Tue blogiani lahjoittamalla!

2.10.07

Paljaat lukkorungot riski ilman suojausta

Tässä hieman yli viikko takaperin huomasin, että meidän kerrostalomme varastokäytävälle johtava takaovi ei ole huullettu eikä porrastettu, joten pääsy lukon teljelle on olemassa. Eihän tässä tapauksessa riskiä ollut teljen suhteen suoranaisesti, sillä kyseessä oli Abloyn 4190 lukkorunko, joka on siis takalukkiutuva, eli vaatii avaimen auetakseen ulkopuolelta eikä leffojen luottokorttitemppu toimi.

Mutta tapauksessa oli yksi pieni ongelma: Karmin ja oven väliin jäi sen verran tilaa, kuin viereinen kuva osoittaa ja kyseisestä raosta olisi ollut mahdollista jollakin tikulla tai muulla vastaavalla tökätä tuo toimintatilan valitsinpainike (ympyröity) alas. Tämän jälkeen olisi pitänyt vain odotella, että joku kulkee ovesta ja ovi ei olisi mennyt takalukkoon ja sen olisi saanut kahvasta auki. Näin olisi päässyt muuten täysin lukitulle varastokäytävälle, josta pääsee ilman avainta porraskäytävään, joka myös olisi normaalisti lukittuna.

Ilmoitin tästä pienestä ja suht huomaamattomasta asiasta kiinteistöä hoitavalle taholle ja eilen oveen oli asennettu murtosuojarauta, kuten kuvasta näkyy. Tämä estää pääsyn lukon toimintatilan valitsinpainikkeelle ja teljelle, joten nyt siitä ei pääse huomaamatta sisään. Katsellen Googlesta hakutuloksia sanalle "murtosuojarauta" ja kauppojen hintoja, näyttäisi tämä lysti maksaneen jotakin viiden ja kahdenkymmenen euron välimaastosta ja neljä puuruuvia ja kiinteistöä huoltavalta hetken aikaa porakoneen kanssa.

Joissakin lukkorunkomalleissa tuon toimintatilan valitsimen saa lukittua tiettyyn asentoon pienen ruuvin avulla ja tämä on käytännöllinen ratkaisu silloin, kun oven on tarkoitus takalukkiutua joka kerta sulkeutuessaan.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onkos tuosta 4190 rungosta erilaisia versioita liikkeellä kun oman huoneeni ovessa olevasta yksilöstä ei tuota valintanuppia pysty siirtämään lukon ollessa takalukkiutuneena.

Anonyymi kirjoitti...

Sen olen haviannut minäkin ettei noissa takalukkiutuvissa lukoissa nappia pysty siirtämään silloin kun lukko on kunnolla lukittuna.

Mikäli lukko ei ole takalukkiutuva, niin silloin suojaksi tarkoitettu rauta ei velttämättä estä oven avaamista sopivan muotoisella työkalulla, mikäli raudan ja karmin välissä on hieman väljää.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Kävinpä nyt päiväsaikaan tuolla vielä uudelleen tarkistamassa asian ja kyllä se on niin kuin anonyymi ja Juce asian ilmaisi: Sitä nappia ei saa alas asti jos lukko on takalukitussa tilassa. Itseäni taisi hämätä se, että nappi liikkuu kyllä takalukitussa tilassakin, mutta ei täysin alas asti.

Ja näemmä tuosta 4190 rungosta on olemassa variaatioita, sillä varastokäytävän sisäovissa on 4190 rungot ja niissä ei koko nappulaa ole, näkyy vain niiden kohdalla pieni kuusiokoloruuvi, eli runko on erilainen.

Täytyisi vissiin purkaa tuollainen joskus osiin, jos jostain käteen sattuu.

Kiitokset tästä tarkennuksesta ja pahoitteluni virheellisestä tiedosta.

Ja Juce, oikeassa olet tuon väljyyden suhteen, mutta vaatii vain niin paljon väliä, että teljen loivapinta näkyy.

Anonyymi kirjoitti...

kuusiokolo malli 4190t ja on myös olemassa malli ilman valintakytkintä eli menee aina takalukko asentoon..

suosittelen abloy.fi tuotevalintaopasta jottei tarvitse arpoa..

Anonyymi kirjoitti...

Pisti silmään tämä murtosuojaraudan kehuminen - asialla on nimittäin toinenkin puoli: koska 4190, LC100, LC204 ja monet muut hyväksytyt lukkorungot ovat takalukittuvia, ei murtosuojarautaa tarvita estämään ulkopuolelta manipuloimalla tapahtuvaa avaamista, sillä vaikka telki näkyisikin, ei ovea saa auki rikkomatta telkeä. Sen sijaan murtosuojarauta voi toimia jopa lukon murtamista edistävästi, koska se luo vääntöpinnan sorkkaraudalle tai isolle ruuvimeisselille. Asunnon tai yritysten ovissa on varmuuslukko edelleen paras ratkaisu.