitä vastaan." tai "Mikäs ihmeen suutari tämä muka on." lausahduksia on saanut kuulla ihan pelkästään televisiossa esitetyn asiavirheen takia.

Anonyymi kirjoitti...

Mites tuo disklock (/pro) missäs sitä sais kopioitua / valmistettua sarjasta? Kun siitähän on patentti umpeutunu. Onnistuuko Suomessa? Vai pitääkö lähteä Viroon? Eikös muuten virolaiset käytä disklockia nii onnistuiskos siellä jossain suutarilla?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä artikkeli. En tiedä olenko myöhässä keskusteluun mutta tahdoin palata tuohon Execin patentin raukeamiseen. Tarkka päivämäärä on torstai, 7. maaliskuuta 2013

Anonyymi kirjoitti...

Patentti raukeaaSuomessa ,mutta eivät pääse muualla euroopassa vielä tekemään aihioita koska siellä patentti vanhenee vasta 2014.