Nyt kun päästiin avainjyrsimien osalta vauhtiin, niin esitellään hieman Abloyn tekemiä avainjyrsimiä. Tulen esittelemään tulevissa artikkeleissa pari erilaista Classic/Profile jyrsintä, Disklock/Disklock Pro jyrsimen sekä Protec jyrsimen. Kaikista on luvassa kuvia sisuskaluista, jotta näkee kuinka laite toimii. Osien nimitykset ovat keksimiäni, mutta toivottavasti kuvaavia.
FIN: Kuvat eivät ole omiani vaan ystävieni ottamia ympäri maailmaa. Nimiä en suostu kertomaan enkä myöskään maita, mutta kuvat ovat tekijänoikeudellisesti suojattuja. Itselläni lupa kuvien käyttöön on, mutta en voi tätä oikeutta antaa eteenpäin.
ENG: The pictures are not taken by me but by my friends all over the globe. I will not disclose information about the photographers nor the countries from which these have been taken. All the images are copyrighted material to which I have a permission to use, but I can not relay this permission onwards.
Tällä kertaa leikkuri on hyvin wanha ja erillisellä moottorilla ja hihnavedolla varustettu malli. Näitä mallejakin vielä löytää, mutta hieman hienommassa versiossa kuten edellisessä artikkelissani on jyrsin kasattu suoraan moottorin päähän. Tässä tosin on se etu, että voimanlähteenä voidaan käyttää mitä halutaan.
Oikealla näkyvästä kuvasta nähdään kelkka edestä, Classicin avainkehto ja kelkan trapetsikierteinen siirtoruuvi sekä osa muovisesta lastusuojasta. Kelkan liikettä rajoittaa vasemman johdetangon päässä ruuvilla kiinni oleva pieni "aluslevy". Tällä estetään kelkan törmääminen jyrsinterään.
Kuvattu vasemmalta sivulta ilman lastusuojaa. Avainkehtoon on kiinnitetty Classic avainaihio, joka lukitaan paikoilleen oikeassa reunassa näkyvällä ruuvilla. Tästä kuvasta näkyy hyvin myös edellisessä kuvassa mainittu liikerajoitin johdetangon päässä. Aihio on käännettynä nollakulmaan, eli mitään ei leikata.
Tässä kuvassa avainkehto ja siten myös aihio on käännetty vitosjyrsinnän tekemiseksi, eli 90 astetta nollasta lukien. Aihion lukitusruuvi näkyy myös selvemmin, painamassa aihiota paikoilleen päästä.
Jyrsinterä on kiekkojyrsin, halkaisijana 63 mm, leveys 2.5 mm ja leikkaa sekä kehällä että otsapinnalla. Teoriassa otsapinnalla ei tarvita leikkuuta, mutta sillä vältetään terän kiinnihirttäminen mikäli terä hiemankin heittää sivusuunnassa pyöriessään. Kuvasta nähdään taustalla myös luisti ja kahva sekä korkeussäätimen levy.
Luisti siirrettynä ääriasentoonsa jyrsinnän tekemiseksi. Luisti liikkuu hieman yli terän keskiön, jotta aihio leikkaantuu siististi suoraan. Luistin kahvareiässä on nähtävillä selvästi kulumista, joka on tyypillistä tälle jyrsimelle.
Kelkan siirtoruuvina on käytetty 16 x 4 trapetsiruuvia, johon on jyrsitty vastakkaisille puolille urat. Kelkan kyljessä oleva lehtijousi painaa halkaisijaltaan 8 mm:n teräskuulaa ruuvin kylkeä vasten ja täten se naksahtaa paikoilleen jokaista kelkan 2 mm:n siirtoa kohden. Uudemmissa malleissa on trapetsikierre tuossa kelkassa itsessään, johon ruuvi menee, mutta tästä kyseisestä mallista en ole täysin varma. Saattaa olla, että tässä on vain 16 mm:n reikä ja nuo kaksi pientä reikää hieman lehtijousesta vasemmalle sisältää säätöruuvit, jotka koskevat siirtoruuvin uraan eri puolilta ja näillä säädettäisiin välys.
Terän takapuolelta kuvattuna nähdään avainkehdon lukitsemiseen tarkoitettu paksu aluslevy, sekä aihion pituussäätöön tarkoitettu pieni ruuvi sekä sen lukitusmutteri. Uudemmassa mallissa kehdon lukitus on tehty etupuolella olevalla epäkeskisellä elementillä.
Tässä vertailuksi vastaava leikkuri, mutta avainkehto on Profilen. Huomattavana erona myös nähdään kehdon lukitus, joka on äsken mainittu epäkeskinen systeemi kehdon vasemmalla puolella. Lisäksi nähdään että jyrsinteränä on käytetty vain kehäpinnaltaan leikkaavaa kiekkojyrsintä. Tällainen terä toimii kyllä hyvin ja on lisäksi halvempi kuin otsapinnaltaan leikkaavaksi hiottu terä.
12.4.10
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Mikäli tarkoitus on pitää kuvien ottajien tiedot luottamuksellisena olisi syytä poistaa kuvista EXIF tiedot.
http://tinyurl.com/3xxhczm
Esimerkiksi tuo ylin kuva sisältää tiedot kamerasta ja Sonyn tapauksessa MakerNotes hyvin todennäköisesti myös kameran sarjanumeron.
Anonyymi, eipä noiden tietojen pohjalta kukaan voi päätellä kenen ottama tuo kuva on, varsinkin kun kuvien EXIF tiedot eivät välttämättä ole alkuperäisiä ;)
MakerNotes sisältää lähes varmasti kameran sarjanumeron koodattuna ja siitä lasketun tarkistussumman. Koska algoritmi ei ole julkinen, niin kukaan muu kuin valmistaja ei sitä voi käytännössä lukea. Kameran EXIF tieto on kuin aseen rihlat, joku muu kuva jossain muualla (flicr jne), joka täsmää voi paljastaa kameran haltijan & kuvaajan.
Kuten aiemmin kirjoitin "mikäli tarkoitus on pitää kuvien ottajien tiedot luottamuksellisina", olisi parempi poistaa kaikki EXIF tiedot.
Oikeuden ja tutkinnan pitkä käsi ulottuu yllättävän pitkälle, kuten anon.penet.fi tapaus jo -90 luvulla osoitti.
Joidenkin maiden oikeudella mm. US. on saada ts. haastaa (subpoena) kuka tahansa, jolla on tapauksen ratkaisemiseen liittyviä tietoja laillinen oikeus luovuttamaan ne oikeuden käyttöön tapauksen ratkaisemisksi.
No ASSA Abloy on ruotsalainen firma ja sen mahdollisuudet ovat paikallisen lainsäädännön vuoksi siksi rajallisemmat, mutta jos kyseessä olisi jenkkifirma niin Sonyn olisi kiltisi luovutettava kaikki tieto jonka siltä oikeus pyytäisi koskien noita kuvia ja jotka se voi kertoa käyttäen EXIF kenttiä.
Mikäli Sony kieltäytyisi, niin se voisi tulla sille todella kalliiksi, siksi ei ole epäilystäkään että se ei auttaisi. Samoin google auttaisi, koska se voisi, sillä on EXIF tiedot miljardeista kuvista verkossa, joista voi etsiä samalla kameralla otettuja kuvia ja antaa listan oikeudelle. Valmistaja osannee myös kertoa onko EXIF tiedot alkuperäiset. Kaikki eivät ole täysin, koska sielä on mm. merkintä Picasa, mutta osa epäilemättä on kameran jäljiltä ja näistä voidaan muodostaa kameran sormenjälki joka yksilöi kameran melko pitkälle.
Vielä kerran, kukin tekee niin kuin parhaaksi katsoo, mutta en missään nimessä jättäisi EXIF tietoja kuvaan jos haluaisin pitää kuvien ottajan, ajankohdan jne. tiedot luottamuksellisena.
Lähetä kommentti