Tue blogiani lahjoittamalla!

19.2.08

Lukko- ja tiirikointisivustot, meillä ja muualla

Tarkoituksena olisi hieman tutustua eri sivustoihin, niiden tarjontaan ja laatuun sekä tarjota lukijalle pieni katsaus siitä, mitä ylipäätään on tarjolla. Aion käydä läpi niin nettikauppoja kuin harrastajien kotisivuja, sekä siinä sivussa tarjota oman mielipiteeni sivustosta ja sen tarjoamasta tiedosta. Lista ei ole millään tapaa kattava, mutta tarjoaa hyvät lähtökohdat omatoimiseen etsintään ja tutkiskeluun.

Tämän artikkelin idea tuli nimimerkiltä Jupu, joten kiitokset hänelle. Mikäli itselläsi on toiveita, niin ei muuta kuin sähköpostia osoitteeseen einstein@mbnet.fi tai vaihtoehtoisesti kommenttina johonkin artikkeliin.

Kaikilta sivuilta on otettu etusivusta kuvakaappaus sellaisenaan kuin se minulla näkyy Firefox selaimella Adblock Plus palikalla varustettuna ja se esitetään tällä sivulla relevantissa kohdassa tekstiä. Tarkoituksena on antaa lukijoille yleiskuva sivuston etusivusta ilman varsinaiselle sivulle aiheutuvaa kuormitusta. Tai kuten sen Tekijänoikeuslaki, 22§ ilmoittaa:
Julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa.

Kotimaiset sivustot

Tiirikointi.net on tiettävästi ensimmäinen ja ainoa laatuaan, eli suomalainen tiirikoinnin harrastajille suunnattu keskustelualue, jonka tarkoituksena on toimia yhteisenä kokoontumispaikkana sekä tiedonlähteenä. Forumi on tämän kirjoitushetkellä edelleen lapsenkengissään (120 rekisteröityä jäsentä) ja kaipaa sisältöä, mutta on tullut jäädäkseen.

Uranus-Tuonti Oy on Lapualla majaa pitävä yritys, joka maahantuo pääasiassa erilaisia koneita, mutta myy myös tiirikkasettejä, irtotiirikoita, avainleikkureita ja kirjoja sekä videoita. Sivusto itsessään näyttää pahasti ala-asteen harjoittelutyöltä animoituine GIF-kuvineen, mutta sivusto on yksinkertainen ja toimii. Tuotteiden hinnat ovat suhteellisen korkeat, esimerkiksi väännin maksaa 5.50 EUR, kun samaan hintaan ostaisi pyyhkijänsulat ja taittelisi niistä 10-20 vastaavaa. Myöskin tiirikkasettien hinta on pöyristyttävä, sillä itse ulkomaiselta toimittajalta tilaamalla säästää kuluissa merkittävästi.

SABE (Suomen Ase, Budo ja Erä Oy) myy nettikaupassaan airsoft-aseiden lisäksi kahta tiirikkasettiä, joista pienemmän setin mukana tulee "Easy Pickings" lehdykkä. Pienemmällä setillä hintaa 45 EUR, isommalla 85 EUR. Vertailun vuoksi mainittakoon, että tuon saman pienen setin saa ulkomailta noin 22 euron hinnalla.


Kotimaiset kaupat

Lukkokauppa.com on lukitustuotteiden ja painikkeiden vähittäismyyntiliike, josta saa suht huokeasti erinäisiä tuotteita, lukituksessa käytännössä Boda ja Abloy tuotteita. Hinnat ovat kohtuulliset ja mikäli ei kotipaikalla ole lukkoliikettä tai rautakauppaa, josta näitä saisi, on tällainen nettikauppa hyvin toimiva ratkaisu. Maksutapoja löytyy ennakkomaksu, sekä Nordean että Osuuspankin verkkomaksu. (Päivitetty 21.04.2008)

Lukkokeskus Hietikko Oy on myös netissä toimiva erikoiskauppa, jonka toimialaan kuuluu lukot, postilaatikot, vetimet, painikkeet ja murtosuojaustarvikkeet. Hintaerot edelliseen kauppaan verrattuna ovat pieniä tai niitä ei ole ollenkaan. Liikkeen toimitusehdot eivät ole ollenkaan selkeät ja ovat selvästi puutteelliset tai vähintäänkin ala-arvoisesti referoidut. Liikkeellä on olemassa myös kiinteät liiketilat.


Ulkomaiset sivustot

LockPicking101.com on ehdottamasti suurin ja kattavin forumi tiirikoinnista. Forumin ilmoitettu jäsenmäärä on 50 tuhatta, mutta aktiivisia jäseniä lienee vain pari sataa. Forumi on saanut monilta sanomista epäreiluna sen takia, että siellä vaaditaan tiettyä tasoa kirjoitusten, aktiivisuuden, käytösen ja etiikan/moraalin suhteen, jotta voi keskustella kassakaapeista, autoista sekä elektronisista järjestelmistä. Muuten forumi on vapaa ja maalaisjärkeä käytetään.

blackbag on Barry Welsin pitämä blogi, joka käsittelee lähes kaikkea turvallisuuteen liittyvää. Barry on eräs tunnetuimmista henkilöistä tiirikoinnin saralla ja onkin ollut kärkisijoilla monena vuonna kilpailuissa. Blogista löytyy todella usein kattavia videoita ja demoja erilaisista aiheista, viimeisimpänä Hollannin uuden RFID maksukortin ongelmat.

Locks and Security on Julio Caluorin kirjoittama blogi, joka käsittelee pääosin erilaisten lukkojen halkileikkausmalleja ja lukkojen sisuskaluja ja toimintaa. Hänellä on mahtavia kuvia monista osista, mutta blogia ei ole päivitetty kuukausiin. Tarkistamisen arvoinen silti sisällöltään.

Locksport.com on Locksport Internationalin kotisivusto ja on Yhdysvalloissa perustettu yhdistys, jolla on laaja jäsenkunta ja monia jaostoja eri paikoissa. Yhdistyksen johdossa on henkilöitä, joista osa on myöskin LockPicking101.comin moderaattoreina tai administraattoreina.

Eric Schmiedlin kotisivuilta voi löytää kattavan kokoelman suuria kuvia lukoista, jotka hän itse on ottanut. Eric harrastaa valokuvausta ja käytetty laitteisto on hieman kalliimpaa kuin lähimmässä kaupassa ja se yhdessä ammattitaidon kanssa kyllä näkyy. Eric oli Hollannissakin paikalla Dutch Openissa ja kuvasi sielläkin muutamia lukkoja. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen kuvakokoelma.

Jonathan Kingin kotisivulla on hienoja kuvia erinäisistä lukoista ja tiirikoista, sekä selostuksia siitä. Henkilö itse on viime aikoina kehittänyt aggressiivisesti tulkkia Medecon M3 lukolle ja onkin onnistunut siinä erittäin hyvin. Mainittakoon, että hänen kotisivunsa sijaitsevat hänen omalla palvelimella, joten ne latautuvat suht hitaasti.

TOOOL (The Open Organisation Of Lockpickers) on hollantilainen tiirikointiharrastajien ryhmä, jonka sivuilta löytää kilpailutietoja, turvallisuusongelmista tietoja sekä Han Feyn suht kattavat Abloy-artikkelit. Sivuilta voi myös löytää HOPE-konferenssin videoita, ovat oikein mielenkiintoista katsottavaa.

N2oah's Lock Collection on LP101.com käyttäjän n2oah:n ylläpitämä sivusto, jossa on esitelty hyvin runsain kuvin hänen korkean turvallisuuden lukkojaan. Oikein kiva tietolähde ja sivuilta voi myös löytää entisen Kassakaappi Oy:n (nykyinen Kaso) vipuhaittalukon.


Ulkomaiset kaupat

Bay Area Locks myy lukkoja, jotka eivät ole alttiita lyöntiavaimille, pääasiassa Abloy Protec, Medeco BiAxial ja BiLock lukkoja ja niille avaimia. Yhdysvalloissa toimiva firma, toimittaa tapauskohtaisesti myös ulkomaille. Täältä ainakin saa Abloy Protec lukkoja, toisin kuin Suomesta ja yleensä halvemmalla. Tämä itseäni ihmetyttää; toistaiseksi tiirikoimaton lukkomekanismi eikä sitä kuulemma ns. varastosarjana myydä täällä.

Wendt myy pääasiassa lukkosepille suunnattuja työkaluja, jotka ovat laadukkaita, mutta kalliita. Itse en ole tilannut heiltä, mutta muutama muu on sanonut, että tilaaminen toimii ihan hyvin.

Multipick-Service on saksalainen yritys, joka myy pääasiassa ammattilaisille tarkoitettuja työkaluja, laitteita ja koneita. Hinnatkin yleensä ovat sen mukaisia, mutta laatu on todella hyvää. Itse en ole tilannut, mutta en ole huonoakaan kuullut muuta kuin hinnan. Luotettava kauppa.

Lockpickshop.com on varmastikin tunnetuimpia toimittajia ja he myyvätkin käytännössä kenelle tahansa. Yritys toimiii Yhdysvalloissa, mutta postituskulut ovat suht matalat ja maksu onnistuu tilisiirtona, PayPalia käyttäen tai luottokortilla. Suht matalat hinnat jo valmiiksi, mutta niistä saa kymmenen prosentin alennuksen koodilla "LP101". Luotettava kauppa, vaikka joskus tilauksen eteneminen saattaakin viivästyä.

Lockpicks.com on myös tunnetuimpien joukossa ja myy myöskin melkein kenelle tahansa ja suht halvalla. Toimituksissa ei pitäisi olla ongelmia ja muutenkin kauppa on luotettava. Itse olen täältä tilannut ja kaupan hyvänä puolena mainittakoon maksutuki VISA Electron kortille.

Lockpicks.se on naapurimaassamme Ruotsissa operoiva yritys, joka myy suht halvalla aloittelijaystävällisiä settejä. Toimituksista Suomeen en tiedä, kun en ruotsin kieltä osaa ihan näin paljoa.

J&L Self Defense Product on Yhdysvalloissa operoiva yritys, jonka päätoimialaa on itsepuolustus- ja turvallisuustuotteet. He myyvät myös tiirikkasettejä, mutta ulkomailta tehtävät tilaukst käsitellään tapauskohtaisesti, eli ensin on paras olla yhteydessä heihin. Joissakin tietyissä tilanteissa he saattavat kysyä syntymätodistusta tai ajokorttia iän varmistamiseksi, mutta muuten vain "vannot ja vakuutat olevasi lukkoseppä".

UK Bump Keys aloitti toiminta Englannissa myymällä lyöntiavaimia ja saavutti hieman kyseenalaista huomiota, mutta on nykyään luotettava tavarantoimittaja joka myy monia erilaisia työkaluja. He kuuntelevat asiakkailta myös ehdotuksia tuotteistoon, joten jos jotakin ei löydy, ota yhteyttä myyjään ja kysy. UK Bump Keys pitää YouTube palvelussa myöskin tiliä, josta pääsee näkemään kuinka heidän myymiä tuotteita käytetään.

Ei kommentteja: