Tue blogiani lahjoittamalla!

2.9.08

Abloy PL330 lukon purkaminen

Alkuun ajattelin kertoa itse lukosta hieman, tämä kun on ensimmäinen itse ostamani Abloy riippulukko, jonka saa purettua osiin. Kyseessä on Abloy PL330/50 riippulukko, jossa on Classic avainpesä. Tuo PL330 on lukon malli ja sen perässä oleva /50 tarkoittaa 50mm:stä sankaa. Muut vakiokoot ovat 25mm ja 100mm ja näitä kaikkia löytää lähimmästä rautakaupasta mitä todennäköisimmin. Itse päädyin tähän siksi, että se oli hinnaltaan 30.90€ Bauhausista ja se oli 2€ halvempi kuin 25mm:n sangalla oleva malli.

Lukko on yksittäispakattu muovikoteloon, jonka aukaisu vaatii sen rikkomisen. Paketin muoto on universaali avainten osalta, sillä tuohon mahtuu myös Disklock avaimet ulkomuodon perusteella. Jahka sakset tai veitsi on tehnyt tehtävänsä, paketista löytyy itse lukko, siihen sopivat kaksi tehdasleikattua avainta sekä taustapahvi pääasiallisine tietoineen, mukaan lukien pieni tarra, jossa avainten peitekoodi. Tuo taustapahvi on kaksipuoleinen, toisin päin taitettuna tekstit ovat englanniksi ja toisin päin suomeksi. Ainoa ero on testistandardeissa, joiden mukaan lukolle on annettu luokitus.

Avaimet tosiaan ovat tehdasleikatut ja niitä on paketissa kaksi. Tehdasleikatun avaimen tunnistaa niiden selkäpuolella leikkausten kohdalla olevasta harjausjäljestä, joka tulee kun avain koneellisesti teräsharjataan leikkauksen jälkeen. Käsin leikatuissa ja harjatuissa avaimissa tällaista ei näe. Tämän lukon mukana tulleiden avainten leikkuukoodi on 0532124230, jonka peitekoodi näkyy tuosta paketista. Mikäli avaimesta haluaa kopion, pitää Abloy valtuutetussa liikkeessä antaa tuo peitekoodi tai vaihtoehtoisesti avain, mutta pelkällä leikkuukoodilla avainta ei suostuta tekemään valtuutetussa liikkeessä. Tosin jotkin ei Abloy valtuutetut liikkeet leikkaavat halutunlaisen avaimen, jolloin ei haittaa vaikkei alkuperäistä olisikaan enää tallella.

Lukon purkamisen ja kokoamisen avuksi olen piirtänyt oheisen taulukon, jonka tulostamalla 275mm x 155mm kokoisena saat oikeassa mittakaavassa olevan kuvan kaikista lukon osista. Kuvassa olevat haitat on numeroitu kaikkien kehälovien paikoilta, jotta voit purkaessa järjestellä osaset ja merkitä oikean kehäloven paikan ympyröimällä vastaavan numeron. Avaimesta oleva kuva taasen auttaa tulkitsemaan avaimen leikkauksia, mikäli käsissäsi on palapeli eli täyte on osissa käsissäsi.



Lukon purkamiseen tarvitaan 2mm:n kuusioavain, sekä lukkoon sopiva avain. Toisella kapealla sivulla lukkoa on pieni reikä lukon alareunan lähellä, josta kiiltelee sangan metalli lukon ollesssa lukittuna. Avaa lukko, nosta sanka ylös ja työnnä kuusioavain reiästä sisään.



Pidätinruuvi on hieman alaspäin viettävässä kulmassa, kuten kuvasta näkyykin. Tehtaan jäljiltä pidätinruuvi on hieman tiukemmassa kuin mitä tällä kuusioavaimella saan siihen kohdistettua sormivoimin, joten avitin pihdeillä tuota kuusioavaintani, koska kahvallista kuusioavainta en löytänyt. Mikäli tätä lukkoa ei olisi tarkoitettu purettavaksi, olisi tuohon kuusioruuvin reikään tungettu voimalla sisään halkaisijaltaan 2.2mm teräskuula. Mikäli hukkaat tuon pienen kuusiopidätinruuvin, sen oikea malli on M4x5-A2, eli M4 kierteet, 5mm pitkä ja A2 on ruostumatonta terästä. Malli on tasapäinen.



Tämän jälkeen sanka takaisin, lukko kiinni ja avain ulos, jotta purkamista voi jatkaa. Avain toimii tässä hyvänä työkaluna, eli avaimen päällä ruuvataan pohjasta tulppa pois. Tulppa itsessään toimii poraussuojana, sillä se on karkaistua terästä ja sen orientaatio sekä geometria hankaloittaa tietyltä kohtaa poraamista. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa huomioon, että tämä reikä osoittaa ylös, tai sylissä on palapeli.



Tulpan jälkeen löytyy yksi kuparin värinen aluslevy, joka toimii pienenä erottimena haittasylinterin komponenttien ja tulpan välissä. Tämän jälkeen kevyellä napauksella pitäisi ulos liukua koko haittasylinteri ja yleensä myös kaksi 8mm teräskuulaa, elleivät jää rasvoistaan kiinni lukon sisuksiin.

Haittasylinterin päällä makaa itse haittatanko ja takana olevasta reiästä löytyy pieni jousi. Tämän jousen tehtävä on pitää sisuskalut heilumasta pituusakselin suunnassa ja se myöskin kompensoi täten mahdollista kulumista sekä osien välistä pientä toleranssia. Näin sivumainintana, tuon jousen takia tämänkin lukon voi tulkata suht yksinkertaisesti ja näin saada avaintieto noukittua esiin.

Oikealla näkyvässä kuvassa näkyy haittasylinterin täyte kasatussa muodossaan, eli pohjalta lukien haittakiekko, välilevy, haittakiekko, välilevy ja niin edelleen. Päällimääisenä on karkaistua terästä oleva haittakiekko, josta puuttuu tuo pieni uloke tai nipukka, joten se pääsee pyörimään vapaasti ja täten auttaa suojaamaan porausta vastaan. Myös tiirikointia se hankaloittaa, sillä tuosta ei lukkoa voi vääntää auki suuntaan.

Täyte purettuna pöydälle "koodijärjestyksessä", eli avaimen peite-/leikkkauskoodin ensimmäinen numero on vasemmanpuoleisin haittakiekko, eli se mikä löytyy haittasylinterin pohjalta. Välilevyt ovat kaikki samassa pinossa, koska ovat identtisiä. Kasattaessa laitetaan ensin haittakiekko, sitten välilevy ja taas haittakiekko ja näin jatkettaessa päällimmäisenä pitäisi olla tuo teräksinen haittakiekko. Lukon toiminnan kannalta ei ole merkitystä kummin päin välilevyt ovat, mutta tehtaalta tullessa ne ovat kupera puoli ylöspäin ja näin itsekin näitä tykkään laittaa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Osaatko kertoa mulle abloy lukosta.

Lukon kyljessä lukee abloy finland 231. Lähinnä kiinnostaisi tietää minkä luokan lukko tuo mahtaisi olla, kun kuitenkin kohtuu järeän oloinen. Sanka ~8mm paksuinen ja paino noin 274g. Abloy exec-avaimilla oleva.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Kyllähän tuo 231 on ihan kiitettävä pikkulukko, kätevä esimerkiksi fillarin lukitsemiseen, vajaan tai muihin ei-niin-ihmeempiin kohteisiin. 330:n kaltainen lukko, tosin muistaakseni sitä ei saa uudelleensarjoitettua (tosin on näitäkin nähty sarjoitettavan).

Exec avaimilla tekee siitä tavallista Classic ja Profile mallia turvallisemman, sillä avaimia ei vielä saa kopioitua ilman korttia helposti ja toisaalta Execille ei ole tiirikkaa tiettävästi olemassa (vaikka sellainen olisi ehkä mahdollista tehdä).

Anonyymi kirjoitti...

Osaatko kertoa pystynkö siirtämään tuosta abloy pl 231 sen lukkopesän abloy pl 250 lukkoon? Lähinnä sen takia siirto kiinnostaa, kun tuossa 250 on vain classic-pesä. Ja tuossa 231 taas exec.