Tue blogiani lahjoittamalla!

19.2.08

Lukko- ja tiirikointisivustot, meillä ja muualla

Tarkoituksena olisi hieman tutustua eri sivustoihin, niiden tarjontaan ja laatuun sekä tarjota lukijalle pieni katsaus siitä, mitä ylipäätään on tarjolla. Aion käydä läpi niin nettikauppoja kuin harrastajien kotisivuja, sekä siinä sivussa tarjota oman mielipiteeni sivustosta ja sen tarjoamasta tiedosta. Lista ei ole millään tapaa kattava, mutta tarjoaa hyvät lähtökohdat omatoimiseen etsintään ja tutkiskeluun.

Tämän artikkelin idea tuli nimimerkiltä Jupu, joten kiitokset hänelle. Mikäli itselläsi on toiveita, niin ei muuta kuin sähköpostia osoitteeseen einstein@mbnet.fi tai vaihtoehtoisesti kommenttina johonkin artikkeliin.

Kaikilta sivuilta on otettu etusivusta kuvakaappaus sellaisenaan kuin se minulla näkyy Firefox selaimella Adblock Plus palikalla varustettuna ja se esitetään tällä sivulla relevantissa kohdassa tekstiä. Tarkoituksena on antaa lukijoille yleiskuva sivuston etusivusta ilman varsinaiselle sivulle aiheutuvaa kuormitusta. Tai kuten sen Tekijänoikeuslaki, 22§ ilmoittaa:
Julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa.

Kotimaiset sivustot

Tiirikointi.net on tiettävästi ensimmäinen ja ainoa laatuaan, eli suomalainen tiirikoinnin harrastajille suunnattu keskustelualue, jonka tarkoituksena on toimia yhteisenä kokoontumispaikkana sekä tiedonlähteenä. Forumi on tämän kirjoitushetkellä edelleen lapsenkengissään (120 rekisteröityä jäsentä) ja kaipaa sisältöä, mutta on tullut jäädäkseen.

Uranus-Tuonti Oy on Lapualla majaa pitävä yritys, joka maahantuo pääasiassa erilaisia koneita, mutta myy myös tiirikkasettejä, irtotiirikoita, avainleikkureita ja kirjoja sekä videoita. Sivusto itsessään näyttää pahasti ala-asteen harjoittelutyöltä animoituine GIF-kuvineen, mutta sivusto on yksinkertainen ja toimii. Tuotteiden hinnat ovat suhteellisen korkeat, esimerkiksi väännin maksaa 5.50 EUR, kun samaan hintaan ostaisi pyyhkijänsulat ja taittelisi niistä 10-20 vastaavaa. Myöskin tiirikkasettien hinta on pöyristyttävä, sillä itse ulkomaiselta toimittajalta tilaamalla säästää kuluissa merkittävästi.

SABE (Suomen Ase, Budo ja Erä Oy) myy nettikaupassaan airsoft-aseiden lisäksi kahta tiirikkasettiä, joista pienemmän setin mukana tulee "Easy Pickings" lehdykkä. Pienemmällä setillä hintaa 45 EUR, isommalla 85 EUR. Vertailun vuoksi mainittakoon, että tuon saman pienen setin saa ulkomailta noin 22 euron hinnalla.


Kotimaiset kaupat

Lukkokauppa.com on lukitustuotteiden ja painikkeiden vähittäismyyntiliike, josta saa suht huokeasti erinäisiä tuotteita, lukituksessa käytännössä Boda ja Abloy tuotteita. Hinnat ovat kohtuulliset ja mikäli ei kotipaikalla ole lukkoliikettä tai rautakauppaa, josta näitä saisi, on tällainen nettikauppa hyvin toimiva ratkaisu. Maksutapoja löytyy ennakkomaksu, sekä Nordean että Osuuspankin verkkomaksu. (Päivitetty 21.04.2008)

Lukkokeskus Hietikko Oy on myös netissä toimiva erikoiskauppa, jonka toimialaan kuuluu lukot, postilaatikot, vetimet, painikkeet ja murtosuojaustarvikkeet. Hintaerot edelliseen kauppaan verrattuna ovat pieniä tai niitä ei ole ollenkaan. Liikkeen toimitusehdot eivät ole ollenkaan selkeät ja ovat selvästi puutteelliset tai vähintäänkin ala-arvoisesti referoidut. Liikkeellä on olemassa myös kiinteät liiketilat.


Ulkomaiset sivustot

LockPicking101.com on ehdottamasti suurin ja kattavin forumi tiirikoinnista. Forumin ilmoitettu jäsenmäärä on 50 tuhatta, mutta aktiivisia jäseniä lienee vain pari sataa. Forumi on saanut monilta sanomista epäreiluna sen takia, että siellä vaaditaan tiettyä tasoa kirjoitusten, aktiivisuuden, käytösen ja etiikan/moraalin suhteen, jotta voi keskustella kassakaapeista, autoista sekä elektronisista järjestelmistä. Muuten forumi on vapaa ja maalaisjärkeä käytetään.

blackbag on Barry Welsin pitämä blogi, joka käsittelee lähes kaikkea turvallisuuteen liittyvää. Barry on eräs tunnetuimmista henkilöistä tiirikoinnin saralla ja onkin ollut kärkisijoilla monena vuonna kilpailuissa. Blogista löytyy todella usein kattavia videoita ja demoja erilaisista aiheista, viimeisimpänä Hollannin uuden RFID maksukortin ongelmat.

Locks and Security on Julio Caluorin kirjoittama blogi, joka käsittelee pääosin erilaisten lukkojen halkileikkausmalleja ja lukkojen sisuskaluja ja toimintaa. Hänellä on mahtavia kuvia monista osista, mutta blogia ei ole päivitetty kuukausiin. Tarkistamisen arvoinen silti sisällöltään.

Locksport.com on Locksport Internationalin kotisivusto ja on Yhdysvalloissa perustettu yhdistys, jolla on laaja jäsenkunta ja monia jaostoja eri paikoissa. Yhdistyksen johdossa on henkilöitä, joista osa on myöskin LockPicking101.comin moderaattoreina tai administraattoreina.

Eric Schmiedlin kotisivuilta voi löytää kattavan kokoelman suuria kuvia lukoista, jotka hän itse on ottanut. Eric harrastaa valokuvausta ja käytetty laitteisto on hieman kalliimpaa kuin lähimmässä kaupassa ja se yhdessä ammattitaidon kanssa kyllä näkyy. Eric oli Hollannissakin paikalla Dutch Openissa ja kuvasi sielläkin muutamia lukkoja. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen kuvakokoelma.

Jonathan Kingin kotisivulla on hienoja kuvia erinäisistä lukoista ja tiirikoista, sekä selostuksia siitä. Henkilö itse on viime aikoina kehittänyt aggressiivisesti tulkkia Medecon M3 lukolle ja onkin onnistunut siinä erittäin hyvin. Mainittakoon, että hänen kotisivunsa sijaitsevat hänen omalla palvelimella, joten ne latautuvat suht hitaasti.

TOOOL (The Open Organisation Of Lockpickers) on hollantilainen tiirikointiharrastajien ryhmä, jonka sivuilta löytää kilpailutietoja, turvallisuusongelmista tietoja sekä Han Feyn suht kattavat Abloy-artikkelit. Sivuilta voi myös löytää HOPE-konferenssin videoita, ovat oikein mielenkiintoista katsottavaa.

N2oah's Lock Collection on LP101.com käyttäjän n2oah:n ylläpitämä sivusto, jossa on esitelty hyvin runsain kuvin hänen korkean turvallisuuden lukkojaan. Oikein kiva tietolähde ja sivuilta voi myös löytää entisen Kassakaappi Oy:n (nykyinen Kaso) vipuhaittalukon.


Ulkomaiset kaupat

Bay Area Locks myy lukkoja, jotka eivät ole alttiita lyöntiavaimille, pääasiassa Abloy Protec, Medeco BiAxial ja BiLock lukkoja ja niille avaimia. Yhdysvalloissa toimiva firma, toimittaa tapauskohtaisesti myös ulkomaille. Täältä ainakin saa Abloy Protec lukkoja, toisin kuin Suomesta ja yleensä halvemmalla. Tämä itseäni ihmetyttää; toistaiseksi tiirikoimaton lukkomekanismi eikä sitä kuulemma ns. varastosarjana myydä täällä.

Wendt myy pääasiassa lukkosepille suunnattuja työkaluja, jotka ovat laadukkaita, mutta kalliita. Itse en ole tilannut heiltä, mutta muutama muu on sanonut, että tilaaminen toimii ihan hyvin.

Multipick-Service on saksalainen yritys, joka myy pääasiassa ammattilaisille tarkoitettuja työkaluja, laitteita ja koneita. Hinnatkin yleensä ovat sen mukaisia, mutta laatu on todella hyvää. Itse en ole tilannut, mutta en ole huonoakaan kuullut muuta kuin hinnan. Luotettava kauppa.

Lockpickshop.com on varmastikin tunnetuimpia toimittajia ja he myyvätkin käytännössä kenelle tahansa. Yritys toimiii Yhdysvalloissa, mutta postituskulut ovat suht matalat ja maksu onnistuu tilisiirtona, PayPalia käyttäen tai luottokortilla. Suht matalat hinnat jo valmiiksi, mutta niistä saa kymmenen prosentin alennuksen koodilla "LP101". Luotettava kauppa, vaikka joskus tilauksen eteneminen saattaakin viivästyä.

Lockpicks.com on myös tunnetuimpien joukossa ja myy myöskin melkein kenelle tahansa ja suht halvalla. Toimituksissa ei pitäisi olla ongelmia ja muutenkin kauppa on luotettava. Itse olen täältä tilannut ja kaupan hyvänä puolena mainittakoon maksutuki VISA Electron kortille.

Lockpicks.se on naapurimaassamme Ruotsissa operoiva yritys, joka myy suht halvalla aloittelijaystävällisiä settejä. Toimituksista Suomeen en tiedä, kun en ruotsin kieltä osaa ihan näin paljoa.

J&L Self Defense Product on Yhdysvalloissa operoiva yritys, jonka päätoimialaa on itsepuolustus- ja turvallisuustuotteet. He myyvät myös tiirikkasettejä, mutta ulkomailta tehtävät tilaukst käsitellään tapauskohtaisesti, eli ensin on paras olla yhteydessä heihin. Joissakin tietyissä tilanteissa he saattavat kysyä syntymätodistusta tai ajokorttia iän varmistamiseksi, mutta muuten vain "vannot ja vakuutat olevasi lukkoseppä".

UK Bump Keys aloitti toiminta Englannissa myymällä lyöntiavaimia ja saavutti hieman kyseenalaista huomiota, mutta on nykyään luotettava tavarantoimittaja joka myy monia erilaisia työkaluja. He kuuntelevat asiakkailta myös ehdotuksia tuotteistoon, joten jos jotakin ei löydy, ota yhteyttä myyjään ja kysy. UK Bump Keys pitää YouTube palvelussa myöskin tiliä, josta pääsee näkemään kuinka heidän myymiä tuotteita käytetään.

2.2.08

Abloy PL362 lukon purkaminen



Tietääkseni Abloyn järein riippulukko, malli PL362, on helppo purettava. Ainut tarvittava työkalu avaimen lisäksi on 2.5mm:n kuusioavain ja mikäli haluaa itse avainpesän myös irti, tarvitsee pitkäkärkiset lukkorengaspihdit. Itseltäni löytyvät pihdinpäät eivät olleet tarpeeksi pitkät, joten itse pesää en saanut ulos. Käyttämäni termit eivät ole mitenkään virallisia ja voin kuvitella kuinka Abloy valtuutetut lukkosepät siellä taustalla hihittää, mutta yritin keksiä osille kuvaavat ja järkevät nimet. Tämä on ensimmäinen artikkeli lukkojen purkamisesta ja jatkoa tulee Abloy PL330 lukon ja muutamien ulkomaalaisten lukkojen osalta jatkossa.


Ensin lukko pitää avata, jotta pidätinruuvin käytävä avautuu. Sangan lyhyempi pää nimittäin tukkii tuon kyljessä olevan reiän, jonka takaa pidätinruuvi löytyy. Eli kuten kuvista näkyy, avain sisään, myötäpäivään kääntäen 180 astetta, nostaa sangan ulos ja kääntää lukon kyljelleen, jotta reikä on itseä kohti.


Kun reikään kurkistaa, voi pohjalla nähdä kuusiokoloruuvin pään. Sangan kolosta näkyy tuo sama ruuvikanava. Ruuvi estää tuon lukon keskellä näkyvän tulpan auki ruuvaamisen estämällä sen pyörimisen. Työkaluksi siis käy 2.5mm:n kuusioavain, jossa on tarpeeksi pitkä varsi, jotta se ylttyy ruuville asti. Ruuvi saattaa olla hyvinkin tiukassa alkuun, mutta on kevyt ruuvata. Kuten näkyy, ruuvi on suht pitkä ja kartiopäinen. Mikäli tarvitset uuden, kyseessä on M5x25-A2 teräväkärkinen kuusiokolo pidätinruuvi. Eli M5 kierteet, 25mm pitkä ja ruostumatonta terästä. Jos tämä lukko ei olisi tarkoitettu purettavaksi, olisi kuusioruuvin kantaan lyöty 2.778mm halkaisijaltaan oleva teräskuula estämään avaus.


Itse tulppa lähtee pidätinruuvin poistamisen jälkeen ihan ruuvaamalla auki. Hyvä apu alkuun on käyttää avaimen selkämystä, se on nimittäin melkein oikein kokoinen ja muotoinen tuohon uraan. Kuvassa näkyy tulpan läpi menevä reikä, jossa tuo pidätinruuvi siis sijaitsee normaalisti.


Kun tulppa on poistettu, löytyy lukon sisältä seuravaaksi kuulakartio. Se tulee ylös napauttamalla lukkoa kättä vasten ja yleensä samalla myös tipahtaa kaksi isoa teräskuulaa perässä. Tuossa toisessa kuvassa ylempi kuula on tipahtanut paikoiltaan kuulakartion poistamisen jälkeen. Itse kuulakartion huipulla näkyy sorvauksen jäljiltä oleva pieni reikä, sekä pohjassa neliskanttinen ura, johon avainpesän vastaava kappale ottaa kiinni. Kuulakartion kyljessä on iso reikä tuota sangan lyhyemmällä puolella sijaitsevaa teräskuulaa varten, kun taas toisella puolella on melkein koko puoli kavennettu. Tämä kavennus päästää kuulan liikkumaan vain sen verran, että sanka pääsee liikkumaan, mutta jättää kuulan sen verran ulos, että sanka ei irtoa lukosta.


Tässä näkyy kuvasarja sangasta, kahdesta lukituskuulasta sekä kuulakartiosta. Ensimmäisessä kuvassa lukko on lukossa, jolloin kuulakartio pitää kuulat ulospäin painautuneena sangan koloihin. Toisessa kuvassa lukkoa lähdetään avaamaan ja kolmannessa kuulakartio on liikkunut ääriasentoonsa. Tässä vaiheessa lukko on auki ja sanka voidaan nostaa ylös. Tällöin sangan puoliympyrän malliset kolot työntävät kuulat sisemmäksi kuulakartiota kohti. Vasemman puoleinen kuula ei pääse liikkumaan kuin hieman ja jää pitämään sankaa kiinni lukossa. Siksi sangan tältä puolelta on sankaa ohennettu hieman tuosta kolosta juureen asti ja tehty ympäri pieni ura sangan jalan juureen.

Tämä koko mekanismi myöskin aiheuttaa sen, ettei avainta voi poistaa ennen kuin lukko on lukittu, koska kuulakartio ei pääse pyörähtämään siihen kiinni painautuneiden kuulien takia. Kun sanka on laitettu kiinni ja avainpesää käännetään, kuulakartio pääsee myöskin kääntymään ja työntää kuulat ulospäin sangan koloihin ja näin lukiten sangan paikoilleen.


Tähän loppui omalta osalta purkaminen, sillä en löytänyt itseltäni tarpeeksi pitkillä kärjillä olevia pihtejä, jotta olin tuon lukitusrenkaan saanut auki. Sen takaa tulisi ohut metallirenkula ja koko avainpesä hieman käteen kopauttamalla. Jos näin tekee, niin suosittelen painamaan tuolta ulkopuolelta päällimmäistä kiekkoa, jotta sekin lähtee mukaan, sillä lukossa oleva öljy tai rasva saattaa "liimata" usein sen päällimmäisen kiekon lukkorunkoon kiinni. Keskimmäisessä kuvassa näkyy sangan pitkän jalan puolelta reikä, joka on syntynyt valmistuksessa, kun teräskuulien käytävä on porattu. Tämä on sen jälkeen tulpattu pienellä kiekolla ja kyseisen kiekon reunat ovat jääneet kromauksen alle piiloon. Messinkilukoissa tämän reunan usein saattaa nähdä. Viimeisessä kuvassa näkyy pidätinruuvin reikä sisäpuolen suunnalta katsottuna.