Tue blogiani lahjoittamalla!

24.9.07

Dutch Open 2007 - tiirikoinnin maailmanmestaruuskisat

Tänään tapahtui sen verran uskomatonta, että täytyy kirjoittaa tänne :)

Kuten aikaisemman artikkelin kommentissa totesin, löysin ennestään tuntemattoman vian erään ison lukkovalmistajan tuotteesta ja tein asiasta ns. "proof of concept" artikkelin ja raportoin asiasta valmistajaa. Valmistajalta tuli ensimmäisenä palautteena, ettei selitetty asia ole mahdollista ja samalla kehaistiin tuotteita turvalliseksi. Lähetin uuden palautteen, jossa pistin mukana kirjoittamani artikkelin kuvineen kaikkineen ja myöhemmin tuli vastaus, että he tutkivat asiaa. Toivottavasti tieto siis päätyi jollekin insinöörille tai tuotekehityksestä vastaavalle.

TOOOL US:n perustajajäsen Schuyler Towne otti minuun yhteyttä Lockpicking101.com forumin kautta yksityisviestillä ja kysyi, josko hän voisi lähettää artikkelini Barry Welsin ja Han Feyn luettavaksi. Kyseiset kaksi ovat lukko- ja tiirikointialan kaksi näkyvintä ja hyvin arvostettua henkilöä, joilla molemmilla on kontakteja lukkovalmistajiin. Schuyler sai minulta vihreää valoa ja langat lauloi sähköpostia. Odotettavissa oli pieni viive vastaukseen, sillä Barry ja Han olivat valmistautumassa ALOA:n tapaamiseen Yhdysvalloissa. Kuitenkin jonkun ajan kuluttua Schuyler lähetti sähköpostia minulle ja välitti Barryn ja Han lyhyet, mutta ytimekkäät kommentit. Barry kommentoi, kuinka nerokas ja todella yksinkertainen keksimäni ohitusmenetelmä oli ja Han totesi, että pienellä kokeilulla menetelmästä tulisi helposti toteutettava.

Pikakelausta tähän maanantaiaamuun, kun avasin sähköpostini. Roskapostikansioon oli päätynyt sähköpostiviesti, jonka lähettäjänä Barry Wels. Roskapostissa englannin kielisen sisältönsä vuoksi, kuinkas muutenkaan. Viestissä Barry vain kysyi, että olenko se Jaakko Fagerlund, joka keksi siihen-ja-siihen lukkoon sen ohitusmenetelmän ja kertoi, että jos olen, niin hänellä olisi kysymys.

Tässä vaiheessa olin hieman otettu ja vastasin hänelle, että kyllä minä olen sama henkilö ja annoin samalla sellaisen vihjeen, että hän pystyi varmistumaan asiasta. Jätin myös yhteystietoni sähköpostin loppuun ja lähetin viestin ja jatkoin aamutouhujani.

Hetkeä myöhemmin puhelimeni soi. Tuntematon numero. Ajattelin, että varmaankin TOAS:n huoltohenkilö soittelee aikasemmin lähettämästäni vikailmoituksesta. Vastasin omalla nimelläni ja sekunnin parin hiljaisuuden jälkeen kuuluu "Hi...hi, is this Jacko? Hi its Barry Wels calling".

Maailma pysähtyi hetkeksi.

Sydän pysähtyi, hengitys salpaantui ja parin sekunnin hiljaisuuden myötä sain vastattua tervehdykseen. Kyllä, kyllä ääni oli täysin sama kuin videoilla olen kuullut ja olin edelleen kuin kakkosnelosella päähän lyöty.

Noh, keskustelussa nousi ilmi se, että Barry tykästyi tuohon ohitusmenetelmääni, sen yksinkertaisuuteen ja helppouteen ja tietysti kiitin häntä arvostuksesta. Tämä nyt ei ollut mikään kysymys, joten...

....Barry paukautti, että haluaisitko tulla Dutch Openiin marraskuun lopulla tänä vuonna.

Juuh, maailma pysähtyi jälleen kerran.

Barry kertoi, kuinka hän tykkäisi tavata uuden, innovatiivisia ajatuksia omaavan henkilön ja varsinkin jutella tästä ohitusmenetelmästä enemmänkin. Ajatuksissani kävi koko reissun hintabudjetti, mutta Barry keskeytti ajatusmaailmani sanomalla, että matkoja Suomesta Amsterdamiin ja takaisin hän ei voi maksaa, mutta saa järjestettyä alennetun hinnan majoitukselle ja itse tapahtumaan ei maksa mitään sisään. Majoitus on kuulemma 60 euroa, sisältäen kaksi yötä, kolme päivällistä, kaksi aamupalaa, kaksi lounasta ja juomat.

Keskustelu päättyi myöhemmin siihen, että Barry antoi henkilökohtaisen sähköpostiosoitteensa ja pyysi kysymään tarkentavia jos tarvetta. Totta kai kyselin ja vastauksena tulikin, että kisat järjestetään 23.-25. päivä marraskuuta ja jos olen Amsterdamissa 23. päivä ennen kello 15:00, niin saan myös ilmaisen kyydin Sneekin kaupunkiin, joka on Amsterdamista hieman pohjoiseen ja jossa kisat järjestetään. 25. päivä sitten tultaisiin takaisin Amsterdamiin kello 21:00, joten saisi myös kyydin lentokentälle takaisin :)

Barry tosin totesi, että jos haluat olla pari päivää pidempään, hän voi järjestää majoituksen :) Olisihan se tietysti kiva olla hetken aloillaan, niin ehtisi nähtävyyksiäkin katselemaan kisojen jälkeen, eikä tulisi niin kiire olo. Lentomatkatkin maksavat hieman vähemmän, kun viikolla liikkuu, sillä sunnuntaina lento Blue1:lla maksaisi 91 euroa, verrattuna esimerkiksi tiistain lentoon 39 euroa.

Huomenna taas työvoimatoimistoon, jos vaikka löytäisi täältä Tampereelta vihdoin ja viimein työpaikan itselleen koulun ohelle, niin saisi tuon matkakassan samalla kerättyä. Toisaalta aion myös myydä halkileikkausmalleja sitä mukaa kun niitä valmistuu, mutta se on hidasta ja epävarmempaa touhua kuin töissä oleminen.

Joten jos joku tietää mihin pääsisi pariksi kuukaudeksi (ainakin) hommiin, mieluiten illaksi eli neljän jälkeen, niin voipi ottaa yhteyttä sähköpostiini osoitteeseen einstein@mbnet.fi. Tavoitteena on nyt saada kerättyä vähintään 300 euroa, joka katttaisi matka- ja oleskelukustannukset ja kaikki tuon päälle tuleva on vain ekstraa :)

Ainiin, sellainen kiva arvostus aspekti tässä on, että Dutch Open ei ole nimensä mukaisesti "open", eli kaikille avoin, vaan kyseessä on "invite only" tyyppinen tilaisuus, eli ainoastaan kutsutut pääsevät ;-) En ole menossa kyseiseen tapahtumaan osallistumaan kisaan (ainakaan tietääkseni), vaan osallistumaan tilaisuuteen ja esittelemään ohitusmenetelmääni :)

20.9.07

Halkileikkausmallit lukoista

Ajattelinpa nyt kirjoittaa ns. esikoisestani, jonka tuossa hetki sitten myin Huuto.net nimisessä nettihuutokaupassa. Kyseessähän oli siis Abloy PL3020 riippulukko, joka tunnetaan myös "käsilaukkuna". Kyseinen lukkomalli on kokenut aikojen saatossa monia muutoksia ja muutamaan kertaan sen tuotanto on meinattu lopettaa, mutta ihmisten kiinnostuneisuus kyseistä "yleis-Abloyta" kohtaan on ollut merkittävä ja täten lukkomalli on pysynyt tuotannossa. Samalla ajattelin yleisesti keskustella halkileikkausmalleista ja niiden tekemisestä.

Mikä halkileikkausmalli sitten oikein on ja mitä sillä tekee? Nämä kysymykset tulevat yleensä parina ja niiden välissä ehdin näyttämään joko kuvan tai itse halkileikkausmallin. Siksipä ajattelin tällaisen kirjoittaa, jotta ei ihan jokaiselle tarvitse selittää yksitellen. Näin voin myös referoida ihmisiä katsomaan blogiani ;)

Halkileikkausmalli lukosta on siis lukko, josta on poistettu materiaalia, yleensä kyljestä siten, että lukon sisukset ja toiminnalliset osat ovat näkyvillä, mutta kuitenkin siten, että lukko säilyy vielä toimintakykyisenä. Työkaluina voidaan käyttää esimerkiksi rautasahaa, viiloja, porakonetta, jyrsintä ja hiekkapaperia. Itse käytän pääasiallisesti messinkisten lukkojen raakaan leikkuuseen Dremel pienoisporaa ja siinä HSS-jyrsinterää, toisinaan myöskin rautasahanterää. Hienosäätö tapahtuu viilalla ja mahdollinen viimeistely eri asteisilla hiekkapapereilla. Hiekkapapereista mainittakoon 240, 400, 600 ja 1000 karkeusasteina, noilla tulee viilan jälkeen oikein siistiä pintaa ja tasaista jälkeä. Jos lukko on terästä tai pintakarkaistua terästä, käytän volframikarbiditeriä, mutta yritän teräksisiä lukkoja toistaiseksi välttää niiden vaativuuden takia. Messinki on hyvän helppoa työstettävää ja lukeutuu ns. pehmeisiin metalleihin.

Halkileikkausmallin tekemistä helpottaa suuresti, jos lukon pystyy purkamaan osiin hajoittamatta. Halvimmasta päästä tällaiset purettaviksi tarkoitetut lukot eivät ole, mainittakoon Abus 88/50 (noin 26€) ja Abloy PL330 (noin 32€) näin esimerkeiksi. Jos lukkoa ei ole tarkoitettu purettavaksi, kuten halvat messinkiset riippulukot, on käytännössä ainoa keino hankkia lukko ja jos tuntee noin suurinpiirtein, mitä sisällä pitäisi olla, kylmästi alkaa leikkaamaan sopivaksi katsomastaan kohdasta ja yrittää saada siitä jokin hommaa kasassa pitävä komponentti irroitettua. Tietysti tässä on riskinä leikata homma puihin ja siksi onkin idioottivarmempi, mutta kalliimpi ratkaisukin olemassa: Osta kaksi samanlaista lukkoa. Toisen voi silputa varovasti jotenkin auki ja tutkiskella, että miten lukko on kasattu tai miten sen saa aukaistua ja samalla voi ottaa strategisia mittoja. Sitten kun alkaa sitä toista purkamaan tai leikkaamaan suorilta, voi alkuperäistä käyttää varaosina, jos jotain mokia vielä myöhemmin sattuu.

Itse olen tehnyt nyt jo kaksi valmista halkileikkausmallia, toinen Abloy Classic avainpesä ovilukosta (kuva oikealla) ja toinen Abloy Classic PL3020 riippulukko, jonka siis jo myin eteenpäin. Kyseinen lukko päätyi Savonlinnaan, mutta uuden omistajan intresseistä kyseistä lukkoa kohtaan en sen kummemmin kysellyt. Olihan se tietysti hieman "haikeaa" luopua kyseisestä lukosta, jonka kanssa väkertelin monia tunteja, kun en silloin vielä omistanut Dremeliä tai sopivaa terää siihen ja suurin osa työstä tulikin tehtyä käsin viilaamalla. Lukon "viimeistely" tapahtuikin sitten uudella HSS-jyrsinterällä, mutta leikatessa sattui myös pieniä lipsahduksia, jotka näkyvät naarmuina sisäosien pinnoissa.

Isoin virhe sattui avartaessa tuota sisempää sylinteriä tuosta sangan välistä, jolloin pieni terän kiinnitarttuminen heilautti terää hieman syvemmälle ja jyrsi palan haittakiekkojen kyljestä. Hieman kyllä nakersi itseäkin, mutta minkäs sille mahtaa, tehty mikä tehty. Viereisessä kuvassa tuo fiiliksentappaja näkyykin. Ei ollut mikään yllätys, että törmään tällaisiin ongelmiin, sillä alkujaan kyselin Abloylta lukon sisällöstä ja siitä, että miten he suosittelisivat minun leikkaavan sen auki. Ystävällinen henkilö teknisestä tuesta lähettikin muutaman kuvan, joissa hän oli tussilla merkinnyt lukon pintaan leikkuupinnat ehdotukseksi. Niistä ja lukosta itsestään tein päätelmiä ja aloitin kylmästi leikkaamaan. Vitsihän tämän lukkomallin kanssa on siinä, että sitä ei voi purkaa kasaamisen jälkeen hajoittamatta, sillä lukon takaosa on prässätty kiinni. Abloyllakin olivat kiinnostuneita näkemään valmiista lukosta kuvia, sillä he eivät sanojensa mukaan olleet kuulleet/nähneet tällaista :) Kuvat lähetinkin, mutta tästä on sen verran aikaa, ettei tätä blogia edes vielä ollut.

Mitä tällaisella halkileikatulla (normaalien mielestä pilatulla) lukolla sitten tekee? Noh, eipä oikeastaan mitään. Se vain sattuu lukkoja harrastavana kiinnostamaan ja samalla voin tehdä muiden pällisteltäväksi arkipäiväisestä esineestä toimivan halkileikkausmallin, jonka näkeminen ja kokeileminen valottaa hyvin konkreettisesti oman käden kautta, että miten kyseinen lukko toimii. Jotkut eivät myöskään omaa visuaalista hahmottamiskykyä niin paljoa, että ymmärtäisivät pelkän tekstin tai parin kuvan perusteella, että kuinka se toimii. Halkileikkausmallia räpeltäessä esiin nousevia kysymyksiä lukon toiminnasta on helppo testata tai huomata itse ja kokea sen "ahaa" -elämyksen, joka jää usein uupumaan tekstistä.

Työn alla on itselläni tällä hetkellä jo kolmas halkileikkausmalli, tällä kertaa tosin GLIP 7514P merkinnällä varustetusta tappihaittalukosta. Työ on jo puolessa välissä ja kyseisen lukon leikkaamisessa oli ongelmana sen auki saaminen ennen leikkuuta. Kyseinen pieni riippulukko ei ole tarkoitettu purettavaksi, joten jouduin leikkelemään ns. omiani, kun ei ollut aikaisempaa tietoa sen sisälmyksistä.

Koska kyseinen halpisriippulukko myöskin on ensimmäinen halkileikkausmallini laatuaan, on kyseessä samalla ehkäpä enemmän harjoittelukappale. Silti aion yrittää saada siitä siistin lopputuloksen ja toivottavasti myöskin artikkelin tänne blogiin. Onhan tästä tappihaittaisesta lukosta vielä sekin etu, että sen avulla on helpompi selvittää muille, miten kyseisenlaisten lukkojen tiirikointi oikein tapahtuu ja mihin se perustuu. Ehkäpä myös teen artikkelin tarkemmin vielä lyöntiavaimista (eng. bump key) ja niiden aiheuttamasta ongelmasta.

15.9.07

Roskapostikommentointi

Kiitokset eräälle suomalaiselle spämmääjälle, tässä blogissa otan käyttöön kommenttien hyväksynnän, mikäli spämmäys jatkuu. Siitä lähin siis kaikki kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä, eli kaikki kulkee kauttani.

En ala sensuroimaan blogin aiheeseen liittyviä tekstejä, mutta kaikki asiaan liittymättömät tekstit lentävät roskakoriin kulkematta lähtöruudun kautta, mikäli tähän tilanteeseen ajaudutaan. Kaikki voivat siis edelleen vapaasti kommentoida tekstejäni ja kommentit julkaistaan lyhentämättöminä (minulla ei ole kykyä muokata kommentteja, enkä haluakaan).

Toivotaan nyt toistaiseksi, että kyseinen Pirkanmaalainen aktivisti pysyy poissa, niin ei tarvitse sitä touhua katsella tai lukea, koska se ei aihealueeseen sovi.

Hyvää syksyn jatkoa lukijoille ja toivottavasti saan piakkoin artikkelia taas aikaiseksi. Ideoita voi lähettää joko suoraan sähköpostiini tai laittaa kommenttina :)