Tue blogiani lahjoittamalla!

2.10.07

Paljaat lukkorungot riski ilman suojausta

Tässä hieman yli viikko takaperin huomasin, että meidän kerrostalomme varastokäytävälle johtava takaovi ei ole huullettu eikä porrastettu, joten pääsy lukon teljelle on olemassa. Eihän tässä tapauksessa riskiä ollut teljen suhteen suoranaisesti, sillä kyseessä oli Abloyn 4190 lukkorunko, joka on siis takalukkiutuva, eli vaatii avaimen auetakseen ulkopuolelta eikä leffojen luottokorttitemppu toimi.

Mutta tapauksessa oli yksi pieni ongelma: Karmin ja oven väliin jäi sen verran tilaa, kuin viereinen kuva osoittaa ja kyseisestä raosta olisi ollut mahdollista jollakin tikulla tai muulla vastaavalla tökätä tuo toimintatilan valitsinpainike (ympyröity) alas. Tämän jälkeen olisi pitänyt vain odotella, että joku kulkee ovesta ja ovi ei olisi mennyt takalukkoon ja sen olisi saanut kahvasta auki. Näin olisi päässyt muuten täysin lukitulle varastokäytävälle, josta pääsee ilman avainta porraskäytävään, joka myös olisi normaalisti lukittuna.

Ilmoitin tästä pienestä ja suht huomaamattomasta asiasta kiinteistöä hoitavalle taholle ja eilen oveen oli asennettu murtosuojarauta, kuten kuvasta näkyy. Tämä estää pääsyn lukon toimintatilan valitsinpainikkeelle ja teljelle, joten nyt siitä ei pääse huomaamatta sisään. Katsellen Googlesta hakutuloksia sanalle "murtosuojarauta" ja kauppojen hintoja, näyttäisi tämä lysti maksaneen jotakin viiden ja kahdenkymmenen euron välimaastosta ja neljä puuruuvia ja kiinteistöä huoltavalta hetken aikaa porakoneen kanssa.

Joissakin lukkorunkomalleissa tuon toimintatilan valitsimen saa lukittua tiettyyn asentoon pienen ruuvin avulla ja tämä on käytännöllinen ratkaisu silloin, kun oven on tarkoitus takalukkiutua joka kerta sulkeutuessaan.