Tue blogiani lahjoittamalla!

23.8.07

Tiirikointi.net

Nyt kun kesäloma alkaa olla ohi ja kovimmat helteet takanapäin, on taas kivempi kirjoitella. Alkujaan piti tehdä artikkeli tuosta tiirikan valmistuksesta, mutta lykkäänpä sitä nyt hieman ja aloitan ihan muilla asioilla :)

Tästä on jo aikaa, kun nimimerkki "fizzl" perusti Tiirikointi.net forumin, joka on suomalainen, tiirikoinnista harrastuksena kiinnostuneille tarkoitettu keskustelupalsta. Hiljattain itse tapasinkin ylläpitäjän ja otin vastaan moderaattorin tehtävän kyseisellä forumilla. Nyt tarkoituksena olisi saada kerättyä kiinnostuneita juttelemaan kaiken järkevyyden rajoissa forumille ja myöskin samalla saisi kartoitettua Suomen tilannetta, eli ketä löytyy mistäkin ja kuinka monta. Itse olen kuullut noin muutamasta kymmenestä eri henkilöstä pitkin Suomea, joilla on ollut kiinnostusta aiheeseen joskus tai nyt, mutta aktiivisia ihmisiä ei hirveän montaa ole ollut. Toivottavasti tämä asia tulee muuttumaan :)

Joten, ei muuta kuin tervetuloa tutustumaan, muistakaa noudattaa Suomen lakia ja järjenkäyttö on sallittu :) Itse valvon forumia kun ehdin ja poistelen lähinnä spammia ja jos tulee jotain huomautettavaa, huomautan joko sähköpostitse tai yksityisviestillä. Forumi on vasta täysin lapsenkegissään, mutta toivottavasti saa sisältöä ajan myötä.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yrittäisitte nyt lapsoset hankkia jotain hieman epämuodikkaampaa tai edes hieman parempia harrastuksia.

Tiirikointi oli kova sana vuosia sitten mutta ei oikein enää.
Ellei sitten tykkää retroilla.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Parhain anonyymi, mistähän päättelit kyseessä olevan lapsosten? Itse olen 22 vuotias ja rapiat päälle, enkä ole vielä itseäni nuorempaa oikein tavannut. Eipä sillä, en ole kyllä hireästi asian tiimoilta ihmisiä tavannut muutenkaan :)

Miksi pitäisi hankkia jotakin "epämuodikasta" tai "muodikasta"? Itse tätä harrastan, koska pidän lukoista niiden tarjoaman haasteen ja mekaniikan tasolla ja tykkään työskennellä metallin parissa. Siksihän harrastuksia ylipäätään on; jotta voisi tehdä mieluistaan omalla vapaa-ajallaan.

En tiedä "vuosia sitten" tilanteesta, itse noukin tämän harrastuksen itselleni noin puolitoista vuotta sitten ja aktiivisesti olen harrastanut tätä nyt puolisen vuotta. Retroilusta en sitten tiedä eikä kukaan aikaisemmin sellaiseen ole viitannut.

Tiirikoinnin harrastajakunnasta on myöskin hyötyä: Lukkojen turvallisuus (toivottavasti) paranee, kun vikoja löydetään ja niistä raportoidaan ensin valmistajalle, annetaan valmistajalle ainakin puoli vuotta aikaa reagoia ja jos ei muutosta tapahdu, julkistetaan tieto. Näin ihmiset tulevat tietoisiksi heitä turvaavien esineiden oikeasta turvallisuudesta, eikä siitä näennäisestä turvallisuudesta, mitä lähimmän halpamarketin lukko antaa käsittää ison kokonsa puolesta.

Itselläni on jo tämän puolen vuoden ajalta yksi kokemus siitä, kuinka erittäinkin merkittävän lukkovalmistajan lukosta löysin turvallisuusreiän, jonka avulla lukon pystyy avaamaan näkemättä alkuperäistä avainta. Tästä raportoin valmistajalle ja keskusteluita on käyty siihen malliin, että valmistaja todennäköisimmin korjaa kyseisen riskitekijän kyseisestä tuotteestaan :)

Tämä on sitä, mitä vastuullisen tiirikoinnin tulisi olla: Turvallisuuden parantamista.

Mikä voisi olla parempaa kuin yleisen turvallisuuden ja turvallisuustietoisuuden parantaminen tässä tietoteknisessä yhteiskunnassa, jossa liiankin usein tuntuu unohtuvan fyysinen turvallisuus samalla, kun bittimääriä kasvatetaan?

Kiitokset kommentistasi ja anteeksi, kun vastaukseni nyt hieman valui ohi aiheen, mutta tuli sellainen kirjoitusolo :)

Anonyymi kirjoitti...

'Tämä on sitä, mitä vastuullisen tiirikoinnin tulisi olla: Turvallisuuden parantamista.'

Tiirikoippa edes perus abloy ensin ja tule sitten kertomaan turvallisuuden parantamisesta.

Jos et siihen pysty niin olet tiirikointi puolen scriptkiddie joka vain kopioi internetistä tietoja ja työkaluja mitä muut käyttävät.

Ja 22 vuotias on vielä lapsukainen.
Itse kiinnostuin tiirikoinnista joskus 1995-1997. Onneksi silloin ei ollut Internet niin kovassa huudossa, kuin nykyään. Ei tarvinnut tehdä sivustoa tai foorumia jossa keskustellaan ja kerrotaan ne samat asiat mitä ulkomaisilla sivuilla on kerrottu jo vuosia sitten.

Tiirikoikaa ne abloyt auki ja pistäkää sivut sitten pystyyn tai muuten ette paranna turvallisuutta laisinkaan kertomalla vanhoja juttuja sivuilla.

'Tiirikoinnin harrastajakunnasta on myöskin hyötyä: Lukkojen turvallisuus (toivottavasti) paranee, kun vikoja löydetään ja niistä raportoidaan ensin valmistajalle, annetaan valmistajalle ainakin puoli vuotta aikaa reagoia ja jos ei muutosta tapahdu, julkistetaan tieto.'

Jos tähän uskot niin olet todellakin vain tiirikoinnin scriptkiddie. Itse tiedän useita tapoja tiirikoida lukkoja joita ei julkisuuteen ole kerrottu.
Osaat varmaankin kertoa muutaman lukoissa olleen vian jonka olet raportoinut valmistajalle?

'Itselläni on jo tämän puolen vuoden ajalta yksi kokemus siitä, kuinka erittäinkin merkittävän lukkovalmistajan lukosta löysin turvallisuusreiän'

Turvallisuusreijän joka on ollut todennäköisesti kaikkien ei scriptkiddieden tiedossa jo kauan.

Hauskahan teidän naperoiden villityksiä on seurata mutta älkää nyt yrittäkö esittää mitään ammattilaisia.

Bumpkeyt muuten toimivat kivasti joten voisitte vaikka kopioida seuraavaksi niistä kertovaa juttua sivuillenne tai foorumille
http://www.metacafe.com/watch/498491/lock_bumping_in_the_news_san_francisco_3/

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Parahin anonyymi, toivoisin ettet kirjoittaisi noinkin kärkevään ja provokatiiviseen sävyyn tekstejäsi, sillä vastauksia tulee helpommin ollessa rauhallinen.

"Tiirikoippa edes perus abloy ensin ja tule sitten kertomaan turvallisuuden parantamisesta."

Abloyn Classic aukeaa parilla erilaisella tiirikalla ja idea olisi eräänlaiseen tulkkiin, mutta valmistus vaatii hienomekaniikkapajaa ja hienomekaniikkapaja haluaa rahaa, jota minulla ei ole. Saattaa tosin olla, että julkaiset tekniset piirustukset työkalusta LP101:n puolella suljetulle osastolle, josta jokainen oikeudet omaava sen voi kopioida.

"Jos et siihen pysty niin olet tiirikointi puolen scriptkiddie joka vain kopioi internetistä tietoja ja työkaluja mitä muut käyttävät."

Itse asiassa tietotaitoni tiirikoinnista on suurempi kuin "scriptkiddie" henkilöillä. Osa tiedosta on sellaista, jota en aio kertoa tässä julkisessa blogissa ilman hyvää syytä ja osaa jutuista en ole päässyt vielä koittamaan käytännössä. Tiirikointi on siitä hassua, että siinä ei oikein voi olla kopioimattakaan esimerkiksi tiirikan muotoja tai tyylejä, koska perustyökalut ovat niin yksinkertaiset ja samankaltaiset.

Itselläni ei ole koulun käynnin ohella järisyttävästi vapaa-aikaa, joten en tätä blogiani ehdi päivittämään jatkuvasti. Myöskään aiheita ei ole niin paljoa, koska yritän kasata tämän isommista artikkeleista, enkä pelkästään muutaman rivin viesteistä.

Ja se, että ei osaa avata jotakin tiettyä lukkoa ei ole merkki mistään "scriptkiddie" syndroomasta, se on vain merkki siitä, että kaipaa harjoittelua.

"Ja 22 vuotias on vielä lapsukainen."

Eiköhän lapsukainen ole se, joka toisia nimittelee tai peräti halventaa.

"Itse kiinnostuin tiirikoinnista joskus 1995-1997."

Mitenkäs tiirikointisi laita nykypäivänä? Harrastatko ihan harrastusmielessä vai muussa mielessä? Vai oliko se vain sellainen "kokeillaan tätäkin" juttu? :)

"Onneksi silloin ei ollut Internet niin kovassa huudossa, kuin nykyään. Ei tarvinnut tehdä sivustoa tai foorumia jossa keskustellaan ja kerrotaan ne samat asiat mitä ulkomaisilla sivuilla on kerrottu jo vuosia sitten."

Vuosia sitten tiirikoinnin ympärillä ei pyörinyt isoa porukkaa harrastajia, joista mainittakoon SSDev, TOOOL, TOOOL.US ja erinäiset Locksport Internationalin jaostot.

Se että on yhteinen paikka jutella helpottaa kommunikointia, ongelmanratkaisua ja kerää samanhenkisiä ihmisiä saman katon alle. Täten myös aloittelevat huomaavat, että muitakin harrastajia löytyy ja juttelupaikka on valmiina. Tiedon keskittämistä siis. Suomenkielisiä forumeita asian tiimoilta ei ole näkynyt ja suomalaisia harrastajia ei tunnu muutamaa kourallista enempää olevan, ainakaan puolessa vuodessa ei ole enempää löytynyt.

"Tiirikoikaa ne abloyt auki ja pistäkää sivut sitten pystyyn tai muuten ette paranna turvallisuutta laisinkaan kertomalla vanhoja juttuja sivuilla."

Kuinka moni esimerkiksi Suomessa tietää mitä on "bumping" (paremman termin puutteessa käytän englantia)? Ei varmaan monikaan, koska ei koske Abloyn käyttäjiä. Mutta entäpä lukot joilla lukitaan se kallis maastopyörä, vene tai muu vastaava irtain, jonka lukitsemiseen yleensä riippulukkoja käytetään?

Entä sitten vaikka asia olisi vanha? Keksittiinhän polttomoottorikin noin 150 vuotta sitten, mutta silti niistä edelleen kirjoitellaan ja puhutaan ja parannellaan ja korjataan.

Se että lukon saa tiirikoitua auki ei kerro sen turvallisudesta käytännössä ollenkaan. Tiirikointiin kuluva aika kertoo. Mikä niissä Abloyssa on niin ihmeellistä, että ne ovat jonkinlainen kulmakivi sille, että mitä pitäisi kirjoittaa? Tälläkin hetkellä kasaan kuva-arkistoani ja yritän tehdä artikkelin Abloyn lukoista ja niiden käyttökohteista, joten kaikki aikanaan :)

"Jos tähän uskot niin olet todellakin vain tiirikoinnin scriptkiddie."

??? Nyt meni hieman ohi. Voisitko hieman selventää, millä tapaa tuohon etiikkaan nojaaminen on "scritkiddinä" olemista?

"Itse tiedän useita tapoja tiirikoida lukkoja joita ei julkisuuteen ole kerrottu."

Varmaan osannet tarkentaa tätäkin? Joihinkin lukkoihin ei toimi kuin tietyt temput, ja kaikki tieto ei välttämättä ole "julkista" (helposti saatavilla).

"Osaat varmaankin kertoa muutaman lukoissa olleen vian jonka olet raportoinut valmistajalle?"

Tammikuun kahdeksas 2008 on kulunut puoli vuotta vian löytämisestä ja lokakuun NDE Magazineen olisi tarkoitus tehdä aiheesta artikkeli. Tuo NDE Magazine verkkolehti on tämän kuukauden alussa lanseerattu uusi lukitusteknisiä aiheita ja tiirikointia käsittelevä englannin kielinen verkkolehti. Jos kiinnostaa lukea PDF-muotoista lehteä, se löytyy osoitteesta http://www.ndemag.com

"Turvallisuusreijän joka on ollut todennäköisesti kaikkien ei scriptkiddieden tiedossa jo kauan."

Itse asiassa Han Fey, Barry Wels, monia tuntemattomampia sekä kyseisen lukkofirman edustajat eivät olleet tietosia tällaisesta ongelmasta/"viasta". Joten ei, se ei ole ollut tiedossa kuin 8.7.2007 alkaen, kun kyseisen ongelman löysin. Kirjoitan kyllä aiheesta artikkelin sitten, kun tähän asiaan saadaan lukkofirman vastaus siitä, että mitä aikovat tehdä tarkalleen ja milloin.

"Hauskahan teidän naperoiden villityksiä on seurata mutta älkää nyt yrittäkö esittää mitään ammattilaisia."

Ei kukaan mitään ammatilaista ole esittänytkään, eikä ammattilaiseksi itseään väittänyt. Ei uskoisi aikuiselta ihmiseltä noinkin alentuvaa ja lapsellista käytöstä, mutta helppohan se taitaa olla kirjoitella anonyymina?

"Bumpkeyt muuten toimivat kivasti joten voisitte vaikka kopioida seuraavaksi niistä kertovaa juttua sivuillenne tai foorumille"

Itse asiassa juuri eilen ostin kahden euron halpislukon ja tein yhdestä avaimesta "bumk keyn". Ehdinkin siitä jo Tiirikointi.netin forumille kirjoittaakin artikkelin ja menin keksimään suomen kielisen termin "lyöntiavain" :) En väitä sitä oikeaksi termiksi ja korjaan sen kun jostain oikean sanan saan, mutta saa kelvata englannin sijaan.

Loppukaneettina tälle viestille sanoisin, että jos ei aikuisella ihmisellä ole ns. naamaa nimitellä julkisessa blogissa ihmisiä omalla nimellään, niin olkoon hiljaa.

Anonyymi kirjoitti...

Toimiiko tiirikointi.net vielä? Koko pienen ikäni halunnut avata lukkoja, ja nyt löysin tämän.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Anonyymi, kyllä toimii, forumi on tällä hetkellä vain muutostyön alla. Ylläpitäjä on asentamassa palvelinta uusiksi ja vaihtamassa Joomla alustaa foorumiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä vika tuossa tiirikointi.netissä on, kun tiirikointi.netin sijaan tulee ihan joku muu sivu ja olen jo montta kertaa tarkistanut oikeinkirjoituksen. Toimiiko se sivu kenties ollenkaan?

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Tiirikointi.net on toistaiseksi tavoittamattomissa, sillä domain-maksu on myöhässä. Ylläpitäjä on tietoinen asiasta ja maksaa kun pystyy :)

juhani tuomis. kirjoitti...

onkos tämä tiirikointi.net pystyssä, vai onko koko sivu lopetettu? armittaa että törmäsin kyseiseen harrastukseen näin myöhään, olisin mielelläni selaillut sivustoa :(