Tue blogiani lahjoittamalla!

6.4.08

Abloy avaimet


Tämä artikkeli luo osittain pohjaa tulossa olevalle Abloy avainleikkuriartikkelille, jossa tulen käsittelemään leikkureiden rakennetta ja toimintaa. Siksipä on tärkeää ymmärtää myös avaimista muutamia tärkeitä mittoja sekä ominaisuuksia ja samalla huomaa, kuinka paljon yhdestäkin avaimesta voi päätellä tietoa. Käsittelen tässä artikkelissa vain mekaanisia avaimia, sillä elektroniikkaa sisältäviin CLIQ avaimiin ei ole tarjolla dokumentaatiota niiden toteutuksesta eikä täten niiden turvallisuutta voida arvioida täysin.

Tiirikointi.net forumilla nimimerkin AbsurB avustuksella ymmärsin miten Abloyn avainaihiot valmistetaan. Hänen hallussaan on ns. aihion aihio, eli hyvin etäisesti avainta muistuttava levymäinen kappale, josta avain muotoillaan todennäköisimmin kylmätaonnalla muotoonsa. Tällöin avaimeen käytetty uushopea muokkauslujittuu ja avaimesta tulee kestävämpi. Oheisessa kuvassa näkyy AbsurB:n ottamasta kuvasta redusoimani malli, jonka mitat ovat päätelty tuon kappaleen pituuden perusteella. Mitoissa saattaa olla millin kymmenyksien heittoja paikotellen ja avaimen pään kulmalukemat saattavat heittää peräti viisi astetta.

Kun tuo avainaihion aihio taotaan sivusuunnasta muotoonsa muottiin, niin edellisessä kuvassa näkyvät harjanteet avaimen varresta tasoittuvat ja näin avaimen pituus kasvaa tarvittavaan mittaansa. Tuo aihion aihio on siis huomattavasti valmista avainta lyhyempi. Näin tehdään todennäköisimmin siksi, että yhdestä levystä saa leikattua useampia avaimia ja että suht hento avainaihio saisi pituussuuntaista lujuutta tuosta muovauksesta, jossa materiaali "virtaa" kohti päätä. Lopuksi prosessissa syntyneet purseet leikataan pois ja avain on valmis. Avaimen kädensijassa sijaitseva logokuvio tehdään erikseen tai se saattaa syntyä jo siinä, kun aihiota pidetään muottia varten paikoillaan.



Valmiista avainaihiosta voi nähdä metallin työstön jäljet ja nämä tuntuvat tukevan yllä kuvattua tapahtumaa. Oheisista kuvista näkyy selviä merkkejä metallin muovautumissuunnista ja rajoista. Kokonaisuudessaan avaimen pituusakselin suuntaisesti on havaittavissa selviä raitoja, jotka indikoivat metallin liikkumisesta kyseiseen suuntaan, eli avain on kasvanut pituutta. Vasemmanpuoleisessa kuvassa näkyy avaimen päästä luupin läpi otettu kuva, josta näkyy metallin kerrostuminen ja tältä kohdin on purseet poistettu. Avaimen selkäpuolella näkyy kädensijan ja varren välissä selvä kuroutuma. Muovausmuotin reuna on näillä kohdin ja avainta sivusuunnasta tiiraillen saattaa nähdä, kuinka avaimen paksuus kasvaa 2.4mm:n levystä nimellismitaltaan 3.0mm:n tangoksi. Samalta selkäpuolelta voidaan nähdä koko avaimen varren mitalta pieni rösöinen harjanne, kuten oikeanpuolimmaisessa kuvassa.

Mitä todennäköisimmin myös muut Abloyn avaimet valmistetaan samantyyppisesti, vaikka tosin Disklock ja Disklock Pro avaimet voisi valmistaa pyörötangosta jyrsimällä kaksi sileää pintaa. Tällöin tosin avain ei olisi yhtä luja kuin taottu, joten epäilen että nämäkin ovat muotilla muokattuja. Abloyn Disklock, Disklock Pro, Exec ja Sento avaimissa on lisäksi musta muovipää. Näistä avaimista löytyy muovista selvä raja ruiskuvalumuotin jäljiltä, eli avaimen pää on valettu kahden muottipuoliskon välissä sulasta muovista.

Seuraavassa käyn lyhyesti läpi jokaisen avaintyypin ja niiden yleiset ominaisuudet. Avainten mitat on mitattu pienellä digitaalisella työntömitalla, jonka resoluutio on 0.01mm ja tarkkuus 0.03mm ja toistotarkkuus 0.01mm. Mitoissa voi olla lieviä heittoja, mutta olettaisin kaikkien olevan oikein, sillä mitat on otettu pääosin useista tehdasleikatuista avaimista. Avainten leikkuuterän leveys mitataan selvästi yksittäisen leikkuun kohdalta ja leikkausväli saadaan mittaamalla kahden vierekkäisen leikkuun yhteisleveys ja miinustamalla siitä leikkuuleveys. Leikkuuleveys on puolimilliä leveämpi kuin itse leikkuuväli, jotta saadaan pieni päällekkäisyys seuraavan leikkauksen kanssa. Tällöin vältytään ohuelta kannakselta materiaalia vierekkäisten leikkausten välissä.


Abloy Classic avain on epäsymmetrinen ja profiiliton
perusavain. Avain on 52.5mm pitkä ja leveimmillään 21.5mm. Itse varsiosa on muodoltaan puoliympyrä, jonka pituus on 29.5mm ja nimellishalkaisija on 3mm. Itse avaimissa tämä mitta on yleensä 2.90-3.0mm. Ensimmäinen leikkaus tehdään 3.0mm:n päähän avaimen kärjestä. Leikkausväli on 2mm ja leikkuuterä on 2.5mm. Erilaisia kulmia on kuusi: 0, 18, 36, 54, 72 ja 90 astetta. Leikkaamaton on nolla ja täysin leikattu on viisi. Leikkuita on korkeintaan kymmenen. Täten erilaisia Classic avaimia voi olla korkeintaan 6 potenssiin 10, eli 60466176 kappaletta, pyöreästi siis hieman yli 60 miljoonaa.

Tässä kuvassa näkyy kaikki mahdolliset leikkaukset katsottuna avaimen kädensijasta kärkeä kohti halkileikkauksena. Kuvan mittasuhteena on 1px = 0.01mm.



Abloy Profile on myös epäsymmetrinen, mutta kuten nimikin sanoo, siinä on käytetty profiileja. Avain on voi olla yksiurainen, jolloin sen muoto kärjestä katsottuna on kuin C-kirjaimella, tai siinä voi olla useita uria jyrsittynä joko mahan tai selän puolelle. Urien pituudet ovat myöskin vaihtelevia. Näin voidaan luoda spesifisiä lukitusratkaisuja, joissa yksi avain ei mene toisen lukkoon edes sisälle. Avain on noin 55.2mm pitkä ja leveimmältä kohdiltaan 23.3mm. Avaimen perusmuoto, eli puoliympyrä on halkaisijaltaan 7.4mm ja pituudeltaan varsiosa on 31.3mm. Avaimen paksuus kuitenkin vaihtelee 3.65-3.75mm:n välillä ja avaimen nimellishalkaisija täten saattaisi olla 7.5mm. Ensimmäinen leikkaus tehdään 3.0mm:n päähän avaimen kärjestä. Leikkausväli on 2mm ja leikkuuterä on 2.5mm. Erilaisia kulmia on kuusi: 0, 18, 36, 54, 72 ja 90 astetta. Leikkaamaton on nolla ja täysin leikattu on viisi. Leikkuita on korkeintaan kymmenen. Täten erilaisia avaimia on sama kuin Classicilla, mutta kerrottuna eri profiilien lukumäärällä. Tietääkseni perus profiileja on ainakin kolmetoista erilaista, joten jo näillä saadaan aikaan 786060288 erilaista avainta, eli 786 miljoonaa.


Abloy Profile "millinen" on erikoistapaus Profile avaimista. Kyseisessä lukossa on käytetty normaaleja haittoja ohuempia haittakiekkoja, joten leikkauksia on parhaimmillaan neljätoista. On olemassa myös erikoisempia ratkaisuja, jossa on käytetty molempia kokoja sekaisin, joten leikkausten määrä voi vaihdella kymmenen ja kolmentoista välillä. Käytetty avainaihio on kuitenkin sama kuin Profilessa, mutta leikkaustapa on erilainen. Leikkausväli on 1.6mm ja leikkuuterä 2mm. Leikkausten alkamisesta en saanut mittamalla selvää tulosta, koska monipuolisuus avaimistani uupuu. Tosin, pienellä päättelyllä voisi olettaa, että näissä leikkaukset alkavat 2.5mm:iä avaimen kärjestä, mutta mitenkään varmaksi en voi tätä tietää.

Erilaisia avaimia tällä järjestelemällä saadaan aikaan kolmellatoista haittakiekolla 13060694016, eli hieman yli 13 miljardia. Tämän luvun voi vielä kertoa erilaisten profiilien lukumäärällä, joka on vähintään samaa luokkaa kuin normaalin Profilenkin määrät, eli kolmellatoista, jolloin saadaan lukemaksi 169789022208 kappaletta, eli hieman alle 170 miljardia. Kombinaatiot eivät tähän lopu, sillä normaaleja ja "millisiä" haittoja voidaan käyttää samassa pesässä sekaisin, joten kombinaatioiden määrä kasvaa entisestään.



Yllä neljä erilaista profiilia Profile avaimille. Ensimmäinen on täysin samanlainen kuin Classic avainkin, ainoastaan mitat ovat hieman isommat. Toisena on hyvin yleinen yksiurainen avain, kolmantena perus tuplaurainen ja neljäntenä yksiurainen, jossa ura on epäkeskisesti avaimessa. Mittasuhteena on 1px = 0.01mm.



Yllä myös neljä esimerkkiä elävästä elämästä. Kuvista näkyy myös hyvin kärkiprofiloinnit.


Abloy Disklock on symmetrinen avain, jossa on musta muovipää. Avain on 60.7mm pitkä, josta varsiosa on noin 34.5mm. Leveimmillään avain on noin 26.2mm. Avaimen varsi on malliltaan kuin ympyrä, josta on leikattu kaksi siivua pois vastakkaisilta puolilta. Ympyrän halkaisija on avaimesta mitattuna 5.95mm, eli nimellishalkaisija on 6mm. Avaimen paksuus on 3.45mm. Avaimessa on myöskin profiili, tässä tapauksessa profiilina on yksi ura molemmin puolin keskellä avainta, jonka leveys on 1.5mm ja syvyys 0.5mm. Avaimen leikkaukset tehdään molempiin suuntiin, sillä kyseessä on kaksisuuntainen järjestelmä. Lukko voidaan siis avata myötä- ja vastapäivään. Ensimmäinen leikkaus tehdään 3mm:n päähän kärjestä. Leikkuuväli on 1.6mm ja leikkuuterät 2.0mm. Sanon monikossa siksi, että avainleikkurissa on kaksi terää, jotka leikkaavat avaimen symmetrisyyden kerralla ja samoin vastaleikkaukset. Siksipä näistä saadaan uusi mitta: Leikkuuterien väli on 4.4mm. Avaimessa on seitsemän erilaista leikkausta, jotka ovat 0, 15, 30, 45, 60, 75 ja 90 astetta. Vastaleikkaukset ovat siten, että jos toiselle puolen leikataan 15 astetta, vastaleikkauksena on 75 astetta. Täten avain muistuttaa leikkauksiltaan peräkkäin asetettuja kolmioita.

Erilaisia avaimia on olemassa 7 potenssiin 10, eli 282475249 kappaletta, eli hieman yli 282 miljoonaa. Tähän kun vielä kerrotaan erilaisten profiilien määrä, lukema kasvaa suureksi.

Tästä selkenee Disklockin profiili sekä leikkaukset, joita on siis seitsemän. Kuvasuhde on 1px = 0.01mm.



Abloy Disklock Pro avain on noin 60.5mm pitkä ja leveimmiltään 26mm. Varren pituus on noin 34.5mm ja on muuten sama kuin edeltäjässään, mutta paksuus on 3.50mm. Tässä yksilössäkin on profiili, joka on yksi ura molemmin puolin. Uran leveys on 1.15mm ja syvyys 1mm. Tämäkin avain on symmetrinen ja leikkaukset ovat täsmälleen samat kuin Disklock avaimessakin. Avaimen merkittävin silminnähtävä ero on erilainen muovipää. Teknisesti avain eroaa selviten tuon pienen kolon takia, joka avaimen varressa on. Kyseinen kolo kuuluu kierronrajoittimen toimintaan. Kolon kokoa on hieman hankala mitata, mutta se on arviolta hieman alle 3mm leveä, tylppäpohjainen ja ulottuu melkein profiiliuran pohjalle, eli on hieman alle millin syvä. Tästä saisi noin 60 asteen kulmalla olevan tylpän terän, joka varmasti osuu lähelle oikeaa. Reiän etäisyys avaimen kärjestä mitattuna vaikuttaisi olevan 22.7mm.

Tässä, kuten Disklock avaimessakin, on sama määrä leikkauksia ja leikkauspaikkoja, joten täten on myös sama määrä erilaisia avaimia ja ylärajan määrää ainoastaan erilaiset profiilit.

Selventävä kuva Disklock Pro avaimen profiilista ja leikkauksista. Kuten huomata saattaa, ovat leikkaukset täsmälleen samat kuin Disklock avaimessakin. Kuvasuhde on 1px = 0.01mm.


Abloy Exec on symmetrinen avain, hyvinkin tuttu suomalaisille ja yksipuolinen, eli lukko aukeaa vain yhteen suuntaan. Avaimen pituus on 64.2mm ja leveimmiltään 25.3mm. Varren pituus on noin 35mm. Avaimen poikkileikkaus on muuten muodoltaan suorakulmio, mutta kaksi vastakkaista kulmaa ovat pyöristetty 1.25mm:n kaarevuussäteellä. Avaimen nimellismitta on 6mm kertaa 3.5mm (mitattuna 5.95mm ja 3.45mm). Kuvassa oleva avain on 11 kiekkoisesta lukosta peräisin, sillä kierronrajoittimen reiän sijainti on tasan 19mm avaimen kärjestä. 9 kiekkoisessa lukossa tuo etäisyys olisi 15.8mm ja 7 kiekkoisessa 12.6mm. Huomattavaa on, että toisin kuin Disklock ja Disklock Pro avaimissa, reikä on vastakkaisella puolella profiiliuraa. Reiän halkaisija näyttäisi avaimen pinnassa olevan miltei 3mm ja syvyys luokkaa millimetrin, joten tämäkin lienee 60 asteen terällä leikattu. Execin kärjessä on myöskin aksiaalisia leikkauksia, jotka määrittävät avaimen kärkiprofiilin. Esimerkin avaimessa mallimerkintä olisi E1H44, eli Exec avain, 11 kiekkoa, H-profiili ja 44 on avaimen kärkiprofiilin leikkaukset. Kärkiprofiilileikkausten syvyys on 2.5mm ja näyttävät olevan jyrsitty. Itse avaimen leikkaukset ovat 2mm:n terällä leikattu ja leikkuuväli on 1.6mm, sekä terien väli 4.2mm. Leikkuukulmia on kuusi: 0, 18, 36, 54, 72 ja 90 astetta.

Erilaisia avaimia voi olla 6 potenssiin 10, eli 60466176 kappaletta, eli hieman yli 60 miljoonaa. Tämä voidaan kertoa ainakin neljällä, sillä avaimen kärkiprofiilin määrääviä pohjanollia on ainakin neljä symmetristä ja useampiakin voisi mahdollisesti tehdä. Tämä nostattaa kombinaatioiden määrän 241864704 kappaleeseen, eli melkein 242 miljoonaa. Lisäksi on vielä itse profiilihaitta, jota vastaa avaimen kyljessä olevat urat ja näitä erilaisia profiileja on varmasti monia, alla vain kolme esimerkkiä.



Yllä kolme esimerkkiä erilaisista profiileista Exec avaimessa. Vasemmanpuoleinen on H-profiili ja keskimmäinen sekä oikeanpuoleinen ovat minulle tuntemattomia. Leikkauksia on vain kuusi, kuten Classic ja Profile avaimissa. Kuvasuhde 1px = 0.01mm.


Abloy Protec on symmetrinen ja kaksipuolinen avain, aivan kuten Disklock ja Disklock Pro avaimetkin. Tämä tosin on niistä poiketen kokometallinen vakiona. Avaimen pituus on 64.3mm ja leveimmältä kohdin 24.8mm. Varsiosan pituus on noin 32.5mm, paksuus 2.9mm ja leveys 6.7mm. Leikkuuterät ovat 2mm, leikkuuväli on 1.5mm, terien väli 4.2mm ja ensimmäinen leikkaus on 2.5mm kärjestä. Esimerkkiavaimessa on kolme reikää, mutta näiden kaikkien tarkkaa funktiota en tiedä. Kierronrajoitinta varten on ainakin yksi reikä ja erään lähteen mukaan loput olisi eri mittaisille pesille, mutta varmaksi en sano. Esimerkin avain on täysimittaisesta pesästä. Protec avaimessa on seitsemän erilaista leikkausta ja niistä erikoisen tekee niiden eri kehille ulottuvat leikkauskulmat. Kuva alla selventänee mahdollisia muotoja enemmän. Avaimelle on olemassa useita eri profiileja ja kärkiprofiileja. Esimerkkiavaimen profiilia en tosin aio tähän kirjoittaa, sillä annoin lupauksen lukon ja avainten antajalle tästä asiasta.

Avaimessa on seitsemän erilaista leikkausta, aivan kuten Disklock ja Disklock Pro avaimissakin, mutta ne ovat huomattavasti näistä poikkeavia. Itse avainaihion (katso alempana olevaa kuvaa) kalteva pinta on 25 astetta, ensimmäinen leikkaus on 40 astetta, kolmas samoin mutta toiseen suuntaan, neljäs on 55 astetta , kuudes samoin mutta toiseen suuntaan, viides on 40 astetta molempiin suuntiin ja seitsemäs on kokonaan leikattu ympäri 4.2mm:n terävälillä.

Erilaisia avaimia on siis ainakin 7 potenssiin kymmenen, eli 282475249, hieman yli 282 miljoonaa erilaista. Tämä lukema voidaan kertoa erilaisten profiilien määrällä, sekä kärkiprofiilin määrittävien pohjanollien määrällä. Lukemasta siis tulee tähtitieteellinen. Avaimen kärjen pituus tosin on niin suuri, että sille matkalle mahtuisi pidemmänkin avainpesän tarvittavat leikkaukset, eli järjestelmän kokoa voisi kasvattaa. Tämä tosin on spekulointia ja tarkoittaisi myös sitä, että tiettyihin lukkoihin se ei toimisi kokorajoitusten takia.

Tässä eräs profiili Protec avaimesta ja kaikki seitsemän erilaista leikkausta. Kuten huomata saattaa, ovat leikkaukset hieman erilaiset muihin verrattuna ja se johtuu juurikin tuosta kahdelle kehälle leikkaamisesta.


Näitä yllä mainittuja avaimia kun tutkii, tulee väistämättä mieleen, että minkälainen on seuraava mekaaninen avain ja lukko, joka Abloylta putkahtaa. Elektromekaniikan puolelta ei todennäköisesti uutta mekaniikkaa nähdä, sillä niihin mieluusti yhdistetään vanhaa ja kestävää, mutta olisi kiva tuulahdus nähdä avointa koodia ja julkisuuteen avoin elektroninen lukitusjärjestelmä. Tällöin sitä voisi kuka tahansa tutkia ja havaita virheen ja raportoida löydöksestä ja myöskin tutkia, että järjestelmä varmasti on turvallinen. Hyvänä esimerkkinä avoimesta turvallisuudesta on CryptoPhone, jonka lähdekoodi on ladattavissa yhtiön sivuilta.

Muokkaus: Lisäsin eri avainkombinaatioista maininnan, kiitokset Jupulle ehdotuksesta. Avainkombinaatioiden laskennassa en ottanut huomioon sitä, että lukossa pitää aina olla yksi nollahaitta vähintään, jotta lukko edes toimisi. Tämä siksi, että kyseisen haitan paikka voi olla mikä tahansa kymmenestä (vaikkakin eräissä malleissa sen paikka on määritelty) tai lukossa voi olla 11 haittaa, joista yksi on aina nollana eikä sitä huomioida avainkoodissa.

Lisäys: Protec avaimen kulmalukemat.

16 kommenttia:

misterjukka kirjoitti...

jospa puhuisit plokissasi jostain muusta sillä näyttää kyllä vahvasti siltä ettei juuri ketään kiinnosta jupinat lukoista ja niiden tiirikoinnista, kun kaikki tervejärkiset tajuaa että muun kuin oman lukon tiirikointi on kyllä rikoslain alaista toimintaa, ja mitäpä ketään kiinnostaisikaan oman lukon tiirikointi kun jokaisella yleensä on avaimet omiin lukkoihinsa, ja jos joskus avaimet sattuvatkin hukkumaan niin ei siinä sinua paikalle tilata saati sitten lukkoseppää, vaan silloin turvaudutaan niinsanottuun kulmahiomakoneeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä näitä jupinoita aina joskus tulee lounastauolla vilkaistua. Kannattaa varmaan suunnata sinne kulmahiomakoneplokiin jos vaikka sieltä löytyisi jotain oikeasti kiinnostavaa?

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

misterjukka, valitettavasti blogin aiheena on lukitus- ja turvallisuustekniikka, mukaan lukien tiirikointi, joten jos ei tekstit miellytä, ei ole pakko lukea.

Muun kuin oman lukon luvaton tiirikointi on Rikoslain alaista toimintaa, mutta miksi sitä muiden lukkoja tiirikoida tai tuhota, kun voi hankkia omia sitä varten ja välttyä hankaluuksilta.

Monet pitävät lukkojen tiirikointia ja niiden tutkimista mukavana ajanvietteenä ja pulmapelinä ja kilpailujakin aiheesta järjestetään. Logiikallasi voisi ihmetellä, että miksi se ajokortti ketään kiinnostaa, kun julkisillakin pääsee ja jos ei, niin taksikin on keksitty.

Yllättävän usein se lukkoseppä joudutaan paikalle kutsumaan, kun auto on lukossa, asunto on lukossa tai jotakin tarvitsee korjata.

En ole missään välissä pyytänyt tai edes olettanut, että minua kutsutaan paikalle korjaamaan tai avaamaan jotakin, enkä edes oleta niin. Monet tosin ovat kysyneet neuvoja ja olen niitä antanut, usein ilman mitään veloitusta ja usein neuvo on päättynyt sanoihin "..joten paras on kutsua lukkoseppä paikalle".

Ymmärrettävästi kaikkia ei kiinnosta tai voisi vähempää kiinnostaa aihealue, mutta sähköpostien määrästä ja 50-100 kävijää vuorokaudessa kertoo kiinnostuksesta riittävästi itselleni vähintään.

Kiitokset anonyymille kiinnostuksesta ja etenkin kommentista, meinasi olla kahvit näppäimistöllä :D

Kiitokset myös niille, jotka siellä taustalla lukevat ja seurailevat, lisää artikkeleita luvassa kuten aina :)

Toivon jälleen artikkeliehdotuksia tai ideoita, jotta olisi asioita hieman reservissä jatkoa ajatellen. Tällä hetkellä ideoita on reilut kymmenen ja muutamia ehdotuksia onkin tullut sähköpostilla sekä IRC kanavalla #tiirikointi (IRCnet) että forumilla http://www.tiirikoini.net.

Etenkin mikäli on mahdollista sponsoroida jotakin artikkeli-ideaa tai lainata, lahjoittaa, vaihtaa tai tukea jotakin tulevaa artikkelia, olen mieluusti kuulolla. Vaihtokaupoilla olenkin saanut jo pari hyvää lukkoa, joista joskus tässä julkaisen artikkelin ja muutaman lahjoituksen olen saanut Australian ja Kanadan suunnilta, kiitokset näistä :)

Aiheideat ja artikkeliehdotukset voi lähettää sähköpostiini osoitteeseen einstein@mbnet.fi ja mikäli kokee/näkee tarvetta, löytyy blogini etusivulta oikeasta kulmasta PGP-avaimeni, jonka avulla voi viestinnän minulle päin salata ja muistahan liittää mukaan oman avaimesi, kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Mainio blogi.
Turha näistä nurisijoista on välittää. Mikäli ei aihealue kiinnosta, niin painukoot sitten sinne puutarhanhoitoblogeihinsa.
Keep up the good work!

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Löysin blogiisi Aasiakas-blogin kommenttien kautta.

Todella tärkeää mielestäni, että kaltaisiasi lukkoharrastajia on olemassa: lukkojen avoin räplääminen ja murtokikkojen kehittäminen ja julkaiseminen on ainoa (?) tapa kannustaa lukkovalmistajia kehittämään varmempia lukkoja.

Kyse on siis tavallisia rehellisiä kansalaisia palvelevasta toiminnasta.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Hei

Olet siinä mielessä oikeassa, että ongelmat nousevat hyvin esille juurikin harrastajien toimesta.

Tärkeintä mielestäni tosin on, että mikäli ongelma löytyy, siitä olisi syytä ensin keskustella valmistajan kanssa ja antaa heille aikaa reagoida. Etenkin jos vika on huomattava, olisi syytä pantata tietoa julkisuudesta kunnes korjaus on tehty tai on kulunut pitkän aikaa eikä valmistaja reagoi, mutta silloinkin on syytä miettiä mitä kertoo.

Ainahan voi muita varoittaa, että "siinä-ja-siinä lukossa on vakava ongelma, joka mahdollistaa avaamisen ilman avainta", mutta jättää tarkemman tiedon kertomatta. Ne ketkä sen tietoon haluavat kyllä keksivät asian itsekin lukkoa tutkimalla.

Hyvänä esimerkkinä toimii tuo ABUS Plus ongelman löytäminen, jossa valmistaja sai puoli vuotta aikaa ennen kuin julkistin löydökseni. Siinä ajassa ABUS ehti korjata ongelman.

Varoittava esimerkki siitä kuinka ei tule toimia on Uhlman&Zacherin RFID-lukot, joiden tapauksessa joku ei kertonut heille ongelmasta vaan teki ainoastaan YouTube videon perjantaina nettiin. Maanantaina vasta valmistaja asiasta kuuli ja asiakaspalvelun puhelin tukossa kärttyisiä asiakkaita.

Saivat he tuon ongelman korjattua, mutta yli puolen miljoonan vahingot vain sen takia, ettei joku viitsinyt kertoa valmistajalle.

Itse aina painotan, että vastuullisuutta niiden ongelmien käsittelyyn, niin kaikki toimii kuten pitää :)

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Totta joka sana... tilanne jossa valmistaja kuulee asiasta viimeisenä, ei tosiaan palvele kuluttajan etua :-).

Kartturi kirjoitti...

Kiitos,

hieno blogi, joku oikeasti
asialleen omistautunut ihminen kirjoittaa asiaa!

Yksi kysymys: tiedätkö mitä metallia nuo vanhat Abloy "Classic"-avaimet ovat?
Ovatko nekin uushopeaa?
(Aikaisemmin luulin niitä
jonkinlaiseksi messingiksi, mutta totta puhuen, eivät nuo nyt ihan messingin värisiä ole).

Lähinnä olen kiinnostunut niiden sulamispisteestä, jos niistä vaikka valaisi jotain uutta.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Hei Kartturi

Kiitokset palautteesta, se on aina tervetullutta :)

Kyllä ne ovat uushopeaa, eli melkein kuin messinkiä mutta lujempaa. Sulamispiste riippuu seossuhteista, mutta yksi seos ainakin sulaa jossain 1100 Celsiuksen pintaan.

Anonyymi kirjoitti...

moi
nuo avainten muoviperät tehtiin ainakin vuosi tai kaksi takaperin ruiskuvaluna ainakin exec:n osalta. muista en osaa sanoa, mutta luulen että samalla tekniikalla nekin tehdään.

Anonyymi kirjoitti...

Abloy Classic avaimet valmistetaan kyllä kylmätaonnalla, ja tuo artikkelissa mainittu "aihion aihio" on ensimäinen vaihe sen jälkeen kun puristinkone sen nauhasta leikkaa. Jos en ihan väärin muista, niin noita ei kylläkään ole irrallisena kuin mittaustarkoituksessa, sillä julman kokoinen puristinkone imee sisäänsä uushopeanauhaa ja 8-9 erilaisen taontavaiheen jälkeen suoltaa ulos valmiita aihioita.

Classicin jyrsinnöistä taas sen verran, että niitä oikeasti on 11 kappaletta, sillä on olemassa myös avaimia, joiden ensimäinen jyrsintä on kärjessä. Äärimmäisen harvinaisia ovat kylläkin.

Disklockin erilaiset leikkaukset johtuvat siitä, että avainpesä toimii avainta kumpaankin suuntaan kierrettäessä. Mallihan on alunperin tarkoitettu ainoastaan vientikäyttöön, maahan jossa ihmiset eivät tajua mihin suuntaan avainta pitää kiertää - Yhdysvaltoihin. Toimii hienosti myös vaikka auton oven lukkona. =)

Uushopean kierrätys valukäyttöön on lähes mahdotonta. Nimittäin ainakin Abloyn käyttämän seoksen kaikki ainesosat eivät sula vielä siinä lämpötilassa, missä toiset ainesosat jo palavat.

kake kirjoitti...

Minulla on Classic-avain jossa on tuo kärjessä oleva 11. jyrsintä, ja lukkokin jossa sitä tarvitaan. Mutta tuolla jyrsinnällä ei ole mitään tekemistä lukituksen kanssa, vaan se käy vääntimeen jolla lukon salpa voidaan lukita sisään ja käyttää pelkästään rullasalpaa. Jyrsinnällä on kai saatu aikaan se ettei ihan millä tahansa avaimella voi lukita salpaa. Pesä ja runko ovat vuodelta 1967.

huxleypig kirjoitti...

This is nonsense. It is all in foreign. How can I be expected to learn about Abloy if it is not in English. BOOO, NOT COOL :-)

Joking aside, I love going through these old blog posts Jaakko. Good stuff.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos todella mielenkiintoisesta ja valaisevasta tekstistä!

PS. Käyköhän misterjukka kommentoimassa kaikilla internetin sivustoilla, jotka eivät häntä kiinnosta :D

Arsi kirjoitti...

Tuossa 2009 marraskuussa joku kommentoi, että uushopean kierrätys olisi miltei mahdotonta, koska eri metallit sulavat eri lämpötiloissa. Tuostahan voisi tehdä kehäpäätelmän että uushopeaseoksen valmistus alun perinkin olisi ollut mahdotonta! - Tosiasiassa valuseoksen kierrätys on usein jopa helpompaa kuin alkuperäisen seoksen valmistus. Seoksen sulamispiste kun on valmiiksi alhaisempi kuin yksittäisten seosmetallien, joten ylilämpötila (jossa esim. sinkki höyrystyy) on helpompi välttää. Toki kaikki tämä vaatii omanlaisensa ammattitaidon. Varsinkin sinkkiä on lisättävä jotta sitä on oikea osuus jäljellä sulaprosessin jälkeenkin. Outokumpukin valmisti ennen vanhaan uushopeaa, ja käytti siinä luonnollisesti niin paljon kierrätysmetallia kuin suinkin mahdollista.

Sari kirjoitti...

Mielenkiintoista miten tuollaisia avaimia valmistetaan ruiskuvalumuottien avulla. En olekaan koskaan tullut pohtineeksi Abloy lukon valmistusprosessia. Meillä taitaa olla kotona juuri tuollaiset Exec mallisen avaimet, tai ainakin samantyyppiset.